Widget Recent Post No.

Το σκαθάρι των μελισσών : Σύντομα και στην Ελλάδα




Πολύς λόγος τελευταία για το μικρό σκαθάρι των μελισσών που πλήττει τους μελισσοκόμους της Ιταλίας με πολλούς  να υποστηρίζουν ότι σύντομα θα είναι κοντά μας και στην Ελλάδα.

Οι κρατικοί μηχανισμοί έχουν ήδη ορίσει  ημερομηνία σύσκεψης στις 27 Νοεμβρίου  , όπου θα ληφθούν μέτρα πρόληψης , και θα αποφασίσουν με τι τρόπους θα κλείσουν όλους τους θαλάσσιους δρόμους για το σκαθάρι να έρθει στην Ελλάδα.

Το υπουργείο θα πραγματοποιήσει όλες αυτές τις απαραίτητες ενέργειες , προκειμένου να καθυστερήσει την άφιξη του μικρού σκαθαριού των μελισσών. Εφόσον όμως έπληξε την κοντινή μας Ιταλία είναι πλέον απίθανο να μην έρθει και εδώ.


Η άφιξη του σκαθαριού ίσως τρομάζει σαν ιδέα , όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από όσο δείχνουν στην πραγματικότητα. Το σκαθάρι εξαρτάται άμεσα από την σύσταση του εδάφους και την θερμοκρασία για να αναπαραχθεί.

Για ένα έντομο γηγενές σε θερμές χώρες όπως η Αφρική πιθανολογεί τε ότι η αναπαραγωγή του και η εξάπλωση του στη Χώρα μας , θα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Το σκαθάρι νυμφώνεται μέσα σε αμμώδες - μαλακό έδαφος υπό συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Το χώμα που έχουμε  εμείς στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σκληρό (στις περισσότερες περιοχές) , με τις θερμοκρασίες να είναι εντελώς ακατάλληλες για κάτι τέτοιο.




Σε γενικές γραμμές όμως και να εξαπλωθεί το συγκεκριμένο σκαθάρι δεν αποτελεί κίνδυνο , και ούτε θα καταστραφεί η μελισσοκομία στην χώρα μας. Είναι κάτι αντιμετωπίσιμο , υπάρχουν παγίδες , υπάρχουν σκευάσματα καταπολέμησης και σε καμία περίπτωση δεν θα χαθούν τα μελίσσια μας.




Τα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με το σκαθάρι και σπέρνουν τον πανικό , δεν είναι τίποτα άλλο από απλή υπερβολή . Καλό θα ήταν οι μελισσοκόμοι να μην επηρεάζονται από τέτοιες εικόνες μιας και δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Στην Αμερική οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν το σκαθάρι εδώ και πάρα πολλά χρόνια , και έχουν μάθει να συμβιώνουν με αυτό.

Στην Ελλάδα εμείς οι μελισσοκόμοι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και έτοιμοι , έτσι ώστε αν κάποια μέρα έρθει εδώ , να ξέρουμε  με τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Το σκαθάρι θα έρθει , ανεξαρτήτως αν  το κράτος κλείσει όλους τους θαλάσσιους δρόμου. Εμείς όμως θα το αντιμετωπίσουμε , και θα τα καταφέρουμε!!!

Σύντομα θα ακολουθήσουν νέες αναρτήσεις σχετικά με το θέμα αυτό...

Ορεινή Μέλισσα

  

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Είναι σε εντελώς λάθος βάση η ανάρτηση αυτή. Και αυτό διότι τουλάχιστον οι μισοί μελισσουργοί είναι άνθρωποι που δεν ενημερώνονται. Ή ακόμα και να ενημερώνονται δεν κατανοούν και δεν αναλύουν τις πληροφορίες που δέχονται.
    Το σκαθάρι είναι επικίνδυνο και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήμα στην χώρα μας. Ειδικά λόγω της μικρής μελισοχωρητικότητας στα πεύκα και αλλού και επειδή προς το τέλους του καλοκαιριού ο πληθυσμός του σκαθαριού είναι στο μεγαλύτερο σημείο του. Φανταστείτε τί μπορεί να γίνει στους πευκόνες αν ένας παππούς φέρει κάνα κοπάδι τίγκα στο σκαθάρι.
    Φανταστείτε τί μπορεί να γίνει αν οι μισοί φέρουν μελίσσια με μεγάλο αριθμό σκαθαριών...

    Το σκαθάρι δεν είναι σαν τη βαρρόα που ο καθένας κάνει ότι είναι να κάνει και μπορεί να μαζέψει και καμιά συλέκτρια με το ακάρι. Το σκαθάρι πετάει και μάλιστα μακρυά, μπαίνει στην κυψέλη αργά το απόγευμα.
    Δεν χρειάζεται πανικός. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αλλά ο εφησυχασμός μπορεί να είναι καταστροφικός.
    ενημέρωση και εγρηγορση από όλους.

    Βαγγέλης Ζλατίντσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Βάγγελη οι πληροφορίες μου στηρίζονται πάνω σε βιβλιογραφία πανεπιστημίου και σύντομα θα ακολουθήσει πλήρης ενημέρωση για το σκαθάρι ετσι ώστε να είναι ολοι σε εγρήγορση.

    Αν είχες ζήσει σε κάποια άλλη χώρα πχ Αμέρικη θα είχες άλλη άποψη για το σκαθάρι. Δεν είναι δά και τόσο καταστροφικό , υπάρχουν όπλα για να το καταπολεμήσουμε.

    Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι , και σε αυτό ευελπιστώ να βοηθήσω οσο μπορώ.

    Συμφωνω απόλυτα μαζί σου οτι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός , αλλα ούτε και πανικός.

    Με δύναμη , υπομονή και σωστή ενημέρωση μπορούμε όλοι να δράσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ελληνικα μελισσια αδυνατιζουν παρα πολυ στα πευκα. Επίσης υπαρχει τεραστια συγκεντρωση μελισσιων στους Πευκώνες. Ακομα και τωρα βλεπουμε και παθαινουμε να τα συνεφερουμε, φαντασου με το σκαθαρη. Από τωρα μπορω να πω ο,τι οτι μελισσι παει στα πευκα, ξεχάστε το. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας της μελισσοκομίας μας θα εχουμε πολυ μεγαλο προβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν υπάρχει υφησυχασμός αλλά ούτε και τρομολαγνεία. Υπάρχει μια τεράστια έρευνα στην Αμερική για τους τρόπους αντιμετώπισης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, υπάρχει και το σκληρό έδαφος που θα δυσκολεύσει το σκανθάρι. Γιατί άραγε πάψαν να ανησυχούν οι αμερικάνοι για το σκανθάρι; Ας περιμένουμε λοιπόν τη σύσκεψη του Υπουργείου και τους ειδικούς να μας πούνε τα μέτρα που προτείνουν, ας ενημερωθούμε καλύτερα και μετά βγάζουμε τα συμπερασματά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν δεις και φτασει το σκαθαρι στα δικα σου μελισσια να δω αν θα βλεπεις ολα τοσο χαλαρα. Αλλα τι λεω εγω εσυ εχεις ολοκληρη βιβλιογραφία πανεπιστημίου να σε βοηθησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί τα μέχρι τώρα όσα λέγονται και γράφονται για το σκανθάρι από που βγήκαν; Επιστήμονες δεν είναι που το μελέτησαν και μπορούν κάποιοι να μιλάνε για αυτό να περιγράφουν τη ζωή του και να προτείνουν λύσεις καταπολέμησή του; Σε αυτούς δεν θα στραφούμε;Από ποιούς περιμένουμε την όποια λύση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην περιμένετε λύση από τους "αρμοδίους". Κάντε ότι είναι να κάνετε μόνοι σας. Ενημερωθείτε. Στην Ελλάδα γίνονται όλα με τόσο αργούς ρυθμούς που η καταστροφή θα είναι ραγδαία. Δεν θα το καταλάβουμε καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε μας κάνεις πλάκα μας λες οτι ο κρατικος μηχανισμός ειναι ετοιμος ,σοβαρεψου ηθελα να ήξερα ποιος σε βάζει και τα γράφεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!