Widget Recent Post No.

Αντιμετώπιση κηρόσκορου με κατάψυξη και οι μέθοδοι των μελισσοκόμων



Του Γιάννη Μουτσανά...
Παίρνοντας αφορμή από την ζημιά που έπαθε στα πλαίσιά του ο Γιώργος εξαιτίας κηροσκορου θα σας πω εγώ τι κάνω και φυλάω τα πλαίσιά μου άθικτα. Μετά τον τρύγο τα πλαίσια που είναι προς αποθήκευση τα βάζω στα μελίσσια να τα καθαρίσουν (δεν πρέπει να έχουν υπολείμματα μελιων γιατί ξυνιζουν εύκολα με οτι αυτό συνεπάγεται). Κατόπιν τα τοποθετώ μαζί με τα πατώματα στον γνωστό και περιβόητο καταψύκτη. Χωράει 7 πατώματα.

Μένουν εκεί 24 ώρες τουλάχιστον στους -20 περίπου. Στην συνέχεια τα βάζω πάνω σε μία βάση. Ανάμεσα βάση και πάτωμα παρεμβάλλεται διπλή ψιλή σιτα και αφρολεξ. Ανάμεσα στα πατώματα και το καπάκι επίσης αφρολεξ. Τα παράθυρα στο καπάκι εξωτερικά έχουν επίσης διπλή ψιλή σιτα. Ντανιαζω 10 πατώματα. Καλό είναι το ντανιαζμα να γίνεται μέρα που δεν κυκλοφορούν κηροσκοροι. Τα πατώματα κατευθείαν από τον καταψύκτη στην ντανα.

Εννοείται ότι δεν υπάρχουν τρύπες ή σχισμές στα πατώματα. Έτσι έχω αποθηκεύσει και 150 πατώματα με 0 απώλειες. Άλλοι συνάδελφοι έχουν θαλάμους ψυγεία. Άλλοι τα πηγαίνουν για φύλαξη σε ψυγεία αποθήκες πληρώνοντας κάποιο αντίτιμο (1€ ή και λιγότερο, θα ρωτήσω φίλο και θα γράψω σε σχόλιο). Για λιγότερα πλαίσια παίζει βιολογικό σκεύασμα Β-401. Υπάρχει βέβαια και το θειάφι με θεματακια οσμής και ασφάλειας.











Δείτε τι έπαθε ο Γιώργος απο το κηρόσκορο...
Καλησπέρα σε ολα τα παιδιά. σε κυψέλες που είχα κλείσει αεροστεγώς, τις κηρήθρες τις χτύπησε τελικά ο κηροσκορος. τις έβαλα κατάψυξη.  παίζει να τις σώσω; ποσες μέρες είναι καλά να τις αφήσω.

Απάντηση...
Φίλε μου Γιώργο δύο 24ωρα αρκούν για να ψοφήσει και η τελευταία προνύμφη αυγό κηρόσκορου. Οπότε άστο δύο μέρες και μετά κλείστα αεροστεγώς κάπου για να μη τα γεννήσει πάλι ο κηρόσκορος.





Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Σχετικά με το σχόλιο για τον κηρόσκορο, θα ήθελα να πω το εξή: Μπορούν να φυλαχτούν το πάτωμα μαζί με τα πλαίσια σε δροσερό μέρος, φτάνει να αερίζονται. Προσθεού, μην τα σφραγίζετε. Έτσι θα διατηρηθούν ανέπαφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Μελισσοκομικός Σύλλογος Βέροιας ήρθε σε συμφωνία με τις ψυκτικές
    εγκαταστάσεις της εταιρείας sommet στον κόμβο της Κουλούρας για
    αποθήκευση των κερηθρών για την αποφυγή του κηρώσκωρου. Το κόστος της
    αποθήκευσης είναι 25 ευρώ τον μήνα/μπαλέτα (36 πατώματα στην μπαλέτα,
    δηλ. 360 κερήθρες) σε κατάψηξη στους -20 βαθμούς Κελσίου και η τιμή
    αυτή αφορά τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη. Το τηλ. της εταιρίας
    είναι 23310-97587 και υπεύθυνος είναι ο κ. Γεωργιάδης Κων. στον οποίο
    έχει δωθεί λίστα οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα εάν βάλετε μυρμηκικο οξύ επάνω σε 7 πατώματα και τα κλείσετε με καπάκι κανένα πρόβλημα 100 γρ σε 7 πατώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο Ναύπλιο παίρνουν στα ψυγεία 1.5 ευρό το όροφο το 6 μήνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!