Widget Recent Post No.

Αγριοαχλαδιά ή Γκορτσιά: Ανθοφορία με υψηλό μελισσοκομικό ενδιαφέρον!



Ύψιστης σημασίας η ανθοφορία της Αγριοαχλαδιάς για τις μέλισσες. Πρόκειται για ένα δέντρο το οποίο συναντάται και με τις παρακάτω ονομασίες: Αγκορτσιά, Γκορτσιά, Αγραπιδιά, Αμπουρτζιά. Δίνει άφθονη ποσότητα σε νέκταρ και γύρη με τις μέλισσες να τρελαίνονται από τα άνθη της.

Η ανθοφορία είναι μικρή σε διάρκεια αλλά μεγάλη σε αποδοτικότητα λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Για να δώσει στο μέγιστο χρειάζεται ζέστη, και ταυτόχρονα να έχει ποτιστεί καλά το προηγούμενο διάστημα. Η Αγριαχλαδιά δίνει αρωματικό νέκταρ, το οποίο σε γεύση θυμίζει αχλάδι (το φρούτο). Η γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες είναι χρώματος πορτοκαλί και πολύ θρεπτική για τον γόνο και τις προνύμφες.

Η Αγριαχλαδιά την περσινή χρονιά (2014) έδωσε πολύ καλά και οι μέλισσες πήραν μεγάλη δύναμη. Φέτος άνοιξε αρκετά όψιμα σε σχέση με τις υπόλοιπες χρονιές. Σε γενικές γραμμές όμως η Αγριαχλαδιά ανθίζει από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.

Την συναντάμε σε ξέφωτα δασών όρια αγροκτημάτων και γενικότερα ακαλλιέργητα - παρατημένα κτήματα. Ευδοκιμεί σε εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση, και μέρη με χαμηλό υψόμετρο. 

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ31 Μαρτίου 2015 στις 1:23 π.μ.

    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΩΡΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ !! ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΖΕΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειασου Στέργιο , σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Θα συνεχίσουμε δυναμικά!
    Φιλικά Χάρης Σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!