Widget Recent Post No.

Η μέθοδος των πολλών βασιλισσών του πατέρα Ντουγκά : Για να πνιγούμε... στα μέλια!!!




Οι περισσότερες μέθοδοι που παρουσιάσαμε μέχρι σήμερα βασίζονται στο γεγονός πως όσο πιο δυνατά είναι τα μελίσσια και όσο λιγότερα στόματα έχουν να ταΐσουν, τόσο περισσότερο μέλι παίρνει ο μελισσοκόμος. 

Σε αυτό λοιπόν τον βασικό μελισσοκομικό κανόνα στηρίζεται και η μέθοδος του γάλλου μοναχού πατέρα Ντουγκά, που υπερθεματίζοντας, προτείνει την συνένωση όχι δυο, αλλά τριών ή και περισσότέρων ακόμα μελισσιών.

Ο εμπνευστής αυτής της μεθόδου, ενώνει νωρίς την άνοιξη 2,3 ή και ακόμα πιο πολλά μελίσσια, βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο και χωρίζοντάς τα με διπλό βασιλικό διάφραγμα. (Σχήμα 1)





Το κάθε μελίσσι έχει τη δική του είσοδο, εργάζεται ανεξάρτητα από τα άλλα, οι μέλισσες του συγκροτήματα επικοινωνούν και επομένως κατανέμονται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε κυψέλης, αλλά οι βασίλισσες δεν μπορούν να προσεγγίσουν η μια την άλλη, λόγω της ύπαρξης των διπλών βασιλικών διαφραγμάτων. Η διάταξη αυτή δημιουργεί ανταγωνισμό μεταξύ των εργατριών των μελισσιών αυτών  με αποτέλεσμα την ραγδαία τους ανάπτυξη.

Καθώς οι πληθυσμοί των μελισσιών  αυξάνονται, προσθέτουμε πατώματα, για κάθε μελίσσι χωριστά, αφήνοντας πάντα να υπάρχουν τα διπλά βασιλικά διαφράγματα. Ο πατέρας Ντουγκά, υποστηρίζει πως με τις συχνές επιθεωρήσεις και τους κατάλληλους χειρισμούς, μπορούμε να ελέγξουμε τα πιθανά φαινόμενα σμηνουργίας. (Σχήμα 2)




Δυο βδομάδες πριν αρχίσει η μεγάλη ανθοφορία-στόχος αφαιρούμε όλες τις βασίλισσες του συγκροτήματος και σχηματίζουμε με αυτές παραφυάδες σε ξεχωριστές κυψέλες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ξανασυγκροτήσουμε τα μελίσσια μας μετά το τέλος της ανθοφορίας. Αφαιρούμε όλα τα βασιλικά διαφράγματα και συντάσσουμε τα ορφανά πια, μελίσσια μας ανάλογα με την ηλικία του υπάρχοντος γόνου, σε κατακόρυφη πάντα διάταξη, δηλαδή το ένα πάνω στο άλλο. (Σχήμα 3 και 4)






           




Με όλους αυτούς τους χειρισμούς, μέχρι την έναρξη της μεγάλης ανθοφορίας, το συγκρότημα αυτό θα έχει αποκτήσει τεράστιο πληθυσμό, που θα είναι τόσο μεγαλύτερος, όσο περισσότερα μελίσσια έχουμε επιλέξει να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη μέθοδο. Επαναλαμβάνουμε πως ο αριθμός των μελισσιών που θα συνενώσουμε, μπορεί να είναι... μεγάλος και ο μόνος περιορισμός που υπάρχει, είναι οι πεπερασμένες δυνατότητες που έχουμε στην παρακολούθηση και φροντίδα ενός τέτοιου τεράστιου μορφώματος!

Με την έναρξη της ανθοφορίας δεν θα υπάρχει γόνος για τάισμα και φροντίδα και έτσι όλες οι μέλισσες θα γίνουν συλλέκτριες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και θα επιδοθούν στο προσφιλές τους σπορ... που είναι η συλλογή μελιού.

Οι αποδόσεις που πετυχαίνουμε, αν εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο, και αν καταφέρουμε να παρακολουθήσουμε και  χειριστούμε  σωστά ένα τέτοιο δημιούργημα... είναι πραγματικά πολύ μεγάλες ακόμα και αν η ανθοφορία κρατήσει λίγες μόνο μέρες.

Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί πώς η εφαρμογή αυτής της μεθόδου δεν απαιτεί μόνο δυνατά μπράτσα και πολύ χρόνο, αλλά θέλει επί πλέον, για όσους την εφαρμόσουν, να έχουν μεγάλη μελισσοκομική πείρα και να έχουν γράψει πολλές - πολλές ώρες ενασχόλησης με τις μέλισσες. Για να αντιληφθούμε τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος, φτάνει να αναλογιστούμε πόσες επιθεωρήσεις και πόσοι ειδικοί χειρισμοί απαιτούνται μόνο για την καταστροφή των βασιλικών κελιών που μοιραία θα κατασκευάσουν οι ατελείωτες μέλισσες αυτού του συγκροτήματος, μόλις ορφανέψουν.

Όσοι πάντως θεωρούν πως διαθέτουν όλες αυτές τις αρετές και επί πλέον είναι και αποφασιστικοί, δεν έχουν παρά να το τολμήσουν! Είναι σχεδόν βέβαιο πως η σοδιά που θα προκύψει... θα τους αποζημιώσει!

Με το σημερινό μας άρθρο κλείνουμε τον πρώτο κύκλο των πιο γνωστών μελισσοκομικών μεθόδων που καταφέραμε να βρούμε στο διαδίκτυο, μα και στην Ελληνική βιβλιογραφία. Γιατί θα πρέπει, για μια ακόμα φορά, να ξεκαθαρίσουμε πως εμείς δεν είναι δυνατόν να τις έχουμε εφαρμόσει... όλες αυτές τις μεθόδους!! Εκείνο λοιπόν που κάναμε, ήταν να συλλέξουμε στοιχεία από διάφορες πηγές – κυρίως διαδικτυακές – και να σας τις μεταφέρουμε με τρόπο απλό, κατανοητό και κυρίως εκλογικευμένο, αφού σε πολλά τους σημεία είχαν ασάφειες και παραλήψεις! 

Αργότερα θα επανέλθουμε με μεθόδους που έχουν εμπνευστεί έλληνες κυρίως μελισσοκόμοι, αλλά που όμως δεν έχουν ακόμα τύχει ανάλογης δημοσιότητας. Και για να «ευλογήσουμε τα γένια μας», να σας αποκαλύψουμε πως μια από αυτές θα είναι και η μέθοδος της Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας, που έχουμε εμπνευστεί, διατυπώσει και εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια εδώ στη Νότια Εύβοια εμείς οι ίδιοι, όπου είναι η έδρα όλων μας των μελισσοκομικών δραστηριοτήτων.

Κλείνοντας, θα ήταν παράληψη μας να μην αναφερθούμε στη βιβλιογραφία που μας βοήθησε  στην παρουσίαση όλων αυτών των μεθόδων, συμπληρώνοντας τις αστείρευτες πληροφορίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο.

Το εξαιρετικό βιβλίο του αείμνηστου Νίκου Νικολαϊδη «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ – ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ», το επονομαζόμενο και ευαγγέλιο της ελληνικής μελισσοκομίας,  κατά κύριο λόγο, μα και το σύγγραμμα του γεωπόνου Θανάση Μπίκου «ΜΑΝΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ», βοήθησαν και συμπλήρωσαν τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε μέσα από το διαδίκτυο.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Γιατι κοροιδευεις τον κοσμο με τετοιους φανταχτερους τιτλους και μαλιστα για πραματα που δεν κατεχεις; τι καραγκιοζιλικια ειναι αυτα ρε παιδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ανώνυμε 3,40πμ
    Δυστυχώς, μα η πράξη έχει δείξει πως οι τίτλοι πρέπει να είναι φανταχτεροί, προκειμένου να τραβήξουν το μάτι του αναγνώστη και να διαβαστεί ένα άρθρο. Αυτό ισχύει και για τον έντυπο και για τον ηλεκτρονικό τύπο και αυτό μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει ρίχνοντας μια ματιά στους τίτλους των εφημερίδων. Δεν σου κρύβω πως έχουμε αναρτήσει θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, τα οποία δεν διαβάστηκαν καθόλου, γιατί δεν τους βάλαμε κάποιον «πιασάρικο» τίτλο!
    Τώρα σχετικά με το τι κατέχουμε και τι όχι, δεν θα το έλεγες αν έκανες τον κόπο να διάβάσεις ολόκληρο το άρθρο, όπου αυτό ακριβώς διευκρινίζουμε!!!
    Τέλος, σχετικά με τα «καραγκιοζιλίκια» που λες φίλε μου, καλό θα είναι να γνωρίζεις πως όποιος παρουσιάζεται σαν Α-ΝΩΝΥΜΟΣ, συγχρόνως και με δική του επιλογή γίνεται και Α-ΓΌΝΙΜΟΣ, με την έννοια πως η κάλυψη πίσω από την ανωνυμία δεν μπορεί να προάγει σε καμιά περίπτωση έναν γόνιμο διάλογο. Αν λοιπόν επιθυμείς να συνεχίσουμε τη συζήτηση - αυτή ή κάποια άλλη – βρες το θάρρος ... και αποκαλύψου!
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το παρόν σχόλιο διαγράφτηκε γιατί περιείχε υβριστικές φράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί δε σε συνέφερε ενοεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε παιδια τι σοφιστιες ειναι αυτες περι ανωνυμων που δηθεν δεν προαγουν τον γονιμο διαλογο κλπ.Δηλαδη αν γραψω οτι με λενε π.χ.Γιαννη Παπαδοπουλο αλλαζει κατι? Αν δηλαδη εβαζα ενα καποιο αγνωστο ονομα θα αλλαζε κατι οσον αφορα την αξια των επιχειρηματων μου?Εδω καποιος προσποιηθηκε(κακιστα και βλακωδως) τον επωνυμο καθηγητη και σεις το καταπιατε αμασιτο.Προφανως το εκανε για να δωσει επιστημονικη βαρυτητα στους ισχυρισμους του(κατι το εντελως απαραδεκτο).Επρεπε να αρκεστει στον διαλογο μεταξυ ισων. Γιατι δεν νομιζω να ισχυριζεστε οτι η δικη σας μελισσοκομικη αποψη κουβαλαει περισσοτερες περγαμηνες γνωσης απο τον οποιονδηποτε αλλο <> η ανωνυμο.Ως εκ τουτου , το οποιο σχολιο σε αυτα τα blogs,ειτε επωνυμο ειτε ανωνυμο, εχει βαρυτητα αναλογη με το περιεχωμενο ,το υφος και τα επιχειρηματα που παραθετει,και αξιζει της αναλογης απαντησης .Η επικληση της ανωνυμιας ως επιχειρημα για την αποφυγη της απαντησης ειναι υπεκφυγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου βέβαια αλλάζει αν βάλεις το ονομά σου. Δεν μπορεί να μπαίνει το κάθε πιτσιρίκι εδώ μέσα και να εξαπολύει απειλές και ύβρεις προς τους συνομιλητές του.

    Με όνομα και στοιχεία , κανείς δεν τολμά να μιλήσει με τέτοιο τροπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννης Παπαδόπουλος16 Οκτωβρίου 2014 στις 10:58 μ.μ.

    Είμαι ο Γιάννης Παπαδόπουλος και είστε γελοίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα μπορούσατε να φτιάξετε να φαίνονται οι φωτογραφίες; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!