Widget Recent Post No.

Καταπολεμηση Βαρροα με....... Ψευδοσκορπιους!!!!!!!



Δεν περασε καιρος που ασχοληθηκαμε με αυτα τα καταπληκτικα ''αραχνιδια'' που μοιαζουν με σκορπιους... Ωστοσο δεν εχουν καμια σχεση με αυτο που φαινονται εφοσον συμφωνα με ερευνες μπορουν να φθασουν μια κυψελη να μην εχει ουτε 1 βαρροα , κατι που καμια μεθοδος ''χημικη'' δεν μπορει να καταφερει.



Οι μελισσες τους αποδεχονται και εχουν ενα πολυπλοκο συστημα επικοινωνιας μεταξυ τους. Οι ερευνητες υποστηριζουν οτι οι φερομονες που εκκρινουν οι ψευδοσκορπιοι μοιαζουν με αυτες των μελισσων και ετσι  εξασφαλιζουν την ασφαλη διαμονη τους στην κυψελη χωρις οι μελισσες να τους επιτιθονται , αλλα το αντιθετο να τους Προστατευουν

Βασικη προυποθεση για να ζησει ενας ψευδοσκορπιος σε μια κυψελη ειναι να ειναι απο ''φυσικο'' υλικο.... Δηλαδη απο ΞΥΛΟ!!!!!  Ευνοουνται ιδιαιτερα αν το ξυλο εχει χαραμαδες - προεξοχες.



Ο Θυληκος ψευδοσκορπιος γεννα απο 20 εως 40 αυγα , απο τα οποια θα προκυψουν μικροι ψευδοσκορπιοι τους οποιους η μανα θα διασκορπισει σε ολη την κυψελη. Ο κυκλος αναπαραγωγης διαρκει 3 βδομαδες , δηλαδη οσο περιπου και της μελισσας.   Αυτος ο ρυθμος αναπτυξης μπορει συντομα να καθαρησει μια κυψελη 100%.  Αυτο σημαινει μεν οτι πετυχαμε το σκοπο μας , αλλα για του ψευδοσκορπιους αποτελει ενα περιβαλλον χωρις τροφη.

Η φυση ομως τα εχει προβλεψει ολα. Η συνεργασια μεταξυ αυτων των εντομων ειναι αξιοθαυμαστη. Οταν η τροφη για τους ψευδοσκορπιους δεν επαρκει , η τελειωσει  ''μετακομιζουν'' σε αλλη κυψελη.
Μια ειδικη προεξοχη που εχουν στις μικρες ''δαγκανες'' τους επιτρεπει να προσκολλανται πανω στις μελισσες και με αυτον τον τροπο να φτανουν σε αλλες κυψελες. Οι κυφηνες ειναι οι καταλληλοι γι αυτη τη δουλεια.

Οι ερευνητες υποστηριζουν οτι μια εισαγωγη ψευδοσκορπιων νωρις την ανοιξη , οταν η βασιλισσα δεν γεννα πολλα αυγα ειναι αρκετη για να αποδεκατισει τα βαρροα σε πολυ μικρο χρονο.

Ενα αρνητικο που υποστηριζεται για τους ψευδοσκορπιους ειναι οτι αν το κελι μιας προνυμφης μελισσας σφραγιστει ο ψευδοσκορπιος δεν μπορει να κανει απολυτως τιποτα... Επιτιθεται και τρεφεται μονο με ενηλικα βαρροα , κατι που σημαινει οτι αν ειναι βαρια η προσβολη στο μελισσι και ο γονος πολυς θα κανει καιρο να ισορροπησει την κατασταση μεχρι το μελισσι να καθαρησει εως και 100% απο βαρροα.

Συναδελφοι βλεπω σε ξενες ιστοσελιδες τα ΝΕΑ με τους ψευδοσκορπιους να διαδιδονται αστραπιαια. Μαλιστα ενας ερευνητης λεει οτι σε λιγο καιρο θα βλεπουμε πολλα eshops και μελισσοκομικα καταστηματα να διαθετουν ψευδοσκορπιους εφοσον αποτελει το δυνατοτερο και αποτελεσματικοτερο βιολογικο οπλο κατα των βαρροα.

Ωστοσο για οσους σκευτονται η εχουν αγορασει πλαστικες κυψελες  να ξεχασουν αυτα τα οπλα. Πολλοι υποστηριζουν οτι η πλαστικη κυψελη ειναι η κυψελη του ''μελλοντος'' και οτι οπως περασαμε απο τα κοφινια στις ξυλινες ετσι συμβαινει και τωρα. Λαθος συναδελφοι. Με τις πλαστικες υπογραφουμε εναν δρομο χωρις επιστροφη.... Η πλαστικη κυψελη αποτελει ενα ξενο περιβαλλον για βακτηρια , μικροβια , αλλα και για πολλα αλλα εντομα οπως οι ψευδοσκορπιοι...

Οπως διαβασα οι ψευδοσκορπιοι εχουν μια μεγαλη δυσκολια στην ''αναρριχηση'' , και ειδικα τα ενηλικα ατομα... Το πλαστικο εχει τελειως διαφορετικες ''ιδιοτητες'' και λογω λειας επιφανειας θα αποτελει ενα ξενο περιβαλλον για τους Ψευδοδκορπιους!!!!

Ας ελπισουμε οτι συντομα θα φτασουν οι ψευδοσκορπιοι και στο ελληνικο εμποριο , Ειναι ενα οπλο που δεν πρεπει να μεινει αναξιοποιητο....

Orinimelissa.blogspot.com











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια