Widget Recent Post No.

Εσπεριδοειδη , θα ζησουν χωρις τη ΜΕΛΙΣΣΑ?


Η μελισσα οπως γνωριζουμε αποτελει τον σημαντικοτερο και δυνατοτερο συμμαχο των φυτων , εφοσον μεταφεροντας γυρη απο το ενα λουλουδι στο αλλο συμβαλει στην γονιμοποιηση των λουλουδιων , μια διαδικασια που ονομαζεται ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ.


Γνωριζουμε οτι πολλα δεντρα αν δεν γονιμοποιηθουν απο την μελισσα η οποιοδηποτε αλλον επικονιαστη δεν μπορουν να παραξουν κανενα καρπο , ωστοσο ειναι μερικα φυτα που λειτουργουν λιγο διαφορετικα απο καποια αλλα.

Η Πορτοκαλια και γενικοτερα τα εσπεριδοειδη αποτελουν μια Κυρια ανθοφορια εξεχουσας σημασιας για τη μελισσα. Μηπως ομως ισχυει και το αντιστροφο? Αυτες οι αυθονες ποσοτητες νεκταρος και αρωματων των λουλουδιων πιστευετε ειναι τυχαια? Μηπως και τα ιδια τα δεντρα ειναι αμεσα εξαρτημενα απο τη μελισσα? Το αρωμα των λουλουδιων σε συνδιασμο με μια αυθονη  γλυκια ποσοτητα νεκταρ  ειναι το τελειο δελεαρ για μια μελισσα να τα επισκευτει ,  αλλα για ποιο λογο?

Αν τα ανθη των εσπεριδοειδων δεν γονιμοποιηθουν η καρποδεση θα ειναι μειωμενη , και οσοι καρποι δημιουργηθουν θα ειναι χωρις κουκουτσια. Δηλαδη αν καποιος επικονιαστης δεν γονιμοποιησει το δεντρο ειναι αδυνατη η αναπαραγωγη του εφοσον χωρις σπορους δεν θα υπαρξουν και νεα φυτα.
Η διαδικασια κατα την οποια η πορτοκαλια δενει καρπους η οποιοι δεν εχουν προελθει απο γονιμοποιημενα ανθη λεγεται παρθενοκαρπια.

Το φαινομενο της παρθενοκαρπιας ωστοσο μπορει να προελθει και απο γονιμοποιημενα και απο μη γονιμοποιημενα ανθη. Αυτο σχετιζεται κυριως με το ειδος του δεντρου.

Αν και τα εσπεριδοειδη θεωρουνται καλλιεργειες χωρις μεγαλες απαιτησεις  επικονιασης αν δεν προηγηθει η επικονιαση απο την μελισσα το φαινομενο της ρηξης των καρπων θα ειναι αυξημενο. Καθε μελισσα που ακουμπαει πανω σε ενα ανθος τους αυξανει την πιθανοτητα  αυτο να γινει καρπος. Ωστοσο συμφωνα με ερευνες δεντρα τα οποια δεν εχουν φυσικους επικονιαστες να τα γονιμοποιησουν εχουν εμφανως μειωμενη παραγωγη και καρποδεση.

 Καθε πορτοκαλια , καθε μανταρινια , καθε λεμονια ειναι αμεσα εξαρτημενη απο την μελισσα και οχι μονο βοηθαει στην αυξημενη παραγωγη αλλα και στο ΜΕΛΛΟΝ των φυτων.... Χωρις τη μελισσα το μελλον ειναι ΑΒΕΒΑΙΟ για ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!

orinimelissa.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια