Widget Recent Post No.

Αποδημητικά πουλιά κατασπάραξαν εκατομμύρια μέλισσες στην Κύπρο!



Απροστάτευτοι οι παραγωγοί μελιού από τα αποδημητικά πουλιά
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία στην Κύπρο συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας

Απροστάτευτοι από τα αποδημητικά πουλιά, τους μελισσοφάγους, μένουν οι μελισσοκόμοι της Κύπρου. Παρά τις διάφορες μεθόδους που κατά καιρούς εφαρμόστηκαν, όπως ο πυροβολισμός στον αέρα, το κανονάκι και άλλες, εντούτοις φαίνεται ότι δεν αποδίδουν, με τους μελισσοκόμους να διαμαρτύρονται και να προειδοποιούν με κινητοποιήσεις. Οι μελισσοφάγοι ασφαλώς και είναι μέσα στα προστατευόμενα είδη και δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει τη θήρευσή τους. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας συζήτησε χθες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μελισσοκόμων, καθώς, εκτός από τα πτηνά που τρέφονται με τις μέλισσές τους, είναι αντιμέτωποι με σειρά άλλων δυσκολιών.

Απέτυχαν οι μέθοδοι
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας ο Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας Νίκος Κασίνης σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη θανάτωση των εν λόγω αποδημητικών πτηνών, καθώς είναι προστατευμένα. Πάντως παραδέχτηκε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ώς τώρα για εκφοβισμό και εκδίωξη των πουλιών αυτών από τις μέλισσες στέφθηκαν είτε με αποτυχία είτε με παροδική επιτυχία και τόνισε ότι περιμένει να ακούσει προτάσεις για άλλες μεθόδους, οι οποίες όμως δεν προνοούν τη θανάτωση των πουλιών. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι από την Κύπρο περνούν κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μελισσοφάγων.

«Τρώνε εκατομμύρια μέλισσες»
Καταθέτοντας στοιχεία για τη δράση των μελισσοφάγων, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων, Πάμπος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι το πρόβλημα των μελισσοφάγων είναι τεράστιο για τους επαγγελματίες του κλάδου. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι κάθε φορά που θα τραφούν αυτά τα πουλιά ενδεχομένως να καταναλώνουν περί τις 270-300 μέλισσες το κάθε ένα. «Αν περάσουν από την Κύπρο 200 χιλιάδες μελισσοφάγοι σημαίνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον να καταναλώσουν περί τα 54 εκατομμύρια μέλισσες. Αυτό σημαίνει την καταστροφή του κλάδου μας», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.

Το πετρέλαιο κίνησης
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των μελισσοκόμων, άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μελιού είναι οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν για επίδομα πετρελαίου κίνησης, το οποίο δεν έλαβαν μέχρι στιγμής. Όπως ανέφερε, οι παραγωγοί μελιού χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, στην προσπάθειά τους να βρουν περιοχές ανθοφορίας, ώστε να κρατηθούν στη ζωή τα μελίσσια. Παράλληλα και μετά την παραγωγή του μελιού οι παραγωγοί πρέπει να κατεβούν από τα βουνά, όπου βρίσκονται τα παραπάνω μελίσσια, προς τις πόλεις, ώστε να εμπορευθούν το προϊόν τους.

Χάμπας: «Χρήσιμοι επικονιαστές»
Μιλώντας εκ μέρους της αγροτικής οργάνωσης ΕΚΑ ο Γενικός Γραμματέας της, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε ότι οι μέλισσες αποτελούν ζωτικής σημασίας έντομα για τον πλανήτη μας και αν δεν επικονιάζουν και τελικά εξαφανιστούν, θα εξαφανιστούν μαζί τους είδη καλλιεργειών, λαχανικά, φρούτα και άλλες τροφές που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Όλες οι αγροτικές οργανώσεις τάχθηκαν σφόδρα υπέρ, ακόμα και στο να βρεθεί μια νόμιμη ρύθμιση για να θανατώνονται οι μελισσοφάγοι που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από τα μελίσσια.

Το σήμα
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ιταλία πέτυχαν μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναγράφεται στις συσκευασίες μελιού εκτός από το σήμα ότι παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα συγκομιδής του μελιού. Με αυτή την τακτική αποφεύγεται να σμίγονται τα τοπικά μέλια με προϊόντα εισαγωγής και ειδικά με κινέζικα μέλια, τα οποία, όπως δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, δεν είναι καλής ποιότητας. Επιπρόσθετα, θα μπορούσε το κυπριακό μέλι, το οποίο είναι αποδεδειγμένα ιδιαίτερα ποιοτικό, να αναγνωρίζεται πιο εύκολα σε διεθνές επίπεδο. Πάντως η Κύπρος προέβη ήδη σε διάβημα στην Κομισιόν, η οποία όμως αρνήθηκε την αίτησή μας, με τη δικαιολογία ότι έτσι θα αποκλείονταν πολλά ευρωπαϊκά μέλια.

Η Βουλή αποφάσισε να μην προωθήσει νόμο με τον οποίο να καθορίζει το θέμα, καθώς σε περίπτωση που δεν θα είναι εναρμονισμένος με τις ευρωπαϊκές οδηγίες η ψήφισή του θα ήταν δώρο-άδωρο. Αντ’ αυτού, προτίμησε να στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστολή, με την οποία να την ενημερώνει για την πρόθεσή της να προχωρήσει στη θέσπιση μιας νομοθεσίας και να ρωτήσει γιατί στην Ελλάδα και στην Ιταλία, χώρες οι οποίες βρίσκονται στη Μεσόγειο και ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με τη μελισσοκομία, επετράπη η ρύθμιση με την αναγραφή της χώρας συγκομιδής, ενώ στην Κύπρο όχι. Στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου δραστηριοποιούνται 600 περίπου μελισσοκόμοι.

Πηγή: sigmalive.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια