Widget Recent Post No.

Τα χελιδόνια και η καταστροφή στα μελίσσια: Τρώνε τις βασίλισσες εν ώρα πτήσης!



Ένα φαινόμενο που παρατηρείτε κυρίως αυτό το διάστημα είναι η μαζική κατανάλωση μελισσών από χελιδόνια. Λόγω του ότι αυτή τη περίοδο έχουν φωλιές και πρέπει να ταΐσουν τα μικρά τους είναι αναγκασμένα να πιάνουν πολλές μέλισσες, σφήκες και άλλα ιπτάμενα έντομα σε καθημερινή βάση. Δύστυχώς οι μέλισσες αποτελούν μια πολύ εύκολη λεία και τα χελιδόνια της πετσοκόβουν κυριολεκτικά. Είναι πολλά τα στόματα που περιμένουν ανοιχτά σε κάθε φωλιά!




Με τον όρο χελιδόνια δεν εννοούμε μόνο αυτά που έρχονται στο σπίτι μας, αλλά και άλλα είδη όπως πετροχελίδονα (σταχτάρες) που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθός και ειδικεύονται στο κυνήγι μεγάλων εντόμων. Το αποτέλεσμα για εμάς τους μελισσοκόμους είναι να χάνουμε μεγάλο μέρος από τους πλυθησμόυς και το σημαντικότερο, ορφανά μελίσσια! Τα χελιδόνια τυχαίνει πολλές φορές να τσακώσουν τις βασίλισσες την ώρα που πετάνε για την γαμήλια πτήση τους.




Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως μελισσοκόμοι που βρίσκονται σε μέρη όπου σταθμεύουν τα χελιδόνια και χτίζουν τις φωλιές τους. Κυρίως σε πεδινές περιοχές κοντά σε πόλεις η παραθαλλάσια μέρη. Τα χελιδόνια δεν είναι ικανά να βλάψουν σοβαρά τον πληθυσμό μιας κυψέλης, αλλά μπορούν σίγουρα να την αφήσουν χωρίς βασίλισσα, την στιγμή της γονιμοποιήσης.

Η πρόληψη για αυτό το φαινόμενο είναι να μετακινήσουμε τις κυψέλες μας σε κάποιο μέρος που δεν υπάρχουν χελιδόνια. Στο βουνό για παράδειγμα (έλατο) είναι ιδανικά για να αποφύγουμε τα πεινασμένα στόματα!

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Τρωνε τζιτζικια τα χελιδονια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρωνε τα χελιδονια τζιτζικια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης
    Είδα σήμερα να πετάνε πάνω από τις κυψέλες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!