Widget Recent Post No.

Βαρρόα : Ένας μεγάλος εχθρός που πρέπει να νικήσουμε!




Τα νέα που έρχονται από ολόκληρη την Ελλάδα δεν είναι καθόλου καλά! Το ακάρι βαρρόα, ο τρομερός αυτός εχθρός των μελισσιών μας φαίνεται να έχει σηκώσει κεφάλι και δείχνει πως, για φέτος τουλάχιστον, θα κερδίσει τη μάχη απέναντι στις μέλισσες και μαζί με αυτές θα κερδίσει τη μάχη και απέναντι σε εμάς τους μελισσοκόμους.

 Όπως φαίνεται, η βαρρόα σήμερα προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στα μελίσσια μας, από εκείνα που προκαλούσε όταν είχε πρωτοεμφανιστεί, πριν από αρκετά χρόνια. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όχι μόνο στη χώρα μας, μα και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, αν λάβουμε υπ όψη τις σχετικές πληροφορίες που μας έρχονται.

Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται και η έκβασή του δεν κρίνεται μόνο από μια μάχη! Πράγματι, αν και φαίνεται πως οι γνωστές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα και που ήταν το «βαρύ πυροβολικό μας» σε αυτό τον πόλεμο, έχουν χάσει πια την αποτελεσματικότητα που είχαν παλιότερα, νέα ηπιότερα όπλα που ενεργούν με διαφορετικό τρόπο για την αντιμετώπιση αυτού του εχθρού, έρχονται να προστεθούν στο οπλοστάσιό μας.

 Σκευάσματα πιο φιλικά και περισσότερο βιολογικά όπως  το οξαλικό οξύ, το γαλακτικό οξύ  και η θυμόλη, έρχονται να αντικαταστήσουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα, προσφέροντας μάλιστα μερικές φορές, πιο καλά αποτελέσματα.

Εκτός όμως από την χρησιμοποίηση χημικών ή οργανικών σκευασμάτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα όπλα που μας προσφέρει η βιοτεχνική αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού εχθρού. 

Μέθοδοι, όπως αυτή της άχνης ζάχαρης, της χρήσης τυπωμένων κηφηνοκελιών, της θερμοκυκλικής μεθόδου, μα και της μεθόδου των διαδοχικών κοψιμάτων και της επανένωσης των μελισσιών μας την άνοιξη, δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν εφαρμοστούν συνδυαστικά. 


Βαρρόα σε πρόωρη ηλικία


Πέρα όμως από όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα και οι ξένοι (κυρίως) επιστήμονες, και ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της βαρρόα.

Επιστήμονες από τις Η.Π.Α. κατάφεραν να εντοπίσουν παθογόνους οργανισμούς οι οποίοι  προσβάλουν και αποδεκατίζουν τη  βαρρόα. Αναφερόμαστε  στο μύκητα «Metarhizium anisopliae»  ο οποίος αν και είναι θανατηφόρος για τη βαρρόα, εντούτοις δεν βλάπτει τις μέλισσες, το γόνο ή τη βασίλισσα, μα ούτε και καμιά τοξικότητα προκαλεί στο μέλι και στα άλλα προϊόντα της κυψέλης. 

Τα πειράματα και οι έρευνες συνεχίζονται με πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα και υπάρχουν σοβαρές ελπίδες πως το σκεύασμα που θα περιέχει αυτό το μύκητα, θα κυκλοφορήσει σύντομα στην παγκόσμια αγορά. Τη μέθοδο αυτή θα μπορούσαμε κάλλιστα να τη χαρακτηρίσουμε βιοτεχνική.

Το δεύτερο καλό νέο έρχεται και πάλι από τις  Η.Π.Α., όπου δόθηκε η έγκριση για τη χρησιμοποίηση μίγματος εστέρων οκτανικού οξέος με σακχαρόζη. Κυκλοφορεί με την εμπορική επωνυμία «Sucroside» και κατατάσεται στα βιολογικά σκευάσματα, αφού δεν  αφήνει υπολείμματα στο μέλι, δεν έχει τοξικότητα στις μέλισσες και η αποτελεσματικότητα του εναντίον της βαρρόα  ξεπερνάει το 90%.

Το τρίτο καλό νέο έρχεται από την Αγγλία, ερευνητές της οποίας επινόησαν μια συσκευή με την εμπορική ονομασία «exomite» η οποία προσαρμόζεται  στην είσοδο της κυψέλης και πάνω στην οποία τοποθετείται μια ουσία που έχει ισχυρό ηλεκτροστατικό φορτίο και ονομάζεται «Εntostat» αναμεμειγμένη με θυμόλη. 

Οι μέλισσες που μπαινοβγαίνουν μέσα στη κυψέλη, «τσαλαβουτάνε» υποχρεωτικά  μέσα σε αυτό το μείγμα, με αποτέλεσμα τα σωματίδια της θυμόλης να προσκολλούνται πάνω στον εξωσκελετό των μελισσών, λόγω της ανάμειξής της με την ουσία «Εntostat», που έχει ηλεκτροστατικές ιδιότητες, όπως είπαμε πιο πάνω. 

Με το τρόπο αυτό η θυμόλη διαχέεται σε ολόκληρη τη κυψέλη, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τα άτομα της βαρρόα, τα οποία «βρίσκει» και εξολοθρεύει. Θα πρέπει να αναφερθεί πως και αυτή η μέθοδος συγκαταλέγεται στις βιολογικές μεθόδους αντιμετώπισης της βαρρόα.

Συνοψίζοντας, να πούμε πως σήμερα υπάρχουν τρεις τρόποι καταπολέμησης του μεγάλου αυτού εχθρού των μελισσών μας. Ο χημικός τρόπος, που περιλαμβάνει σκευάσματα χημικής, κυρίως, προέλευσης, ο βιολογικός τρόπος, που περιλαμβάνει, κυρίως, σκευάσματα οργανικής προέλευσης και ο βιοτεχνικός τρόπος, που δεν περιλαμβάνει κανένα απολύτως σκεύασμα, αλλά που προσπαθεί να καταπολεμήσει τον μεγάλο αυτόν εχθρό, εκμεταλλευόμενος  μόνο τις συνήθειες, τη συμπεριφορά και τη βιολογία των μελισσών ή του ίδιου του ακάρεος.

Κλείνοντας και το σημερινό μας άρθρο, σας προαναγγέλλουμε πως τις αμέσως επόμενες μέρες, θα αναπτύξουμε όσο πιο διεξοδικά μπορούμε, τους βιοτεχνικούς τρόπους αντιμετώπισης της βαρρόα, γιατί προσωπική μας άποψη είναι πως σε κάποιον από αυτούς που υπάρχουν σήμερα ή που θα επινοηθούν στο μέλλον, κρύβεται το υπερόπλο που θα «υποτάξει» τον ύπουλο αυτόν εχθρό μας!

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια