Widget Recent Post No.

Η μέλισσα η ο άνθρωπος εχει καλυτερη οραση?



Η μελισσα εχει ενα αρκετα πολυπλοκο οπτικο συστημα , αρκετα διαφορετικο απο αυτο ενος ανθρωπου. Εχει ικανοτητες να βλεπει και να αισθανεται ηχους που εμεις δεν μπορουμε να αισθανθουμε. Εχει την ικανοτητα να βλεπει χρωματα που εμεις δεν βλεπουμε. Ως γνωστον η μελισσα μπορει να δει το χρωμα υπεριωδες που το ανθρωπινο ματι δεν μπορει να αντιληφθει.

Στην παρακατω εικονα μπορουμε να διακρινουμε το οπως θα εβλεπε μια μελισσα τα λουλουδια με το υπεριωδες χρωμα. Η μελισσα εχει την ικανοτητα να διακρινει ακομη και χρωματα τα οποια δεν διαθετει στο οπτικο της συστημα οπως το κοκκινο. Η οραση της δεχεται τοσα οπτικα ερεθησματα που μικρο-διαφορες σε χρωματα ειναι πολυ ευκολο να τις διακρινει.



 Ας αναλυσουμε αυτο το περιπλοκο οπτικο συστημα της μελισσας οσο πιο απλα γινετε. Μια μελισσα διαθετει δυο ειδη ματιων. Δυο συνθετα ματια τα οποια βρισκονται αριστερα και δεξια του κεφαλιου και τρια απλα ματια που σχηματιζουν ενα τριγωνο στο πανω μερος του κεφαλιου.




Tα συνθετα ματια τα οποια εμεις μπορουμε ευκολα να διακρινουμε αποτελουνται απο 4.000-6.000 οματιδια καθενα απο τα οποια ειναι ενα πληρες ματι. Καθε ενα απο αυτα τα οματιδια αντιδρα αυτονομα στο φως και καποιες ομαδες απο αυτα τα οματιδια δινουν στην μελισσα την αντιληψη των χρωματων.

Οσον αφορα την οπτικη αναλυση της μελισσας δηλαδη τον σχηματισμο εικονων παρατηρηθηκε οτι ειναι λιγοτερο ισχυρη απο αυτη ενος ανθρωπου. Δηλαδη ο ανθρωπος εχει πιο ''ποιοτικη'' εικονα του χωρου γυρω του. Αποδειχθηκε οτι η μελισσα διαθετει 25.000 οπτικα κυτταρα ανα τετραγωνικο εκατοστο ενω ο ανθρωπος 450.000.

Η ποιοτικη διαφορα ομως ειναι οτι η μελισσα εχει την οπτικη δυνατοτητα να κανει αυτην την ''αναλυση'' πολυ πιο γρηγορα σε σχεση με τον ανθρωπο. Παρατηρηθηκε οτι η μελισσα μπορει να καταγραψει εως και 10 φορες περισσοτερα φωτεινα ερεθισματα απο οτι ενας ανθρωπος στον ιδιο χρονο.

η Μελισσα διαθετει ενα πολυ πιο συνθετο οπτικο συστημα , και ειναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ!!!!!


orinimelissa.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια