Widget Recent Post No.

Ενεργειακή Κυψέλη: Που απευθύνεται και ποιες ανάγκες καλύπτει!



Επειδή εκτιμάμε πως οι περισσότεροι αναγνώστες μας έχουν ενημερωθεί αρκετά για τον τρόπο λειτουργίας της  Ενεργειακής Κυψέλης, σήμερα θα ασχοληθούμε με πιο πρακτικά θέματα. Θα αναφερθούμε στο που απευθύνεται και ποιες «μελισσοκομικές» ανάγκες  καλύπτει, αλλά και ποιες είναι οι προδιαγραφές κατασκευής της.

1) Σε ποιους απευθύνεται, η Ενεργειακή Βιοκλιματιζόμενη Κυψέλη “Προμελίς”!

-Σε όσους θα ήθελαν μια ξύλινη κυψέλη υψηλής ποιότητας, φτιαγμένη από άριστα υλικά και με στιβαρή κατασκευή!
Πράγματι: Η ενεργειακή βιοκλιματιζόμενη κυψέλη “Προμελίς”, είναι χειροποίητη και κατασκευάζεται από ξύλο Φιλανδίας και κόντρα πλακέ θαλάσσης πολύ καλής ποιότητας, ενώ τα διάφορα κομμάτια της συνδέονται μεταξύ τους με ακρυλική ανθυγρή κόλλα και βίδες ιριδίου, χωρίς δόντια και καρφιά. Αυτό έχει σαν τελικό αποτέλεσμα, οι κυψέλες μας να δίνουν την εντύπωση «ακριβών επίπλων», όπως λένε πολλοί πελάτες μας. Έτσι δεν χρειάζονται στοκαρίσματα και τριψίματα, και ένα απλό βάψιμο είναι αρκετό για να είναι έτοιμες προς χρήση.  Αλλά και από ουσιαστικής πλευράς, η κατασκευή τους αυτή εγγυάται την καλή τους λειτουργία για πολλά-πολλά χρόνια.

-Σε όσους θα ήθελαν μια κυψέλη που να είναι μονωμένη με τον «σωστό» τρόπο.
Πράγματι: Οι μεγάλες πλευρές της  Ενεργειακής Βιοκλιματιζόμενης Κυψέλης “Προμελίς”, που είναι αυτές που έχουν και το χειμώνα και το καλοκαίρι τις μεγαλύτερες απώλειες, δηλαδή η βορινή και η νότια πλευρά της, είναι άριστα μονωμένες, ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες των μελισσιών! Στην πολύ καλή μόνωση της κυψέλης συμβάλει και το τέλεια μονωμένο καπάκι της. Αντίθετα, οι δυο άλλες πλευρές της κυψέλης αυτής παραμένουν όπως έχουν και με την προστασία που τους προσφέρει το ξύλο πάχους 20/21 χιλιοστών, από το οποίο είναι κατασκευασμένες. Με το τρόπο αυτό, η συνολική μόνωση της κυψέλης είναι όση ακριβώς χρειάζεται για μια ισορροπημένη και ασφαλή διαχείμαση των μελισσιών, στα δικά μας κλίματα.
Στο σημείο αυτό, θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε πως οι κυψέλες που είναι «ερμητικά» μονωμένες - όπως οι πολυεστερικές για παράδειγμα - δεν είναι κατάλληλες για τα δικά μας «εύκρατα» κλίματα και η χρησιμοποίηση τους έχει ένα σωρό προβλήματα, όπως είναι η συσσώρευση υγρασίας, αλλά και το εσφαλμένο μήνυμα που δίνουν στην μάνα – που «ξεγελιέται» και κάνει το λάθος να συνεχίζει την ωοτοκία της και τον χειμώνα.

-Σε όσους θα ήθελαν να παρακολουθούν, την άνοιξη, τα μελίσσια τους να έχουν μια γρήγορη ανάπτυξη!
Πράγματι: Η ενεργειακή βιοκλιματιζόμενη κυψέλη “Προμελίς”, λόγω της ενέργειας που δίνει στα μελίσσια την άνοιξη, συμβάλει στην εκρηκτική ανάπτυξη του γόνου τους και στην δυναμική και ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους, τις περιόδους των μεγάλων ανθοφοριών.

-Σε όσους θα ήθελαν να βλέπουν την παραγωγή τους να αυξάνεται! 
Πράγματι: Η ενεργειακή βιοκλιματιζόμενη κυψέλη “Προμελίς”, στα τρία χρόνια πειραμάτων και ερευνών που προηγήθηκαν, έδωσε κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερη παραγωγή μελιού από τις κοινές κυψέλες. Αυτό οφείλεται και στους μεγαλύτερους πληθυσμούς που αναπτύσσει την άνοιξη, αλλά και στην εξοικονόμηση τροφών που πετυχαίνει όλο το χρόνο, λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών που εξασφαλίζει μέσα στην κυψέλη χειμώνα-καλοκαίρι.

-Σε όσους  θα ήθελαν, ακολουθώντας τη μέθοδο μας, να έχουν μελίσσια γεμάτα υγεία και να παίρνουν μέλι και άλλα προϊόντα της μέλισσας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, ξεχωριστής ποιότητας και με μεγάλη εμπορική αξία!
Πράγματι: Η ενεργειακή βιοκλιματιζόμενη κυψέλη “Προμελίς”, μέσα από τους χειρισμούς της «Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας», βοηθάει στη βιοτεχνική (χωρίς φάρμακα δηλαδή) καταπολέμηση της Βαρρόα, που είναι και η βασική αιτία των περισσοτέρων ασθενειών των μελισσιών, με αποτέλεσμα το μέλι που παράγεται να είναι εντελώς απαλλαγμένο από φάρμακα και χημικές ουσίες ! 

-Σε όσους συναδέλφους μελισσοκόμους θα ήθελαν να προμηθευτούν κυψέλες από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα θέματα του κλάδου μας και την μελισσοκομική τεχνική, και στους οποίους θα μπορούν να απευθυνθούν ανά πάσα στιγμή, για να ζητήσουν τις συμβουλές τους.
Πράγματι: Όσοι μας διαβάζετε συχνά, και ιδιαίτερα όσοι έχετε ζητήσει τη βοήθειά μας σε θέματα μελισσοκομίας, έχετε ήδη διαπιστώσει πως είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να σας εξυπηρετήσουμε, ανεξάρτητα από το αν είστε ή όχι πελάτες και χρήστες της Ενεργειακής Κυψέλης «Προμελίς»

2) Προδιαγραφές Ενεργειακής Βιοκλιματιζόμενης Κυψέλης “Προμελίς”!

Α-Σώμα:

Η μπροστινή και η πίσω πλευρά (1 και 2) της Ενεργειακής Κυψέλης Προμελίς είναι από έλατο Φιλανδίας πάχους 20+ χιλιοστών (στάνταρ έκδοση).
Αντίθετα οι πλαϊνές πλευρές της (3 και 4) αποτελούνται από κόντρα πλακέ θαλάσσης πάχους 9 χιλιοστών.
Τα κινητά πλαίσια μεταβολής πάχους (ΠΜΠ) των πλαϊνών πλευρών , είναι τύπου σάντουιτς και αποτελούνται από δυο φύλλα συνολικού πάχους 11 χιλιοστών. Το ένα είναι κόντρα πλακέ θαλάσσης πολύ καλής ποιότητας και το άλλο αφρώδες φύλλο διογκωμένου πολυαιθυλενίου, με κλειστές κυψέλες εξαιρετικών θερμομονωτικών χαρακτηριστικών. Είναι αδρανές εύκαμπτο και συμπιεστό, δεν οξειδώνεται και δεν προσβάλλεται από μύκητες ή βακτήρια. Τόσο η ξυλεία, όσο και το κόντρα πλακέ θαλάσσης, είναι πολύ καλής ποιότητας με προδιαγραφές στεγανότητας WBP (μεγάλης αντοχής στο νερό) και εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες. Οι πλευρές ενώνονται μεταξύ τους με ανθυγρή ακρυλική κόλλα εξωτερικής χρήσης και με νοβοπανόβιδες Ιριδίου, για ακόμα μεγαλύτερη αντοχή, σταθερότητα και προστασία (χωρίς δόντια και καρφιά!).
Για ειδικές απαιτήσεις και κατόπιν παραγγελίας, μπορεί η μπροστινή και πίσω πλευρά (1και2), αντί από έλατο, να κατασκευαστούν επίσης από κόντρα πλακέ θαλάσσης.

B-Καπάκι: 

Το καπάκι είναι τύπου σάντουιτς και αποτελείται από τρία φύλλα υλικών.
Το εξωτερικό είναι από λαμαρίνα θερμού γαλβανίσματος που δεν οξειδώνεται, το μεσαίο είναι από φύλλα πολυαιθυλενίου κλειστών κυψελών, που εξασφαλίζουν άριστη θερμομόνωση αλλά και μεγάλη ηχομόνωση, ιδιαίτερα στους κτυπογενείς ήχους – όπως έντονη βροχόπτωση, χαλάζι κλπ - και το εσωτερικό από κόντρα πλακέ θαλάσσης, πολύ καλής ποιότητας.

Γ-Βάση: 

Η βάση είναι κινητή, ανοιχτού τύπου και φέρει πλέγμα αντιβαρρόα ειδικών προδιαγραφών, θερμού γαλβανίσματος, για να μην οξειδώνεται, πολύ υψηλής αντοχής. Η περίμετρος της βάσης αποτελείται από κόντρα πλακέ θαλάσσης πολύ καλής ποιότητας, ενώ τα πόδια φέρουν διαμορφωμένο οδηγό για την προσαρμογή δυο φύλλων κόντρα πλακέ για τον περιορισμό του ανοίγματος της βάσης σε όποιο βαθμό επιθυμούμαι, ανάλογα με την εποχή.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως όλα τα τεμάχια του κόντρα πλακέ θαλάσσης που περιγράφονται πιο πάνω, αποτελούνται  από Ρώσικη σημύδα  πρώτης ποιότητας, με προδιαγραφές στεγανότητας WBP (μεγάλης αντοχής στο νερό) και εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε πως τις αμέσως επόμενες μέρες θα κάνουμε την επίσημη παρουσίαση του Μεικτού Ενεργειακού Καπακιού «Προμελίς», που με τόση ανυπομονησία περιμένετε!

Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει αναλυτικές περιγραφές, σχήματα και πολλές-πολλές φωτογραφίες.
Να σας υπενθυμίσουμε πως πριν λίγους μήνες είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο όπου περιγράφαμε την ιδέα αυτού του καπακιού, που συνδυάζει τις αρετές του παλιού διπλού Ευρωπαϊκού καπακιού με αυτές του σημερινού καπακιού τύπου Αυστραλίας, και σας είχαμε υποσχεθεί πως όταν θα ολοκληρώναμε τις απαραίτητες δοκιμές, θα το βάζαμε σε παραγωγή. Την υπόσχεσή μας αυτή την κρατήσαμε και σύντομα το καπάκι αυτό θα κυκλοφορήσει στην αγορά, προσφέροντας ένα σπουδαίο εργαλείο σε εμάς τους  Έλληνες μελισσοκόμους, που έχουμε ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από το «πείραμα» των καπακιών τύπου Αυστραλίας! 

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για όλα τα θέματα που αναφέρουμε πιο πάνω μπορούν να ανατρέξουν στους ανάλογους συνδέσμους που υπάρχουν στο blog:
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr -- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια