Widget Recent Post No.

Οι αμιγείς κατηγορίες ελληνικού μελιού : Η ανεκτίμητη βιολογική - θρεπτική τους αξία




Οι σημαντικότερες αμιγείς κατηγορίες μελιού που παράγονται στη χώρα μας είναι το πευκόμελο, το μέλι Ελάτης, το θυμαρίσιο μέλι, το μέλι καστανιάς, το μέλι από ερείκη, το μέλι από ηλίανθο, το μέλι από βαμβάκι και το μέλι από εσπεριδοειδή.



-Μέλι από πεύκο:


      



Το πευκόμελο είναι η σημαντικότερη κατηγορία ελληνικού μελιού καθώς αντιπροσωπεύει το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στη χώρα μας. Προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις ενός εντόμου που παρασιτεί στο πεύκο, γνωστό ως «βαμβακάδα» ή «εργάτης» (Marchalina hellenica). Οι κυριότερες περιοχές που παράγεται το πευκόμελο είναι η Θάσος, η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Ζάκυνθος, η Κρήτη και οι Σποράδες.

Το πευκόμελο, όπως και όλα τα μέλια που προέρχονται από μελίτωμα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Γι’ αυτό το λόγο η ταχύτητα κρυστάλλωσης του είναι μικρή. Συνήθως αμιγή πευκόμελα, χωρίς αναμίξεις διατηρούνται ρευστά για περισσότερο από ένα χρόνο. Η ιδιαίτερη θρεπτική αξία του οφείλεται στο μεγάλο αριθμό θρεπτικών στοιχείων και κυρίως των ιχνοστοιχείων που περιέχει. Το χρώμα του ποικίλει από ανοιχτό, όταν παράγεται την άνοιξη έως πιο σκούρο όταν παράγεται το φθινόπωρο.



-Μέλι Ελάτης:


      


Αποτελεί το 5-10% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Ανήκει και αυτό στην κατηγορία των μελιών μελιτώματος και προέρχεται από τις εκκρίσεις κοκκοειδών και αφίδων που παρασιτούν στα έλατα. Είναι μία από τις καλύτερες και τις ακριβότερες κατηγορίες μελιού.

Έχει χαρακτηριστική γεύση και εμφάνιση, είναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο και λόγω του χαμηλού ποσοστού σε σάκχαρα δεν κρυσταλλώνει. Έχει ουδέτερο άρωμα και ιδιαίτερα καλή γεύση, για όσους θέλουν ένα μέλι που να μην είναι πολύ γλυκό.

Παράγεται σε ορεινές περιοχές και κυρίως στον Όλυμπο, την Πίνδο, το Μάιναλο, το Χελμό και την Πάρνηθα. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση του μελιού Ελάτης που προέρχεται από την περιοχή της Βυτίνας, το οποίο λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισης του και των χρυσών-μεταλλικών ανταυγειών στο χρώμα του φέρει το όνομα «έλατο βανίλια», που από το 1994 αποτελεί Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.


-Μέλι Καστανιάς:




Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση κατηγορίας μελιού, γιατί αν και θεωρείται ανθόμελο, έχει χαρακτηριστικά μελιού μελιτώματος καθώς προέρχεται τόσο από το νέκταρ της καστανιάς όσο και από τις μελιτώδεις εκκρίσεις ενός είδους αφίδας που παρασιτεί στα φύλλα της καστανιάς. Έχει ιδιαίτερα σκούρο καφέ έως μαύρο χρώμα, χαρακτηριστικό άρωμα και έντονη έως πικρή γεύση. Παρόλα αυτά έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Όταν προέρχεται από τις εκκρίσεις του φυτού διατηρείται ρευστό για περισσότερο από 1 χρόνο και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Παράγεται κυρίως στη Μακεδονία και στο Άγιο Όρος.


-Μέλι από θυμάρι:


   


Μία από τις κυριότερες κατηγορίες ελληνικού μελιού, που αποτελεί το 10% της ετήσιας παραγωγής. Παράγεται κυρίως στα ελληνικά νησιά όπου το θυμάρι απαντάται σε αφθονία. Έχει ιδιαίτερο κεχριμπαρένιο χρώμα, χαρακτηριστική γεύση και κρυσταλλώνει σε 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με το ποσοστό των σακχάρων. Φημίζεται για τις τονωτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες.


-Μέλι από ερείκη:


        


Παράγεται από διάφορα είδη ερείκης, γνωστή και ως «σουσούρα», που ευδοκιμούν στη χώρα μας. Το μέλι ερείκης που συλλέγεται το φθινόπωρο έχει χαρακτηριστικό κοκκινωπό του χρώμα, έντονη οσμή και η γεύση , καθώς και υψηλή θρεπτική αξία που το καθιστούν ιδιαίτερο. Όταν προέρχεται από ανοιξιάτικη ερείκη έχει τελείως διαφορετικό χρώμα που μοιάζει με αυτό του κεριού και ιδιαίτερη υφή. Παρόλα αυτά λόγω της υψηλής ταχύτητας κρυστάλλωσης του δεν ενδείκνυται για αναμίξεις. Λόγω του υψηλού ποσοστού σε υγρασία υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να ξινίσει σε σύγκριση με άλλα μέλια.


-Μέλι από ηλίανθο:


    



Λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας του σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και κυρίως στη Μακεδονία, το μέλι από ηλίανθο απαντάται συχνά. Είναι ανοιχτού κίτρινου χρώματος και έχει γλυκιά γεύση. Το υψηλό ποσοστό υγρασίας και η χαμηλή περιεκτικότητα σε διαστάση, το καθιστούν ιδιαίτερα ευπαθές. Επειδή όμως κρυσταλλώνει με μεγάλη ταχύτητα και αποκτά βουτυρώδη υφή είναι κατάλληλο για λεπτοκρυστάλλωση.


-Μέλι από βαμβάκι:


    


Όπως και στη περίπτωση της καστανιάς, το μέλι από βαμβάκι προέρχεται τόσο από το νέκταρ του φυτού όσο και από τις μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων που παρασιτούν σε αυτό. Η παραγωγή του βαμβακόμελου έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αυξημένης χρήσης φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες βαμβακιού. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα κρυσταλλώνει γρήγορα. Είναι πολύ ανοιχτόχρωμο και όταν κρυσταλλώσει παίρνει ένα χαρακτηριστικό υπόλευκο χρώμα και έχει χαρακτηριστική βουτυρώδη υφή, γλυκιά γεύση και ουδέτερο άρωμα.


-Μέλι από εσπεριδοειδή:


     


Παράγεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας και κυρίως στην Πελοπόννησο. Είναι ανοιχτόχρωμο, με πολύ χαρακτηριστικό άρωμα, ανάλογα του είδους από το οποίο προέρχεται, και γλυκιά γεύση. Έχει υψηλή ταχύτητα κρυστάλλωσης και μέση θρεπτική αξία.


-Μέλι Aκακίας:




Το πιο γνωστό είδος ακακίας που αυτοφύεται στην Ελλάδα είναι η ακακία η κοινή ή αλλιώς Robinia pseucacacia. Το μέλι που προέρχεται από τα άνθη της ακακίας έχει υπερβολικά ανοιχτό χρώμα, ιδιαίτερα λεπτή υφή, πλούσιο άρωμα και αρκετά γλυκιά αλλά ελαφριά γεύση. Έχει υψηλό ποσοστό φρουκτόζης και αυξημένη αναλογία φρουκτόζης/γλυκόζης. Γι’ αυτό το λόγο διατηρείται ρευστό για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.



ΣΥΝΟΠΟΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΛΙΟΥΧΡΩΜΑΓΕΥΣΗΑΡΩΜΑΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗΣΠΕΡΙΟΧΕΣΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΠεύκοΣχετικά σκούρο (αυτό που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμα από το φθινόπωρο)Ιδιαίτερη, αλλά όχι πολύ γλυκιά, λόγω του χαμηλού ποσοστού σακχάρωνιδιαίτερο1-1,5 χρόνοΧαλκιδική, Β.Εύβοια, Θάσος, ΣποράδεςΥψηλή, λόγω των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων που περιέχει
ΕλάτηςΤυπικό χρώμα μελιού, ποικίλει ανάλογα με τη περιοχήΙδιαίτερα καλήουδέτεροΔεν κρυσταλλώνειΌλυμπος, Πίνδος, Μαίναλο, Χελμός, ΠάρνηθαΥψηλή λόγω μεγάλης ποσότητας ιχνοστοιχείων
ΚαστανιάΣκούρο καφέ έως μαύροΔυνατή, ελαφρώς πικρή και μεταλλικήέντονο1-2 χρόνιαΜακεδονία, Άγιο ΌροςΠλούσιο σε ιχνοστοιχεία
ΕσπεριδοειδήΠολύ ανοιχτό κίτρινοΧαρακτηριστική και συνήθως γλυκιάΙδιαίτερο του φυτού από το οποίο προέρχεται1-3 μήνεςΠελοπόννησοςΜέση θρεπτική αξία, πλούσιο σε σάκχαρα
ΘυμάριΙδιαίτερο κεχριμπαρένιοΕυχάριστη, σε μερικές περιπτώσεις αίσθηση καψίματος λόγω υψηλού ποσοστού φρουκτόζηςΈντονο χαρακτηριστικό6-18 μήνεςΚυρίως στα Ελληνικά νησιάΙδιαίτερες τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες
ΕρείκηΚοκκινωπόΧαρακτηριστική και έντονηΙδιαίτερο1-3 μήνεςΣε όλη την ΕλλάδαΥψηλή θρεπτική αξία, απαντάται σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής
ΒαμβάκιΑνοιχτό κίτρινο έως λευκόγλυκιάουδέτερο1-3 μήνεςΘεσσαλίαΜέση θρεπτική αξία, πλούσιο σε σάκχαρα
ΗλίανθοςΑνοιχτό κίτρινογλυκιάΌχι έντονο1-3 μήνεςΜακεδονίαΜέση θρεπτική αξία, πλούσιο σε σάκχαρα




Πηγή

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια