Widget Recent Post No.

Μελισσοθεραπεία - Σεμινάρια εκπαίδευσης



Αναρτήθηκε από : www.kyrka.gr

Τι είναι η μελισσοθεραπεία ?

Η μελισσοθεραπεία είναι μια μορφή φυσικής θεραπείας, η οποία χρησιμοποιεί τα προϊόντα της κυψέλης σε συνδυασμό με φυτικές δρόγες και αιθέρια ελαία με σκοπό την πρόληψη παθήσεων και την θεραπεία ασθενειών. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη, ως μορφή θεραπείας, είναι το δηλητήριο της μέλισσας και ο τρόπος χρήσης του. Η μελισσοθεραπεία αναπτύχτηκε σε κλινική μορφή θεραπείας στην Κινά και στην Κουβά, οπού εφαρμόζεται σε διάφορα νοσοκομεία και κλινικές. Στην Ευρώπη έχει αναπτυχτεί κυρίως μέσω των προσπαθειών της Apimondia και της Γερμανικής Ομοσπονδίας Μελισσοθεραπείας, ενώ η κλινική εφαρμογή της είναι ιδιαιτέρα περιορισμένη σε πολύ λίγες ιδιωτικές κλινικές στην Ιταλία και την Ρουμανία.

 Η μελισσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια μονή της ή σε συνδυασμό με κλασική φαρμακοθεραπεία ή άλλη μορφή φυσικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένου της Ομοιοπαθητικής. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ευαίσθητους πληθυσμούς ανθρώπων (βρέφη, εγκυμονούσες, ασθενείς με χρονιές σοβαρές νόσους) με μεγάλη ασφάλεια και επιτυχία. Η μελισσοθεραπεία είναι μια κατεξοχήν αντιγηραντική μορφή φυσικής θεραπείας, ανεξήγητα και εσφαλμένα παραγκωνισμένη, ίσως για τον λόγο ότι οι Έλληνες μελισσοκόμοι και Ακαδημαϊκοί του χώρου έχουν άγνοια των μεγάλων δυνατοτήτων της, τόσο σε παραγωγικό, οικονομικό και εθνικό επίπεδο, όσο και σε ιατρικό επίπεδο.

Apitherapy Training Program Part I – Σεμινάριο Εκπαίδευσης στην Μελισσοθεραπεία

Περιγραφή : Το πρόγραμμα έχει στόχο την εκπαίδευση των επαγγελματιών μελισσοκόμων στην σωστή παράγωγη και χρήση των μελισσοκομικών προϊόντων για θεραπευτικό σκοπό (μελισσοθεραπευτικά προϊόντα), ενώ δίνει ένα σημαντικό θεραπευτικό όπλο σε εναλλακτικούς θεραπευτές που ήδη ασκούν κάποια θεραπευτική τέχνη/επιστήμη, όπως η φυτοθεραπεία, η αρωματοθεραπειά, η ομοιοπαθητικη και ο βελονισμος. 

Το προγραμμα σπουδων διαθέτει ενότητες που αφορούν την πρακτική χρήση των μελισσοθεραπευτικών προϊόντων στην καθημερινή ζωή, την συστηματική-ορθή διατροφή με μελισσοκομικά προϊόντα, την διαχείριση αλλεργιών, τις αλληλεπιδράσεις των μελισσοκομικών προϊόντων με συνηθισμένα φάρμακα, καθώς και την χρήση μελισσοθεραπευτικών προϊόντων σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως είναι οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες, τα βρέφη και μικρά παιδιά.

Διάρκεια Σπουδων: 1 μηνά (4 εβδομάδες)

Διδακτικές ώρες : 5ώρες κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο (10πμ έως 15μμ)

Συγγράμματα : Τυπωμένες σημειώσεις, συγγράμματα σε ηλεκτρονική μορφή, λίστα βιβλιογραφίας

Αριθμός φοιτητών : Από 10 έως 20 φοιτητές / τμήμα

Κόστος Φοίτησης : 450 Ευρώ

Πρόγραμμα σπουδών 
ΔευτέραΤρίτηΤετάρτηΠέμπτηΠαρασκευήΣάββατοΚυριακή
Φεβρουάριος0203040506
07 Ενάρξη
10:00-15:00
08
10:00-15:00
09101112131415
1617181920
21
10:00-15:00
22
10:00-15:00
23242526272801
Μάρτιος0203040506
07
10:00-15:00
08
10:00-15:00
09101112131415
1617181920
21
10:00-15:00
22
10:00-15:00



Διδακτικές Ενότητες

Εισαγωγή στην Μελισσοθεραπεία και τις μεθόδους της Συμπληρωματικής Εναλλακτική Ιατρικής. Βασικές έννοιες διατροφικής χημείας και μικροβιολογίας.

Εισηγητές : Ευαγγέλια Κύρκα, Ανδρέας Ελευθεριάδης
Το μελί και το κερί –Διατροφική αξία, θεραπευτικές ενδείξεις και χρήσεις

Εισηγητές : Μενέλαος Νεοφώτιστος
Η γύρη και το μελισσόψωμο –Διατροφική αξία, θεραπευτικές ενδείξεις και παθολογίες

Εισηγητές : Μενέλαος Νεοφώτιστος
Η πρόπολη –Διατροφική αξία, θεραπευτικές ενδείξεις και παθολογίες

Εισηγητές : Μενέλαος Νεοφώτιστος, Κώστας Παπάς
Βασιλικός πολτός και εκχύλισμα προνύμφης κηφήνα –Διατροφική αξία, χρήσεις, θεραπευτικές ενδείξεις και παθολογίες

Εισηγητές : Μενέλαος Νεοφώτιστος
Το δηλητήριο – Σύσταση και δράση του δηλητηρίου, ενδείξεις & αντενδείξεις, τρόποι χρήσης του δηλητηρίου, τρόποι συλλογής δηλητηρίου, βασικές γνώσεις μελισσοβελονισμού.

Εισηγητές : Μενέλαος Νεοφώτιστος, Χριστίνα Εμμανουήλ, Κώστας Παπάς
Αιθέριαέλαια που χρησιμοποιούνται στην μελισσοθεραπεία.Τρόπος χρήσης και θεραπευτικές δράσεις

Εισηγητές : Μενέλαος Νεοφώτιστος, Ανδρέας Ελευθεριάδης, Κώστας Παπάς
Διατροφή με μελισσοκομικάπροϊόντα.

Εισηγητές : Μενέλαος Νεοφώτιστος
Μελισσοθεραπεία και ευαίσθητοι πληθυσμοί(βρέφη, νήπια, θηλάζουσες γυναίκες, γαλουχία, αλλεργικά άτομα, άτομα που λαμβάνουν βαριά φαρμακευτική αγωγή). Αντενδείξεις μελισσοκομικών προϊόντων, εκδήλωση αλλεργιών και αντιμετώπιση αυτών.

Εισηγητές : Μενέλαος Νεοφώτιστος, Ανδρέας Ελευθεριάδης
Ανάλυση μελισσοθεραπευτικών προϊόντων στην αγορά παραφαρμάκων. Παρασκευή μελισσοθεραπευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης άξιας. Ανάλυση της παραγωγικής δυναμικής μελισσοκομικών φαρμακευτικής ποιότητας στην Ελλάδα.

Εισηγητές : Μενέλαος Νεοφώτιστος

Apitherapy Training Program Part IΙ – Παρασκευαστικό Σεμινάριο στην Μελισσοθεραπεία

Περιγραφή : Το πρόγραμμα έχει στόχο την εκπαίδευση των επαγγελματιών μελισσοκόμων, αλλά και θεραπευτών ή χειροτεχνών, στην ορθή παρασκευή παραφαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας που βασίζονται στα μελισσοκομικά προϊόντα, σε φυτικές δρόγες, αιθέρια έλαια και άλλες ουσίες φυσικής προέλευσης.

Διάρκεια Σπουδών: 2 μήνες (4 εβδομάδες)

Διδακτικές ώρες : 5ώρες κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο (10 πμ έως 15μμ)

Συγγράμματα : Τυπωμένες σημειώσεις, συγγράμματα σε ηλεκτρονική μορφή, λίστα βιβλιογραφίας

Αριθμός φοιτητών : Από 8 εως 16 φοιτητές / τμήμα

Κόστος Φοίτησης : 750 Ευρώ

 
Πρόγραμμα σπουδών 
ΔευτέραΤρίτηΤετάρτηΠέμπτηΠαρασκευήΣάββατοΚυριακή
Απρίλιος1314151617
18 Ενάρξη
10:00-15:00
19
10:00-15:00
20212223242526
2728293001
02
10:00-15:00
03
10:00-15:00
Μάιος04050607080910
1112131415
16
10:00-15:00
17
10:00-15:00
18192021222324
2526272829
30
10:00-15:00
31
10:00-15:00


Εργαστηριακές Ενότητες (5ωρων)
Οργάνωση και εξοπλισμός εργαστηριού παρασκευής προϊόντων προστιθεμένης άξιας.
Νομοθεσία. Ποιότητα παραφαρμακευτικώνπροϊόντων. Βασικές έννοιες φαρμακευτικής και καλλυντικοποιίας. Παρασκευή προϊόντων από φυσικές πρώτες ύλες.
Παρασκευή μαρμελάδας με μελί, πάστες μελιού, φαρμακευτικών ελιξίριων με μελί, οξύμελων, προπολόμελων, αρωματόμελων, βοτανικών φαρμακευτικών μελιών.
Παρασκευή βάμματος πρόπολης, γλυκερινικού εκχυλίσματος πρόπολης, ελαίου πρόπολης κάψουλες πρόπολης, σιροπιού πρόπολης. Εξατομικευμένα σκευάσματα με αιθέρια έλαια.
Παρασκευή γέλης, κρέμας, αλοιφής και πομάδας με πρόπολη, φυτικά εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια, lipstick/lip balm πρόπολης. Παρασκευή σαπουνιού(υγρού και στέρεου) με μελί, πρόπολη, φυτικά εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια με την μέθοδο rebatching.
Παρασκευή στοματικού διαλύματος πρόπολης, οδοντόκρεμας με πρόπολη, στοματικό spray με μελί, δ/τος πρόπολης με αιθέρια έλαια, επουλωτικού διαλύματος της στοματικής κοιλότητας, διαλύματος κατά της ξηροστομίας, διαλύματος κατά της κακοσμίας του στόματος, roll-on κατά του επιχείλιου έρπητα.
Παρασκευή μάσκας προσώπου και μαλλιών με γύρη, μέλι και βασιλικό πολτό, serum προσώπου με βασιλικό πολτό, Peeling προσώπου/ scrub σώματος πρόπολης και γύρης, Roll-on αποσμητικό πρόπολης.
Παρασκευή ρινικού spray με πρόπολη και φυτικά εκχυλίσματα, ρινικής αλοιφής με πρόπολη, αλοιφή αλλαγής πάνας με πρόπολη, αλοιφή συγκάματος, επουλωτική παστά γυναίκειων θηλών, κολπικά υπόθετα πρόπολης.

Εισηγητές Προγράμματος:
Μενέλαος Νεοφώτιστος, Τεχνικός Φαρμάκων
Ανδρέας Ελευθεριάδης, Φαρμακοποιός

Βιογραφικα Εισηγητων :
Mενελαος Νεοφωτιστος, Βιοφυσικος, Τεχνικος Φαρμακων

Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην βιοφυσική. Στην συνεχεία, σπούδασε και ασχολήθηκε με την φυσικοπαθητική και τις φυσικές θεραπείες. Κατέχει το πτυχίο του Τεχνικού Φαρμάκων και είναι εξειδικευμένος στην φυσική προληπτική ιατρική και την αντιγήρανση. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει εργαστεί ως υπεύθυνος εργαστηριού σε διάφορα φαρμακεία που ασχολούνται με ιδιοσκευάσματα φυσικής και φαρμακευτικής προέλευσης. Προς το παρόν, εργάζεται ως υπεύθυνος εργαστηριού σε δυο μεγάλα φαρμακεία που ασχολούνται με την αντιγήρανση και την λειτουργική ιατρική.

Ανδρέας Ελευθεριάδης, Φαρμακοποιός, M.Sc., Ph.D, Φαρμακευτικός Χημικός

Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Αθηνάς και συνέχισε σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην φαρμακευτική χημεία και την οργανική σύνθεση. Διατέλεσε λέκτορας 407 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δίδαξε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στους Τεχνικους Φαρμακων, και στο Athens Metropolitan College στο προγραμμαBiomedical Sciense. Εργάστηκε ως συνθετικός χημικός στην φαρμακευτική βιομηχανία, και συνέθεσε πρότυπη φαρμακευτική ουσία ως καινοτόμο φάρμακο κατά του Αλτσχαιμερ. Στην παρούσα φάση, διατηρεί φαρμακείο στην Γκούρα Κορίνθιας και ασχολειται σε εκπαιδευτικο και συμβουλευτικο επιπεδο με την παρασκευη φαρμακευτικων ιδιοσκευασματων φυσικης προελευσης.
Κωνσταντίνος Ε. Παπάς, Ιατρός, Ειδικευόμενος Πνευμονολόγος – Σισμανόγλειο Νοσοκομείο

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Φιλιππούπολης το 2001. Έκανε ειδίκευση στην παθολογική χειρουργική σε νοσοκομείο της Κύπρου, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως ιατρός – ναυαγοσώστης σε ξενοδοχείο της Κύπρου. Επέστρεψε στην Αθήνα και προσλήφθηκε ως ειδικευόμενος Πνευμονολόγος στην μονάδα κυστικής ίνωσης στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα. Έχει ειδικεύει στην θεραπευτική τέχνη της Αyurveda, στην παραδοσιακή Βεδική Ιατρική και στις ιατρικές εφαρμογές της Yogaστην πνευμονολογία.
Χριστίνα Εμμανουήλ, Φαρμακοποιός M.Sc., Ph.D, Τοξικολόγος

Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Αθηνάς και συνέχισε σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην τοξικολογία και την οικοτοξικολογία. Εργάστηκε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, στο Εργαστήριο Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων και είναι εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέχρι και σήμερα. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα ως εμπειρογνώμον πολλές φορές σε αποστολές εξωτερικού. Στην παρούσα φάση, εργάζεται στο Εργαστήριο Υδραυλικών Έργων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πηγή : http://www.kyrka.gr/επιμορφωτικά-σεμινάρια/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια