Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση βαρρόα με οξαλικό οξύ: Σημερινή θεραπεία, βήμα βήμα όλη η μέθοδος!



Ξεγόνιασαν όλα τα μελίσσια στο Αγρίνιο, και σήμερα έγινε η καταπολέμηση για τη βαρρόα με οξαλικό οξύ. Πρόκειται για μια πολύ οικονομική και βιολογική μέθοδο που χρησιμοποιείτε ευρέως τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ αποτελεσματική σε ξεγονιασμένα μελίσσια, και η μόνη παρενέργεια που έχει είναι μικρές απώλειες στο πλυθησμό. Όμως νομίζω πως είναι από τις λίγες οικονομικές λύσεις που έχει ο μελισσοκόμος έναντι της βαρρόα. Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν τακ τικ, που είναι και αυτό εξαιρετικά οικονομικό και αποτελεσματικό όπως επίσης και ταχεία διασπώμενο - δεν αφήνει υπολείμματα στο μέλι - όμως είναι χημικό και στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη εγκεκριμένο.

Πήρα προχθές τηλέφωνο ένα μελισσοκομικό κατάστημα, και τιμές που άκουσα για διάφορες ταινίες ήταν απλά τραγικές! 40 και 60 ευρώ για 20 ταινίες ποιός μπορεί να πληρώσει; Έστω και με λίγα μελίσσια, είναι αδύνατο. Οι φαρμακευτικές ποντάρουν στο γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι έχουν μεγάλη ανάγκη και ότι θα κάνουν απόσβεση με τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού. Φυσικά αυτό είναι απάτη και οι φαρμακευτικές τα κονομάνε στη πλάτη μας, όταν το κράτος τα έχει κάνει πλακάκια με τη bayer και δε κυκλοφορεί τίποτα άλλο νόμιμα εκτός από αυτή.
Φυσικά όπως γίνεται σε όλους τους τομείς τα σκευάσματα του εξωτερικού, που είναι μη εγκεκριμένα εδώ, κυκλοφορούν κανονικά σε πολλά μαγαζιά και οι μελισσοκόμοι τα προμηθεύονται κανονικά. Γι αυτό όμως δεν φταίνε οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι ούτε τα καταστήματα, αλλά το κράτος που δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα και την έγκριση φτηνών οικονομικών και αποτελεσματικών σκευασμάτων. Πχ γιατί να κυκλοφορεί νόμιμα το bayvarol που έχει 5πλάσια τιμή και όχι το varostop, που έχει ακριβώς την ίδια αποτελεσματικότητα και την ίδια δραστική ουσία. Μα φυσικά γιατί το ένα είναι γερμανικό και το άλλο είναι βουλγάρικο γι αυτό...

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας. Σήμερα θα σας δώσω αναλυτικά οδηγίες για το οξαλικό οξύ, όπως έγινε στα δικά μου μελίσσια. Ξεκινάμε τη διαδικασία!

Παίρνουμε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε να βράσει 1 λίτρο νερό και ρίχνουμε μέσα 1 κιλό ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και αφού ομογενοποιηθεί είναι έτοιμο το σιρόπι μας! Το οξαλικό οξύ που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει είναι το άνυδρο που είναι φτηνό αποτελεσματικό και μπορούμε να το βρούμε στα φαρμακεία με 5-10 ευρώ. Προσοχή! Τα περισσότερα καταστήματα πουλάνε διένυδρο διότι είναι πιο ακριβό και έχουν περισσότερο κέρδος. Εμείς θέλουμε το πιο οικονομικό, και σύμφωνα με την εμπειρία μου έχει σούπερ αποτελέσματα.

Εγώ πήρα  οξαλικό οξύ (άνυδρο) πέρυσι και διατηρείτε χρόνια στο ντουλάπι. Διατηρείτε αναλλοίωτο για πολλά χρόνια σε δροσερό σημείο χωρίς υγρασία. Πήγα σήμερα λοιπόν σε γειτονικό mini market με το οξαλικό οξύ, για να μου ζυγίσει 60 γραμμάρια (δεν έχω δική μου ζυγαριά) και αφού το έβαλα σε ένα αλουμινόχαρτο, πήρα ένα ποτήρι έριξα λίγο έτοιμο σιρόπι και το οξαλικό οξύ, για να το χτυπήσω να διαλυθεί καλά η σκόνη. Ξέρετε στη μηχανή που φτιάχνει το καφέ. Μετά βέβαια θέλει καλό καθάρισμα για να μη πάθουμε τίποτα. Εναλλακτικά μπορούμε σε ένα μπουκαλάκι να ανακινήσουμε πολύ καλά. Στόχος μας είναι το οξαλικό οξύ και το σιρόπι να γίνουν ένα πράγμα!

Αφού λοιπόν ρίξουμε το οξαλικό οξύ και φτιάξουμε το σιρόπι πηγαίνουμε στα μελίσσια και ρίχνουμε σε κάθε πλαίσιο πληθυσμού 5 ml. Για να πέσει ακριβώς η ποσότητα το μετράμε με σύριγγα. Προσπαθούμε να χορηγήσουμε το σιρόπι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα στο πληθυσμό και να πέφτει πάνω στις μέλισσες. Αν το πλαίσιο εχει στο μισό μέρος πλυθησόν ρίχνουμε 2.5 ml. Μη ξεχνάμε ότι το σιρόπι το πίνουν μόνο αν πέσει επάνω τους για να καθαριστούν. Έχω τραβήξει αναλυτικά φωτογραφίες me όλη τη διαδικασία και ότι απορία έχετε αφήστε σχόλια!


















Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Αφού ανακατεψουμε καλά το οξαλυκο οξύ με το σιρόπι που έχουμε στο ποτήρι,στο τέλος το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα και πάμε για εφαρμογή,σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. h αρκαδικη μελισοκομια το διενυδρο το εχει 6,5 ευρο..ενω σε αυτη τη τιμη ειναι το ανυδρο...το διενυδρο αλου εχει 35-40 ευρο...ξερει καποιος τι παιζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι αξιόπιστη εταιρία. Πάρε διένυδρο και αντι για 60 γραμμάρια βάλε 80. Καμία άλλη διαφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παρατηρώ ότι όλες οι κυψέλες σου είναι πλαστικές? Πες μας τις εντυπώσεις σου σε σχέση με τις ξύλινες. Είμαι σε φάση αγοράς των πρώτων μου κυψελών και έχω μπερδευτεί πολύ, όσο και αν διαβάζω δεν έχω ξεκάθαρο ακόμα τι είναι το καλύτερο (ανεξαρτήτως κόστους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχω βολευτει απιστευτα με τις πλαστικες. Προσωπικα πιστευω οτι ειναι με διαφορα καλυτερες απο τις ξυλινες και σε θεμα γονου μονωσης ξεχειμωνιασματος κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα, ειχα κανει θεραπεια με οξαλικο 27 Δεκαμβριου αλλα υπηρχε λιγος γονος.Τωρα που εχουν ξεγονιασει εντελως, μπορω να επαναλαβω την θεραπεια?Ευχαριστω.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οχι δεν μπορεις. μονο μια φορα το χειμωνα επιτρέπεται, αντε και αλλη μια το καλοκαιρι, αν και το καλοκαιρι δεν εχει αποτελεσματικοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν κατάλαβα το πρώτο σχόλιο. Γιατί πρέπει να ρίξω το μείγμα μου στην κατσαρόλα για να το χρησιμοποιήσω? Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το μείγμα μου έτσι όπως είναι χωρίς να το ρίξω στην κατσαρόλα?
    Επίσης το οξαλικό οξύ θα είναι αποτελεσματικό σε εμάς στην Κρήτη που δεν ξεγονιάζουν τα μελίσσια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν κατάλαβα το πρώτο σχόλιο. Γιατί θα πρέπει να ρίξω το μείγμα μου στην κατσαρόλα? Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το μείγμα μου έτσι όπως είναι χωρίς να το ρίξω στην κατσαρόλα?
    Επίσης το οξαλικό οξύ θα έχει αποτελέσματα σε εμάς κάτω στην Κρήτη που δεν ξεγονιάζουν τα μελίσσια?
    Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!