Widget Recent Post No.

η Μέλισσα αυξομειώνει ''τμήματα'' του εγκεφάλου της : Ενα εντυπωσιακό σύστημα πλοήγησης


Νεες μελετες σε ενα πανεπιστημιο του εξωτερικου αποδεικνυουν την εντυπωσιακη ικανοτητα που εχουν οι μελισσες να ''αυξανουν'' ενα τμημα του εγκεφαλου τους αναλογα με τις συνηκες περιβαλλοντος. Οι επιστημονες συνεχιζουν να ενθουσιαζονται απο την πολυπλοκοτητα λειτουργιας ενος τοσο μικρου εγκεφαλου οπως της μελισσας και αυτες οι νεες ερευνες ειναι αλλη μια περιτρανη αποδειξη.

Αποδειχθηκε λοιπον οτι οι μελισσες οταν βρισκονται σε ενα ξενο για αυτες περιβαλλον εχουν την εκπληκτικη ικανοτητα να θετουν υπο ''αυξηση'' ενα γονιδιο που ενεργοποιει ενα τμημα του εγκεφαλου το οποιο συνδεεται αμεσα με την απομνημονευση και την πλοηγηση της μελισσας.

Οι ερευνες εδειξαν οτι οταν γινοταν μια μετακινηση σε μια νεα περιοχη , οι μελισσες που βρισκονταν στο νεο περιβαλλον μπορουσαν να αυξησουν την δραστηριοτητα του γονιδιου αυτου (Egr οπως το ονομαζουν οι επιστημονες) το οποιο με τη σειρα του μπορουσε να αναπτυξει την ικανοτητα τους να αποθηκευσουν ''γεωγραφικα'' τον χωρο γυρω τους.

<<Η ανακαλυψη αυτη δινει ενα σημαντικο προβαδισμα για το πως οι μελισσες εχουν τοσο εκπληκτικες ικανοτητες να πληγουνται με τοση ακριβεια γυρω τους με ενα τοσο μικρο εγκεφαλο.>> Δηλωσε ο Gene Robinson καθηγητης εντομολογιας και νευρο-επιστημης.

Ειναι πραγματι εντυπωσιακο  το πως ενα τοσο μικρο εντομο εχει τοσο εκπληκτικες ικανοτητες!!!

Ως απλοι παρατηρητες θα συνεχιζουμε να μενουμε ενθουσιαζμενοι απο τον εντυπωσιακο και μαγικο κοσμο της μελισσας!!!!!!!!!!!


orinimelissa.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια