Widget Recent Post No.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Ρομποτικές μέλισσες για την επικονίαση των φυτών (ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ)



Όταν πριν από 40 περίπου χρόνια ο εξελικτικός βιολόγος και «πατέρας» της Κοινωνιοβιολογίας Εντουαρντ Γουίλσον (Edward O. Wilson) διατύπωσε την άποψη ότι: «Η Εργάτρια μέλισσα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια αυτόνομη οντότητα, αλλά σαν μια ρομποτική προέκταση του μητρικού της γονιδιώματος», έσπευσα να τον αντικρούσω με μεγάλο πάθος, αν και τότε δεν ήμουν παρά ένας νεαρός φοιτητής, που η μόνη ουσιαστική επαφή που είχα με τις μέλισσες, ήταν ο «πλατωνικός έρωτας» που είχα μαζί τους.

 Του έστειλα λοιπόν μια επιστολή που, μεταξύ άλλων, έγραφα: «Έχοντας ξοδέψει άπειρες ώρες στην παρατήρηση της μέλισσας, τολμώ να σας εκφράσω κάποιους ενδοιασμούς για αυτή σας την άποψη ...... διαφωνώ πλήρως με το ότι , η μέλισσα μπορεί να παρομοιαστεί με ρομπότ....»

Ούτε ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας που πρώτος ανέλυσε την κοινωνικότητα των εντόμων, μα ούτε και εγώ ο άσημος  φοιτητάκος, μπορούσαμε να φανταστούμε τότε που είχαμε αυτή τη «διαμάχη», πως θα ερχόταν κάποια μέρα που θα διαβάζαμε πως: 

Ετοιμάζονται ρομποτικές μέλισσες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη γονιμοποίηση των φυτών, σαν απάντηση  της επιστήμης στην αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της μαζικής μείωσης του πληθυσμού των μελισσών, του γνωστού CCD ή Colony Collapse Disorder. 

Το πρόγραμμα ονομάζεται «RoboBees», και αναπτύσσεται από ερευνητές του Harvard University. 

Ο υπεύθυνος του προγράμματος, φυσικός ερευνητής  Ρόμπερτ Γουντ, (Robert Wood) δήλωσε: 

«Στόχος μας είναι  η εμπνευσμένη από τη Φύση έρευνα να μας οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση σχετικά με τη μίμηση της κοινωνικής συμπεριφοράς των μελισσών αλλά και της προσέγγισης  της ενστικτώδους «νοημοσύνης» τους.

 Έτσι ελπίζουμε να πετύχουμε την ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών μεθόδων για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός υποκατάστατου ηλεκτρονικού νευρικού συστήματος που θα είναι  ικανό να αντιλαμβάνεται και να προσαρμόζεται στα δεδομένα ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου εξωτερικού περιβάλλοντος. 

Παράλληλα με όλα αυτά σκοπεύουμε να εξελίξουμε την κατασκευή μικροσκοπικών μηχανικών ιπτάμενων συσκευών, κάνοντας δυνατή την αντικατάσταση μιας αποικίας μελισσών με ένα σμήνος ρομποτικών υποκατάστατων».

Εγώ μετά από όλα αυτά το μόνο που έχω να πω είναι: 

Καημένε Έντουαρντ, πόσο μακριά ήμασταν νυχτωμένοι....

Επιμέλεια : Μανόλης Δερμάτης συγγραφέας του βιβλίου << ιστορία μια βασίλισσας >> (Εκδόσεις μελισσοκομική επιθεώρηση).

Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας.



orinimelissa.blogspot.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια