Widget Recent Post No.

Τι έπαθαν τα μελίσσια μου και επιτίθονται; Συμβαίνει και σε εσάς;



Καλησπέρα,θέλω να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι για δεύτερη φόρα σε καθιερωμένη επιθεώρηση του μελισσοκομείου, οι μέλισσες ήταν ιδιαίτερα επιθετικές προτού ακόμη πλησιάσουμε πάνω από τις κυψέλες. Είναι ένα φαινόμενο που συνέβαινε σε μια-δυο κυψέλες συνήθως. Επί 7 ώρες και με διάλειμμα 2 ωρών,και ενώ τα μελίσσια φέρνανε νέκταρ,το φαινόμενο συνεχιζόταν μέχρι που φύγαμε.

Η στολή είχε επάνω τουλάχιστον 200 κεντρια. Παρακαλώ τους συναδέλφους εάν τους συμβαίνει κάτι παρόμοιο,πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας για το λόγο του προβλήματος μας,όπως πχ τυχών περιστασιακούς πιθανότατα ψεκασμούς.Ευχαριστώ.

Δημοσίευση σχολίου

21 Σχόλια

  1. Αν ήταν ψεκασμοί δεν θα συνέβαινε σε μιά δυο κυψέλες μόνο...θα ήταν μαζικό το πρόβλημα. Αλλαξε βασίλισσα, αλλαξε τοποθεσία, άστα λόγο ύσηχα, δες αν ενοχλούνται απο καποιον εχθρο. Επίσης τη νύχτα μπορεί να τα πείραξε κανένα ζωντανο, ασβός κ.α. Αυτα να τα βλεπουν όσοι νέοι θέλουν να το παιξουν παλικαράδες χωρίς στολή κλπ... ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΛΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννοω πως συνεβαινε παλαιοτερα σε φυσιολογικες συνθηκες σε μια δυο η και τρεις κυψελες,αλλα τωρα συμβαινει στο συνολο των κυψελων,ενω περσυ τα ιδια μελισσια ητανε πολυ ησυχα!Το ιδιο γεγονος συνεβει εχθες σε φιλο μελισσοκομο στα Γιαννενα,τον φαγανε στην κυριολεξια τα χερια,αναγκαστηκε ο ανθρωπος και πηγε πηρε γαντια.Απορω διοτι αυτο το φαινομενο μου φαινεται πολυ περιεργο.Κατα την ωρα της επιθεωρησης ηρθε ενας φιλος μελισσοκομος με το αυτοκινητο του σε αποσταση περιπου 60 μετρα απο τα μελισσια,δεν προλαβα να του πω να μην κατεβει...αλλα το καταλαβε μονος του.Αργοτερα μου ειπε και αυτος πως πρωτη φορα βλεπει κατι τετοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιωργης απο μεγαρα .....αυξηση της επιθετικοτητας σε πολυ ηρεμα μελισσια συνεβει και σε μενα φετος,δεν πλησιαζει κανεις σε αποσταση 25 μετρων απο την κυψελη χωρις να δεκτει επιθεση,οταν ανοιξεις το καπακι γινεται χαμος.σε εμενα η επιθετικοτητα ξεκινησε πριν 45 ημερες οταν απο ξυλινες κυψελες αλλαξα σε πλαστικες...την μια μερα εκανα την αλλαγη και την επομενη τα μελισσια αλλαξαν συμπεριφορα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΧΙΟ.ΑΜΑ ΦΤΑΣΩ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΑ 40-50 ΜΕΤΡΑ ΓΙΝΕΤΕ ΧΑΜΟΣ ΧΤΥΠΑΝΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΜΑΣΚΑ ΝΑ ΜΕ ΦΑΝΕ ΕΧΩ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΠΟΥ ΤΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΠΑΩ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΔΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΒΑΙΝΕΙ ΑΦΟΥ ΣΚΕΠΤΟΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΩ ΘΕΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΗΠΟΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΜΑ ΒΑΣΙΛΕΨΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΣΥΧΑΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ έκανα τρία ταιζματα σιρόπι θυμολη...εσείς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω και εγώ ένα τρελό μελίσσι. Πέρυσι ήταν επιθετικό και μου χάριζε σχεδόν σε κάθε έλεγχο που του έκανα μία τσιμπιά . Πρέπει να σημειώσω ότι έκανα έλεγχο μόνο με μάσκα και κοντομάνικο μπλουζάκι και βερμούδα!!! Τώρα το ίδιο μελίσσι όταν απλά πλησιάσεις στο μελισσοκομείο σου δείχνει την παρουσία του. Την προηγούμενη εβδομάδα που έκανα έλεγχο στο μελισσοκομείο μου, ήμουν κατάλληλα προετοιμασμένος με γάντια μάσκα και μακρύ παντελόνι και παρά όλα αυτά κατάφεραν και μου έριξαν πάνω από 50 κεντρίσματα με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσω τον έλεγχο που ήθελα. Η απόφαση που πήρα είναι να το κόψω σε παραφυάδες και να βάλω ώριμα βασιλικά κελιά από γόνο άλλου μελισσιού. Για να το ανοίξω θα φορέσω χοντρά ρούχα ώστε να μην τα διαπεραστούν τα κεντριά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και εγω εβαλα θυμολη στο σιροπι και ολο το μελισσοκομειο μου ειναι αρκετα επιθετικο σε σχεση με περυσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μηνας....καλησπερα και απο μενα το ιδιο θεμα εχω και γω φετος τα μελισσια ειναι πολυ επιθετικα.πιστευω φταιει ο καιρος και στο οτι δν βρισκουν νεκταρ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειμαι πολυ κοντα στο συμπερασμα οτι τελικα για την επιθετικοτητα φταιει η θυμολη.Ευχαριστω τους φιλους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν εχει σχέση με θυμολη!εγω θυμόλη δεν εβαλα ποτέ!19/4/εκανα επιθεόρηση πρωτη φορά φέτος με κοντομανικο.αφου ηχε παισει ο ήλιος και ακόμα να γήνουν επιθετικές!!τον προιγούμενο καιρό ούτε με ολοσωμη φόρμα και γάντια δεν τα ανοιγες!!!σήμερα 20/4 μετά από λιγη ψιχάλα που εριξε το βραδυ και λιγο κρυαδακι παλι επιθετικοτητα!!!πρεπει να εχιε σχέση με τον καιρο και τις νεκταροεκρησεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. γεια στην ομαδα, το ιδιο προβλημα εχω και γω- με την επιθετικοτητα- περυσι εκανα επιθεωρηση και ουτε καν που ερχοταν μελισσα πανω μου και φετος με κυνηγανε στα 30 μετρα . ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. xristos apo thesprotia.paromio provlima se 2 melisia exo me apotelesma na diskolevi i epitheorisi sto melisi.tha proxoriso se antikatastasi vasilisas apo alo melisi kai pithanon na lithi to provlima.alios nomizo oti epidi o keros ta pige piso fetos na exoun afti tin epithetikotita

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δεν ειναι ο καιρος.στην αττικη αναπτυχθηκαν απο νωρις.πρωτα το ειχα σε ενα μελισσι τωρα σε περισσοτερα οσο μεγαλωνει ο πλυθησμος, ενω πριν ηταν ηρεμα και ελεγα εχουν καλη μανα.
    οι παραφυαδες ειναι παρα πολυ ηρεμες...οσο ομως αυξανονται δημιουργειται προβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΕΛΙΣΣΙ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΣΜΥΝΟΥΡΓΙΑ Ι ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΑΝΟΙΓΩ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΚΑΤΑΚΟΡΙΦΑ ΠΑΝΩ ΜΟΥ 1000 ΚΕΝΤΡΙΑ ΑΝΤΕ ΚΑΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΦΕΥΓΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΞΩ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ.ΑΠΟ ΓΥΡΕΣ ΜΕΛΙΑ ΓΕΜΑΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παιδια ψυχραιμια...μην ξεχνατε πως βρισκομαστε στο σημειο 0...!τα μελισσια ξεκινανε σιγα σιγα την νεκταροσυλλογη αλλα χωρις σταθερη ενταση αφου τωρα παιρνει η φυση μπροστα...λογικο να ειναι εκνευρισμενα τα κοριτσια ...αλλωστε το ιδιο συμβαινει και στο τρελορεικο...υπομονη και σε λιγο θα γινουν προβατακια απο την χορτασιλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βαλε ένα συρμα γύρω απο μια κυψελη που ξαφνικα εγινε επιθετικη και καρφωσε το στο εδαφος. Την επομενη εβδομαδα παρατηρησε την συμπεριφορα του. Φιλικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά τα τελευταία χρόνια, δεν έχω συνηθίσει τα τσιμπήματα, και δεν μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, μου είπαν ότι συνέβη σε κάποιον άλλο στην περιοχή μου (Κέρκυρα), αγρίεψαν τα μελίσσια , μπορεί να οφείλεται σε διασταύρωση? ή όχι?

    Αυτό με το σύρμα που λέει το προηγούμενο σχόλιο πώς εξηγείται?

    ευχαριστώ
    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτο με συρμα ισχυει οπως και το αντιστροφο του με ηλεκτρομαγνητη
    κατω απο την κυψελη.
    Το συρμα ειναι μια καλη λυση αλλωστε
    τι εχεις να χασης.?
    (εξουδετερωνη τον υποηχο και τον
    παλμο) θελει καρφωμα στην γη.
    Εχεις ακουση για γειωση? ρευμα.?
    αλεξικεραυνο? αυτα.-
    Χαλκοσυρμα.Κανει και το διπολικο
    καλωδιο φωτισμου ειναι και φθηνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το σύρμα, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, εμποδίζει τα αγριογούρουνα ή άλλο ζούδι να πλησιάσει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όσο πιο μικρά ειναι τα μελισσακια είναι κ λιγότερο επιθετικά. Όταν δεν δουλεύουν η πεινανε είναι παλι επιθετικά όπως και όταν κάτι τα έχει ενοχλήσει. Βέβαια τα πιο επιθετικά δίνουν κ περισσότερο μέλι αλλά άντε να τα δουλέψεις. Εγώ τους κόβω τον τσαμπούκα με αντικατασταση της μάνας. Φέτος το πρωτο μελίσσι στη σειρα που είχα σ ενα κοπάδι ηταν επιθετικό.του άλλαξαν μάνα και μετα απο λίγο έγινε κ αυτό επιθετικό. Ο λογος τελικά ηταν ενα μαντροσκυλο που πήγαινε και κατουρουσε μονο στο συγκεκριμένο μελίσσι.Τώρα αν ενα μελίσσι είναι επιθετικό πολύ λόγοι υπαρχουν.Ίσως φταίμε κ εμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!