Widget Recent Post No.

Η ζεστή θερμαινόμενη ΜΕΛΙΣΣΟΣΦΑΙΡΑ - Πως τα καταφέρνουν τόσο καλά οι μέλισσες?



Ο χειμώνας ήρθε για τα καλά , και οι μέλισσες ήδη έχουν δημιουργήσει την ζεστή θερμαινόμενη σφαίρα η οποία τις προστατεύει ακόμα και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Αυτή η τεχνική θα έλεγε κάποιος ότι είναι αξιοθαύμαστη , αλλά πόσοι πραγματικά γνωρίζουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό της? Ας το αναλύσουμε...

Πριν λίγο καιρό μου είχε αναφέρει ένας συνάδελφος μια περίπτωση μελισσιού που ήταν προσβεβλημένο από κάποια ασθένεια. Ο μελισσοκόμος όντας αρχάριος έβαλε το μελισσάκι μέσα στον καταψύκτη προκειμένου να το θανατώσει και να μην κολλήσει τα άλλα γύρω μελισσάκια. Μετά από 24 ώρες περίπου πήγε να αφαιρέσει το νεκρό μελίσσι , αλλά προς έκπληξη του ήταν ολοζώντανο! Ο χειρισμός που έκανε ήταν απόλυτα εσφαλμένος και άσπλαχνος , το ανέφερα αποκλειστικά και μόνο για να καταλάβουμε τις δυνατότητες που έχουν οι μέλισσες στην επιβίωση ακόμα και στις πιο ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες.


Ακόμη και σε περιπτώσεις με κυψέλες καλυμμένες πλήρες με χιόνι ,  επιβιώνουν.  Και μάλιστα με επιτυχία , αρκει να υπάρχει μελάκι! Το χιόνι λειτουργεί σαν φράγμα - μόνωση ενάντια στους δυνατούς και ψυχρούς ανέμους. Θα μπορούσαμε να το παραδειγματίσουμε σαν igloo , όπου μια κατασκευή 100% φτιαγμένη από πάγο , προσφέρει μόνωση και προστασία απο τις ακραίες εξωτερικές συνθήκες. Εδώ θέλω να τονίσω πως θα ήταν εντελώς λάθος χειρισμός να ξεχιονίσουμε αυτές τις κυψέλες. Είναι σαν να τις εκθέτουμε στο κρύο ξαφνικά! Κάτι τέτοιο σοκάρει τους αμυντικούς μηχανισμούς των μελισσών μας , που ίσως νομίσουν ότι η κακοκαιρία πέρασε - αν δουν ηλιαχτίδες να διαπερνούν την είσοδό τους.










Πως όμως αυτή η σφαίρα παράγει τόση θερμότητα? Πως καταφέρνουν οι μέλισσες να διατηρούν σταθερή αυτήν την θερμοκρασία? Μα φυσικά με συνεργασία! Ολές μαζί δημιουργούν θερμοκρασιακά στρώματα κάνοντας παλμικές αλλά απόλυτα συντονισμένες κινήσεις. Όσο πιο εσωτερικά είναι ένα στρώμα τόσο πιο υψηλή θερμοκρασία έχει. Τα πιο εξωτερικά στρώματα λειτουργούν περισσότερο σαν μόνωση - φράγμα της εσωτερικής θερμότητας. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης όμως δεν το είπαμε ακόμα. Αυτά τα στρώματα εναλλάσονται! Δηλαδή οι μέλισσες που αρχίζουν να κρυώνουν εξωτερικά  περνάνε στο εσωτερίκο και αφού "ζεσταθούν" παράγουν και πάλι θερμότητα.

Η βασίλισσα βρίσκεται στο κέντρο δηλαδή στην πιο ασφαλή και ζεστή θέση , οπου η θερμοκρασία παραμένει σταθερή καθολη την διάρκεια της ημέρας. Οι εργάτριες βασισμένες στην συνεργασία τους επιβιώνουν ακόμα και σε συνθήκες που άλλοι οργανισμοί δεν θα τα κατάφερναν. Τροφή να υπάρχει συνάδελφοι , και οι μελισσούλες δεν θα έχουν καμία απολύτως ανάγκη!

Επιμέλεια : Χάρης Σταμάτης , Ερασιτέχνης μελισσοκόμος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια