Widget Recent Post No.

Εργάτριες καταπολεμούν την αρρενοτοκία τρώγοντας τα αυγά





Eνα φαινομενο το οποιο απασχολει ολους τους μελισσοκομους ειναι η αρρενοτοκια των εργατριων. Γνωριζουμε οτι καθε εργατρια μελισσα μεσα στην αποικια εχει ενα ατροφικο αναπαραγωγικο συστημα και εχει την δυνατοτητα υπο συγκεκριμενες συνθηκες να γεννησει μονο αγονιμοποιητα αυγα. Ειναι αδυνατο για μια εργατρια να γονιμοποιηθει. Μονο η βασιλισσα εχει την δυνατοτητα να γονιμοποιηθει και μονο αυτη μπορει να γεννησει ατομα θυληκου γενους στην αποικια.


Πολλες αποκιες εντομων με χαρακτηριστικο παραδειγμα τους βομβινους αφηνουν εσκεμενα τις εργατριες να γεννουν αγονιμοποιητα αυγα. Μεσα σε μια αποικια βομβινων τα αυγα που προερχονται απο εργατριες ειναι το ιδιο αποδεκτα με αυτα μιας βασιλισσας. Ομως αυτο δεν συμβαινει και στις μελισσες. Ο κοσμος της μελισσας ειναι διαφορετικα ιεραρχημενος με τελειως διαφορετικους κανόνες λειτουργίας.

Το φαινομενο της αρρενοτοκιας λαμβανει δραση παντα μεσα σε μια αποικια μελισσων και κυμαινεται σε ενα ποσοστο της ταξης του 0.1% ως προς το συνολο των αγονιμοποιητων αυγων που γεννιουνται σε μια κυψελη. Δηλαδη παντα μπορει να υπαρχουν εργατριες που γεννουν κηφηνες μεσα στις κηρηθρες. Τοτε καποιος θα ειχε το ερωτημα <<δηλαδη οι κυφηνες που εχουμε προερχονται και απο εργατριες???>>>




Η απαντηση ειναι ΟΧΙ. Στην κυψελη οι μελισσες ελεγχουν καθε κελι χωριστα , και κανουν ενα ειδος ''αστυνομευσης'' μεσα στις γεννημενες κηρηθρες. Αν εντοπησουν αυγο που προερχεται απο καποια εργατρια το τρωνε. Πειραματα που εγιναν φανερωσαν πως το ιδιο γινοταν και απο την ιδια την βασιλισσα , δηλαδη δεν επιτηρουσαν τα αυγα μονο οι ''αστυνομοι'' εργατριες αλλα και η ιδια η βασιλισσα. Τα αυγα που γεννιουνται απο την βασιλισσα , φερουν μια ''ταυτοτητα''- φερομονη η οποια καθοδηγει τις μελισσες για το ποια αυγα θα αφησουν να εκκολαυθουν μεσα στην κυψελη. Αν καποιο αυγο δεν φερει αυτην την ''σφραγιδα'' τρωγεται.

Αλλο ενα ερωτημα που μπορει να δημιουργειτε ειναι , γιατι αυτες οι αρρενοτοκες εργατριες δεν σκοτωνουν την βασιλισσα??? Αρχικα να αναφερθει οτι το ποσοστο αυτων των μελισσων ειναι παρα πολυ μικρο εως απειροελαχιστο διοτι καταπολεμαται απο τον ιδιο τον εργατικο πλυθησμο μαζι και την βασιλισσα και ετσι δεν μπορει να παρει ''διαστασεις'' το θεμα.

Ερευνες εδειξαν οτι η βασιλισσα ειχε μια αυξημενα επιθετικη συμπεριφορα απεναντι σε αρρενοτοκες μελισσες , και δεν ειναι και τελειως απιθανο να σκοτωνονται απο την ιδια την βασιλισσα η τις αλλες εργατριες που απαρτιζεται η κυψελη. Μια αρρενοτοκα μελισσα διωκεται ακομη και απο τις αλλες εργατριες.

Οι μελισσες ακολουθουν αυτην την τακτικη και επιλεγουν στην ''γεννετικη'' τους ισσοροπια επιτρεποντας να επιβιωσουν μονο αυγα που εχουν γεννηθει απο την βασιλισσα της κυψελης. Εξαλλου μην ξεχναμε οτι οι εργατριες δεν ειναι ακριβως αδελφες αλλα ''ετεροθαλης'' αδερφες''.... Δηλαδη υπαρχουν εργατριες που ενω προερχονται απο την ιδια μανα ο πατερας ειναι διαφορετικος , εφοσον η βασιλισσα σε μια γαμηλια πτηση ζευγαρωνει με αρκετους κηφηνες.

orinimelissa.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Μου αρέσει πάρα πολύ,ότι καινούργιο μαθαίνεις τόσο πιο πολύ θαυμάζεις αυτό το αξιολάτρευτο έντομο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειασου ρε Στελιο!!!!! Εγω να δεις ποσο τρελαινομαι οταν τα μαθαινω...... ο κοσμος τους ειναι αξιοθαυμαστος και μυστηριωδης...

      Διαγραφή
  2. Με το μεγαλειο τις κυψελης την διαχειριση ολου τους σμηνους τρλενεσε και νομιζω φιλοι μου
    οτι ακομη δεν γνωριζουμε ουτε το 10% καλη δυναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!