Widget Recent Post No.

Έξυπνοι χειρισμοί-Περισσότερα μέλια! Γιά παλιούς και νέους μελισσοκόμους (ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ)



Μιά νέα ανάρτηση σήμερα συνάδελφοι γιά όλους εσάς που ψάχνετε τρόπους και τεχνικές για να κάνετε τα μελισσάκια σας ακόμη πιο παραγωγικά. Ο συγγραφέας Μανόλης Δερμάτης με τον πλούσιο και διηγηματικό του λόγο θα μας αφηγηθεί κάποια από τα σημαντικότερα κομμάτια της μελισσοκομίας.  Απλά και κατανοητά για μικρούς και μεγάλους μελισσοκόμους!!!!


Οι περισσότερες μέθοδοι εντατικής μελισσοκομίας έχουν διατυπωθεί και εφαρμοστεί από πολλά χρόνια πριν, και θα μπορούσαν να έχουν υιοθετηθεί και από τους παλιούς Έλληνες μελισσοκόμους. 

Αυτό όμως δεν έγινε παρά μόνο σε πολύ μικρή κλίμακα από κάποιους πρωτοπόρους και φωτισμένους συναδέλφους μας των προηγούμενων γενεών, παρά την δοκιμασμένη αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων!

Αυτό συνέβη για δυο λόγους: Πρώτον, η πληροφόρηση αυτών των ανθρώπων ήταν περιορισμένη (βλέπετε τότε δεν υπήρχε το ιντερνετ) και δεύτερον, οι συνθήκες άσκησης της μελισσοκομίας ήταν τελείως διαφορετικές. Και αν κάποιος θα είχε την αφέλεια να με ρωτήσει, «τι έχει αλλάξει?», θα μπορούσα να του αραδιάσω ένα σωρό πράγματα όπως: 

Τις κλιματικές αλλαγές, που ευθύνονται για την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, την συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, τους ήπιους χειμώνες και τον πρώιμο ερχομό της άνοιξης. 

Ακόμα, τη συρρίκνωση των μελισσοκομικών εκτάσεων, λόγω πυρκαγιών και οικοδόμησης, την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με διάφορους ρύπους, την επέκταση των πάσης φύσεων ακτινοβολιών, όπως κινητής τηλεφωνίας και ψηφιακής τηλεόρασης, το μειωμένο χρόνο ανθοφορίας των περισσότερων λουλουδιών, τα μεγάλα κενά ανθοφορίας που στα χρόνια μας έχουν γίνει κανόνας και φυσικά την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων νέας γενιάς!

Όλα αυτά και κάποια άλλα ακόμα, κάνουν τις συνθήκες που ασκείται σήμερα η μελισσοκομία μια δύσκολη και απαιτητική υπόθεση, για κάποιον που θέλει να κερδίσει χρήματα από τις μέλισσες.



Στις μέρες μας πλέον, η εφαρμογή κάποιας μεθόδου εντατικής μελισσοκομίας επιβάλλεται για όποιον θέλει να ξεφύγει από την σφαίρα του ερασιτέχνη μελισσοκόμου και να μεταπηδήσει στο επίπεδο  του ενημερωμένου, υπεύθυνου και παραγωγικού επαγγελματία, ο οποίος μέσα από αυτή την απασχόληση επιθυμεί να βγάλει τα απαραίτητα προς το ζην και γιατί όχι και προς το ευ-ζην, για τον ίδιο και την οικογένειά του!

Αυτές όλες οι σκέψεις, μας οδήγησαν στην απόφαση να αρχίσουμε μέσα από αυτό το blog μια συστηματική δημοσίευση διαφόρων τεχνικών, χειρισμών και μεθόδων μελισσοκομίας, με τρόπο απλό κατανοητό και ευκολονόητο, με τον βασικό τίτλο «Έξυπνοι χειρισμοί-Περισσότερα μέλια!» 

To ποια από όλες αυτές τις μεθόδους θα υιοθετήσετε, είναι δικό σας θέμα που εξαρτάτε από τις διαθέσεις, τα κουράγια και την ιδιαιτερότητα της περιοχής σας! Όποια όμως και αν ακολουθήσετε, για ένα πράγμα μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε: Θα βρεθείτε με πολύ περισσότερα μέλια, σε σχέση με όσους συνεχίζουν να πιστεύουν πως η μελισσοκομία είναι μια εύκολη υπόθεση που μπορεί να ασκείται με τους απλούς όρους του παρελθόντος!!!

Για το λόγο αυτό λοιπόν πιστεύουμε πως, στη μελισσοκομία, η μέθοδος των μεθόδων, η απόλυτη μέθοδος δηλαδή .... είναι η εφαρμογή από όλους κάποιας δοκιμασμένης μεθόδου!!!

Επιμέλεια : Μανόλης Δερμάτης συγγραφέας του βιβλίου << ιστορία μιας βασίλισσας >> (Εκδόσεις μελισσοκομική επιθεώρηση).

Σχολιο απο Ορεινή Μέλισσα...

Θέλω να πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πολύ καλό μου φίλο Μανόλη για την αξιέπενη προσπάθεια που κάνει για να μεταδώσει σε εμάς τις πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις του με έναν πολύ ξεχωριστό αφηγηματικό λόγο. Συγγραφέας πολλών βιβλίων , ερευνητής μελισσοκόμος , αλλά και πολυ ταλαντούχος άνθρωπος  θα γράφει για εμάς τις πιο ανατρεπτικές Αναρτήσεις!!!!

Σε ευχαριστώ μέσα απο την καρδιά μου Μανόλη!!!

Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας.

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια