Widget Recent Post No.

Νοζεμίαση : Θεραπεία με θυμόλη (δοσολογία)




Σε προσωπική μου επικοινωνία που είχα με τον καθηγητή μελισσοκομίας Ανδρέα Θρασυβούλου, του έκανα την ερώτηση, τι θεραπεία μπορούμε να εφαρμόσουμε για να απαλλαχτούμε από την νοζεμίαση?

Ο καθηγητής μου απάντησε ότι πρέπει όλοι οι μελισσοκόμοι να κάνουμε υποχρεωτικά, μια θεραπεία την άνοιξη και μια το φθινόπωρο , όχι μόνο για να θεραπεύσουμε τυχών άρρωστα μελισσάκια αλλά και για πρόληψη.


Δηλαδή ανεξαιρέτως αν τα μελισσάκια μας έχουν νοσήσει η όχι, εμείς οφείλουμε να τα "θεραπεύσουμε".

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με διάρκεια 6 χρόνια,  αποδείχθηκε ότι η πιο αποτελεσματική θεραπεία έγινε με την χρήση θυμόλης μέσα σε σιρόπι. Επίσης αποδείχθηκε ότι κανένα άλλο σκεύασμα που κυκλοφορεί στο εμπόριο δεν είχε τόσο αποτελεσματική δράση.

Η αναλογία για την παρασκευή σιροπιού με θυμόλη ειναι : 1 γραμάριο θυμόλη σε 16 λίτρα σιρόπι. Το 1 γραμμάριο θυμόλης μπορούμε να το διαλύσουμε με ευκολία μέσα σε 1 ml καθαρό οινόπνευμα.

Δίνουμε κατα προτίμηση 3-4 λίτρα  σε κάθε 10αρι μελίσσι , με οποιαδήποτε μέθοδο τροφοδότησης. Εγω θα  συνιστούσα τη μέθοδο με το μπουκάλι , για όσους έχουν λίγα μελισσάκια...

http://orinimelissa.blogspot.gr/2014/08/blog-post_88.html

Μπορούμε να επαναλάβουμε την διαδικασία αρκετές φορές , ανά τακτά χρονικά διαστήματα εως ότου συμπληρώσουμε την προαναφερόμενη ποσότητα.

Ορεινή Μέλισσα


 , 

Δημοσίευση σχολίου

25 Σχόλια

  1. και από πόσο σιρόπι τα δίνουμε 500γρ ή τα ψεκάζουμε με σιρόπι παρακαλώ λίγο αναλυτικότερα θα βοηθούσε και εμάς τους νέους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Χάρη θα το εφαρμόσω αρχες Νοεμβρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσθεσά στο τέλος της ανάρτησης κάποιες διευκρινήσεις. Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στην μέθοδο τροφοδότησης που προτείνω... (στούς νέους κυρίως που έχουν λίγα μελισσάκια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όταν εχεις π.χ πέντε μελισσια πόση ποσότητα θυμόλης βαζεις σε 2 μισι λίτρα σιρόπι; Νομίζω οτι θα βοηθούσε τους ΄΄μικρους΄΄ η συμβουλή αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει κάποιος τρόπος να υπολογίσουμε το 1 γραμμάριο θυμόλης χωρίς να έχουμε ζυγαρά ακριβίας;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε δυο μιση λίτρα σιρόπι αντιστοιχουν περίπου 166 milligrams θυμόλης. Προφανώς χρειάζεσαι μια ζυγαριά ακριβείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα 5 γραμμάρια , είναι περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού. Οπότε το 1 γραμμάριο είναι το 1/5 περίπου. Και λίγο παραπάνω να πέσει δεν χάλασε και ο κόσμος.

    Το διαλυμα με την θυμόλη και το οινόπνευμα , μπορούμε να το διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα , δεν χαλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΤΟΥ Α.Π.Θ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ.... http://beelab.agro.auth.gr/erotiseis_astheneies.html
    Θεραπεία με θυμόλη σε διάλυμα 1g θυμόλη σε15lt σιρόπι για την Νοζεμίαση ΠΡΕΠΕΙ NA εφαρμόζεται kάθε φθινόπωρο και άνοιξη ανελλιπώς από όλους τους μελισσοκόμους ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι Νοσεμίαση για τουλάχιστο 10 χρόνια. Σε κάθε δεκάρι μελίσσι δίνονται 3-4 λίτρα σιροπιού με θυμόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παναγιώτη εμένα ο καθηγητής μου ανέφερε ποσότητα 16 λιτρα σε 1 γραμμάριο θυμόλη. Λογικα δεν θα υπαρχει προβλημα αν ειναι λιγο παραπάνω η λίγο παρακάτω. Αλλα για το καλό όλων ας βασιστούμε στην δοση 16 λιτρα προς ενα γραμμάριο , μιας και χθές έτυχε να επικοινωνήσω με τον καθηγητή.

    Για τα 3-4 λιτρα / 10αρι μελισσι , το διευκρίνησα και αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πιστεύω ότι τα 16 λίτρα προέρχονται από την ανάμειξη 10Kg ζάχαρης και 10Lt νερού.
    Για την ακρίβεια 16,5Lt σιροπιού 1-1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΗTML παιδια γεια. δυο θηκες του ντεπον. ειναι ενα γραμαριο στα ειδη. Κουζινας υπαρχουν ζυγαριες με τρια ευρο τωρα οσο για τροφοδοτειση δυο κιλα τη εβδομαδα για ενα μηνα καλοκαιρι. μετα τα ελατα και αρχες χειμονα καλο. βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το εφαρμόζω απο πέρσι την άνοιξη... και στο πιατάκι μια χαρα το δέχονται. Αν δεν έχετε πολλα μελισσια βάλτε μεσα σε 1,5 λίτρο σιροπι 1gr θυμολη, αφού πρώτα την εχετε διαλύσει σε λιγο οινοπνευμα,.
    Στην συνέχεια, βάλτε 150ml απο το διάλυμα σε 1,5λιτ σιροπι και ειναι η ίδια αναλογία με το να βάζατε 1gr σε 15λιτρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με το μπουκάλι δεν πνίγονται?Μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφία για να καταλάβουμε τι εννοείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν κοιτάξεις προσεκτικά , στο τέλος της ανάρτησης έχω βάλει σχετικό σύνδεσμο.

    Φιλικά Χάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τίποτα Θωμά... Αν χρειαστείς οποιαδήποτε άλλη βοήθεια δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας στο email orinimelissa@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπραβο για τις αναρτησεις σας. Τη Θυμόλη τη χρησιμοποιώ κι εγω σε καθε διεγερτική τροφοδοσία...Επιπλέον δουλειά της θυμόλης είναι να αποτρέπει το ξίνισμα του σιροπιού και την αναπτυξη μυκήτων σε αυτο. Εγω αποθηκεύω για αρκετές ημέρες σιρόπι που εχω φτιάξει, ρίχνοντας όπως είπατε 1g θυμόλη στα 15 λίτρα σιρόπι. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί πως οι μέλισσες δουλεύουν με περισσότερη όρεξη όταν η τροφοδότηση περιέχει θυμόλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σταύρο σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου!! Σύλλεξα και άλλες πληροφορίες πάνω στο θέμα , και αύριο θα δημοσιευτεί μια νέα πιο ενημερωμένη ανάρτηση.

    Φιλικά Χάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μπορω να βαλω 4 λιτρα σιροπι σε εναν τροφοδοτη οροφης?η' πρεπει να βαζω 500ml καθε 3-4 μερες μεχρι να συμπληρωθουν τα 3-4 λιτρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν έχεις κάνει οξαλικό μπορείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλησπερα! αποφασισα να δοκιμασω την τροφοδοσια με θυμολη. ωστοσο μετα την αποθηκευση του σιροπιου στο ψυγειο, η θυμολη σχηματισε κομματακια μεσα στο σιροπι. Εκανα κατι λαθος; Πως την επαναδιαλυω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όταν δώσουμε 3 λιτρα περιπου σε κάθε μελισση μπορούμε να τα πάμε σε ανθοφορια η αποθηκεύεται στο μελι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!