Widget Recent Post No.

Διάταξη πλαισίων στα μελίσσια την Άνοιξη: Πως θα αυξήσουμε την ανάπτυξη



Η διάταξη του μελισσιού είναι η εξής: Στο κέντρο βρίσκεται ο γόνος, ακριβώς δίπλα από τον γόνο (ενδιάμεσα) η γύρη και εξωτερικά το μέλι. Η βασίλισσα ξεκινάει τη γέννα της συνήθως από τη πλευρά της κυψέλης που χτυπά ο ήλιος και επεκτείνετε κατα μήκος της άλλης πλευράς. Οι μέλισσες αποθηκεύουν την γύρη εκεί που βρίσκεται πιο κοντά στον γόνο δηλαδή ακριβώς δίπλα. Βρίσκεται τόσο κοντά γιατί αποτελεί τη βασική τροφή της "κρέμας", δηλαδή της τροφής που παρασκευάζουν οι παραμάνες μέλισσες για να αναπτυχθεί η προνύμφη σε νύμφη και τέλος σε μέλισσα.



Ήξερες ότι: Η τροφή του γόνου αποτελείτε από βασιλικό πολτό, νέκταρ, γύρη και αν χρειαστεί νερό. Καθώς αναπτύσσεται η προνύμφη οι μέλισσες φτιάχνουν κρέμα με τα παραπάνω συστατικά και όσο μεγαλώνει μειώνουν το βασιλικό πολτό και προσθέτουν γύρη νέκταρ.

Το νέκταρ που έρχεται από τις συλλέκτριες αποθηκεύεται μέσα στον γόνο προκειμένου να διατίθεται κατευθείαν στην τροφή του, ενώ η γύρη έχει καθορισμένη θέση μέσα στη κυψέλη. Φυσικά όταν η συλλογή υπερβαίνει την κατανάλωση αποθηκεύεται παντού, και τότε παρατηρείτε το φαινόμενο μπλοκαρίσματος της βασίλισσας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το μέλι. Και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν η βασίλισσα δεν έχει χώρο να γεννήσει διότι πρόλαβαν οι μέλισσες και έβαλαν γύρη μέλι. Η εικόνα που βλέπουμε σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολλές διάσπαρτες γύρες ή μέλι μέσα στον γόνο. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο σημαίνει οτι το μελίσσι μας χρειάζεται επιπλέον χώρο.

Η εμπειρία των μελισσοκόμων λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να χαλάμε τη διάταξη του μελισσιού. Το μελίσσι συντονίζει τις εργασίες του βάση της διάταξης που έχει στη κυψέλη. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να ανακατέψουμε τα πλαίσια γόνου. Όσο και αν φαίνεται απλό στα δικά μας μάτια, για τις μέλισσες είναι πολύπλοκο. Σκεφτείτε να έχετε μια σειρά στο σπίτι σας, να ανοίξετε τη πόρτα και να τα βρείτε όλα μετακινημένα. Θα ψάχνετε και δεν θα βρίσκετε τίποτα. Έτσι ακριβώς είναι και για τις μέλισσες. Έχουν μνήμη και ξέρουν με ακρίβεια πως κινούνται μέσα στα σκοτεινά μέρη της κυψέλης τους. Γι αυτό λοιπόν στην επιθεώρηση όπως τα βρίσκουμε έτσι και τα αφήνουμε. Μετακινήσεις πλαισίων κάνουμε μόνο όταν είναι αναγκαίες πχ όταν σηκώνουμε όροφο.

Εφόσον γνωρίζουμε τη διάταξη των πλαισίων των μελισσιών μας μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιους χειρισμούς για να αυξήσουμε την ανάπτυξη. Θα σας πώ ένα παράδειγμα που εφαρμόζουν οι μεγάλοι μελισσοκόμοι. Όπως είπαμε εκεί που τελειώνει ο γόνος αρχίζει η γύρη. Εκεί ανάμεσα αν θέλουμε να σπρώξουμε το μελίσσι να ρίξει περισσότερο γόνο (χωρίς κανένα κίνδυνο), πρέπει να τοποθετήσουμε μια μαύρη χτισμένη κηρήθρα από τον περσινό τρύγο ή απο ένα άλλο μελίσσι που δεν χρησιμοποιείτε. Φυσικά η κηρήθρα δεν πρέπει να είναι με μέλι η με γύρη αλλά άδεια- αν έχει λιγάκι γύρη δεν πειράζει. Αυτό το πλαίσιο στα μάτια μας φαίνεται σαν ένα "παλιοκερί" για τη βασίλισσα όμως σημαίνει "βρεφοκομείο" και αυθονος χώρος για να μεγαλώσουν πολλά πολλά μικρά "μελισσόπουλα". Πολλά πράγματα άλλωστε στα μάτια των μελισσών φαίνονται διαφορετικά.

Ο πιο άτσαλος χειρισμός που θα έσπαγε την διάταξη του μελισσιού είναι η τοποθέτηση άκριστης κηρήθρας μέσα στον γόνο. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε αυτόν τον χειρισμό. Το άκριστο μπορούμε να το βάλουμε εκεί που τελειώνει ο γόνος και όταν οι μέλισσες θελήσουν χώρο θα το κρίσουν

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια