Widget Recent Post No.

Γιατι κρυσταλλώνει το Μέλι.....??????





Η κρυσταλλωση του μελιου ειναι ενα φυσικο φαινομενο οπου το μελι απο την υγρη ρευστη μορφη του αρχιζει να δημιουργει κρυσταλλους σαν να παγωνει , και να περνει μια πολυ ''παχυρευστη'' μορφη. Ειναι μια εντελως φυσιολογικη διαδικασια που ολα τα ανθομελα ακολουθουν και δεν εχει ουδε μια σχεση με την νοθευση , που μερικοι λανθασμενα νομιζουν.


Η κρυσταλλωση εχει παρεξηγηθει απο το ευρυ κοινο , με αποτελεσμα πολλοι να νομιζουν οτι αν το μελι κρυσταλλωσει παει να πει οτι ειναι ''σκαρτο'' το προιον. Ωφειλω να παραδεχτω πως ισχυει ακριβως το αντιθετο και η κρυσταλλωση , ειναι ο κυκλος που ολα τα μελια πρεπει να ακολουθησουν. Μονο ενα μελι δεν μπορει να κρυσταλλωσει και ειναι το μελι Ελάτου. Ολα τα υπολοιπα μελια και κυριως τα ανθομελα με υψηλη περιεκτικοτητα γλυκοζης ειναι φυσικο και επομενο να κρυσταλλωσουν , αλλα αργα και αλλα πιο γρηγορα. Φυσικα η κρυσταλλωση εχει αμεση σχεση και με την θερμοκρασια που ενα μελι εκτιθεται , και απο τι ανθη προερχεται.Το αγνο ανεπεξεργαστο μελι κρυσταλλωνει , και κραταει αναλοιωτα τα αρωματα του , την ποιοτητα του και τις βιταμινες του σε αντιθεση με το μελι που εχει υποστει θερμανση.






Γιατι ομως κρυσταλλωνει?????? Ας το αναλυσουμε.


Το μελι ειναι ενα προιον με εξαιρετικα υψηλη περιεκτικοτητα σε ζαγχαρα. Περιεχει πανω απο 70% ζαγχαρα και λιγοτερο απο 20% νερο. Ειναι ενα αρκετα συμπυκνωμενο διαλυμα , που υπαρχουν πολλα περισσοτερα ζαγχαρα σε σχεση με το νερο. Αυτο σημαινει οτι το νερο εχει πολυ μεγαλυτερη περιεκτικοτητα σε ζαγχαρα απο οτι στη φυση θα μπορουσε να συγκρατησει. Αρα η υπεραφθονια των ζαγχαρων κανει το μιγμα ασταθες.

Συνθεση.....





Τα δυο κυρια ζαγχαρα που περιεχει το μελι ειναι η γλυκοζη και η φρουκτοζη που ποικιλει η περιεκτικοτητα τους αναλογα με το μελι. Συνηθως η γλυκοζη κυμαινεται σε 25- 40 % και η φρουκτοζη σε 30- 44 %. Η ισορροπια αυτων των δυο ζαγχαρων ειναι που θα καθοριζει την κρυσταλλωση του μελιου , και η σχετικη ποσοστοση αυτων των δυο θα οδηγησει το μελι στο αν θα κρυσταλλωσει γρηγορα η αργα. Η αιτια της κρυσταλλωσης ειναι η γλυκοζη λογω της μικρης διαλυτοτητας της στο νερο. Η φρουκτοζη εχει πολυ μεγαλυτερη διαλυτοτητα στο νερο απο την γλυκοζη και παρουσιαζει ρευστοτητα. Οταν η γλυκοζη κρυσταλλωσει , χωριζεται απο το νερο και περνει τη μορφη μικρων κρυσταλλων. Καθως η κρυσταλλωση προχωραει , περισσοτερη γλυκοζη κρυσταλλωνει μεχρι να εξαπλωθει σε ολο το μιγμα. Το αποτελεσμα ειναι να εχουμε στο Βαζο μας ενα παχυρευστο κρυσταλλωμενο μελι , το οποιο ειναι και απολυτως φυσιολογικο φαινομενο...


Οποτε φιλες και φιλοι να ανησυχειτε οταν ενα ανθομελο ΔΕΝ κρυσταλλωνει και οχι οταν κρυσταλλωνει...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





orinimelissa.blogspot.gr