Widget Recent Post No.

Ο πιο εύκολος - ανέξοδος τρόπος απολέπισης : Οδηγίες & παρατηρήσεις (ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΡΟΣ Β)




ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Πριν λίγες μέρες σας παρουσιάσαμε έναν πολύ απλό και ευρηματικό τρόπο για να απολεπίσουμε τις κηρήθρες , χωρίς την χρήση ατμομάχαιρου , πάγκου απολεπισμού κλπ.

Χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι θερμού αέρα , ο απολεπισμός έγινε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Είναι πράγματι μια πολύ απλή και γρήγορη μέθοδος , όμως πριν την εφαρμόσουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πραγματάκια.


Πρίν λίγες ημέρες που σας έδειξα για πρώτη φορά αυτή την τεχνική δείξατε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μου θέσατε πολλά ερωτήματα τα οποία και σήμερα είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Όπως σε όλες τις μεθόδους , υπάρχουν κάποιες πτυχές που ο μελισσοκόμος θα πρέπει να προσέξει!!

Αρχικά να σας αναφέρω ότι η συσκευή με την οποία απολεπίζει ο φίλος μας , δεν είναι ένα απλό πιστολάκι αλλά ένα ''ήμι-επαγγελματικό'' εργαλείο το οποίο παράγει θερμό αέρα σε υψηλότερες θερμοκρασίες απο αυτές του κοινού πιστολιού. Ονομάζεται heat gun και με μία απλή αναζήτηση στη google μπορείτε να δείτε περισσότερα.

Να αναφέρω πως μπορούμε να κάνουμε την ίδια δουλειά και με το κοινό πιστολάκι μόνο που θα χρειαστεί να φυσάμε την κηρήθρα περισσότερο χρόνο για να γίνει η δουλειά μας σωστά.

Τώρα να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό. Οι μέλισσες σφραγίζοντας την κηρήθρα με το μέλι , προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια δηλαδή κερί και προσπαθούν να προεκτείνουν τα τοιχώματα  που έχει ήδη η κηρήθρα.

Πλάθουν το κερί με το στόμα τους , και έτσι σφραγίζουν την κηρήθρα. Πολλές φορές όταν το κάνουν αυτό εγκλωβίζουν και αέρα. Δηλαδή τα κελιά εκτός από μέλι έχουν και αέρα τον οποίο και μπορούμε να διακρίνουμε στην παρακάτω φωτό!!





Αν το μέλι ακουμπά πάνω στο κερί και δεν υπάρχει εγκλωβισμένος αέρας τότε θα δούμε κάτι παρόμοιο με την εικόνα παρακάτω. Αυτό συμβαίνει γιατί μία πιο παλιά κηρήθρα δεν είναι τόσο ελαστική όσο μια άσπρη και νεόκτιστη.





Αν λοιπόν υπάρχει εγκλωβισμένος αέρας το πιστολάκι απολεπίζει την κηρήθρα αστραπιαία , ενώ όταν το κερί ακουμπά πάνω στο μέλι αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αντι να απολεπίσουμε την κηρήθρα να την καταστρέψουμε. Αυτό αναφέρεται και στο βίντεο που θα δείτε στη συνέχεια...




Στο 2.56 βλέπουμε μια κηρήθρα η οποία περίπου στο μέσο της δεν έχει εγκλοβισμένο αέρα.  Εκείνο το σκούρο σημάδι που βλέπουμε είναι και αυτό που το πιστολάκι δεν μπορεί να απολεπίσει.

Οπως καταλαβαίνουμε η μέθοδος αυτή λειτουργεί άψογα μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , και οχι πάντα όπως μερικοί λανθασμένα νομίζουν.

Προτείνω να κάνετε μια δοκιμή μόνοι σας στις δικές σας κηρήθρες  , για να διαπιστώσετε όλα αυτά που σας είπα!!!

Την καλησπέρα μου...

Φιλικά Χάρης


Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. ειναι μια καλη λυση αλλα καπου διαβασα (και αν βρω το link θα σας ενημερωσω) οτι ετσι καταστρεφουμε τα ενζυμα και καποια ιχνοστοιχεια του μελιου..αρα μαλλον δωρο αδωρο θα ηταν μια τετοια λυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το μαχαιρι ατμου πάλι καταστρέφονται ενζυμα , εφοσον και αυτο ερχεται σε επαφή με το μέλι και μάλιστα πολύ περισσότερο απο αυτο το πιστολάκι το οποιο λιωνει επιφανειακά μονο το κερί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αρα μαλλον μια απο τις καλυτερες λυσεις χωρις να "καταστρεφουμε" την ποιοτητα του μελιου ειναι κατι που δεν παραγει θερμοτητα σε μεγαλο βαθμο..με τετοιες λυσεις καθυστερούμε αρκετα ομως αν εχουμε πολλααα πλαισια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρις θερμοτητα τραυματίζουμε τις κηρηθρες μας , και δυσκολευουμε πολυ την δουλεια μας. Επισης περνανε κομματακια κςριου και στα φιλτρα μας. Τα ενζυμα για να καταστραφουν πρέπει να επεξεργαστει συνολικα το μελι μας και οχι επφανειακα για λιγα δευτερολεπτα. Η θερμοτητα ειναι μακραν η πιο αποδοτικη ευκολη λυση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτη η παπαρια που μας τη δειχνετε ξανα και ξανα εσυ κι ο ξεσφιγκης δε δουλευει...αλλαξτε σελιδα γελανε και οι πετρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλες μου ανώνυμε , το θέμα αυτό εχει διαβαστει πανω απο 3000 φορές. Το blog κινείτε αναλογά με τις προτιμήσεις των αναγνωστών μας , και αυτοι μας έχουν δείξει οτι προτιμούν θέματα με πατέντες και αυτοσχεδιασμούς. Αν δεν σου αρέσουν αυτα που γράφονται εδώ καλό θα ήταν να μην τα διαβάζεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περιμενω να σε δω σε βιντεο με το σεσουαρ να απολεπιζεις τις δικες σου κηρηθρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!