Widget Recent Post No.

Μετατρέπουν το σιρόπι σε μέλι?







Πολλες φορες ακουμε την ερωτηση , ''ποσο καιρο κανουν οι μελισσες για να μετατρεψουν το σιροπι σε μελι?''

Η απαντηση ειναι
απλη , ''δεν μπορουν''. κανενας δεν μπορει.

Το σιροπι ειναι φτιαγμενο απο κρυσταλλικη ζαχαρη (ζαγχαροζη) διελυμενη σε νερο. Μολις το δωσουμε στις μελισσες οι μελισσες το επεξεργαζονται του προσθετουν ενζυμα , το ''ιμβερτοποιουν'' κατα ενα μερος , και το αποθηκευουν . Ομως δεν παyει αυτο που δωσαμε να ειναι ακομα ''ζαχαρη με νερο''. Κατι που δεν ισχυει για το φυσικο νεκταρ που συλλεγουν απο τα λουλουδια.

Η αποψη οτι το σιροπι μπορει να γινει μελι πηγαζει απο την λανθασμενη αποψη οτι το μελι που φτιαχνουν οι μελισσες , δημιουργειτε απο τα ενζυμα που παραγουν οι μελισσες στη γουσα  τους. Ομως δεν ειναι ετσι τα πραγματα.  Ειναι οι ''χημικες'' ενωσεις που εχει το νεκταρ και γινεται μελι , μια εκπληκτικη ποικιλια απο ουσιες , ιχνοστοιχεια , υπολειματα γυρης  και βιταμινες  που δινει στο μελι γευση , ποιοτητα και τα αρωματα του.



Παρολο που το σιροπι δεν εχει αυτες τις ουσιες οι μελισσες δεν το αναγνωριζουν και το επεξεργαζονται σαν να ηταν νεκταρ ,  του προσθετουν ενζυμα βαζοντας
το στη γουσα τους το αποθηκευουν και το αφυδατωνουν ως ενα επιπεδο ετσι ωστε να το σφραγησουν αργοτερα και να μην χαλαει. Αυτος ειναι και ο λογος που ποτε δεν δινουμε σιροπι πανω σε ανθοφοριες , διοτι το πλουσιο νεκταρ που συλλεγουν οι μελισσες θα αναμιχθει με το ζαχαρονερο , και δεν θα εχει τις αρχικες ιδιοτητες του και την ποιοτητα του εφοσον θα εχει ζαχαρη μεσα.

Το σημαντικο στην ολη υποθεση ειναι οτι οι μελισσες δεν μπορουν να μετατρεψουν το σιροπι σε μελι , παρολο που δεν εχει καμια διαφορετικη μεταχειρηση απο το φυσικο νεκταρ. Πρεπει οταν επεμβαινουμε στην διατροφη  των μελισσιων μας να καταλαβαινουμε και τις συνεπειες που θα εχει αυτο στον κυκλο ζωης τους...!!!!!!

Το σιροπι δεν παυει να ειναι σιροπι , και το μελι  , ΜΕΛΙ
 
                                                           

                                                         orinimelissa.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Το ζαχαρόνερο χαλάει;;; αν ναι μετά από πόσο καιρό;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνηθως μετα απο 3 ημερες. εξαρταται απο τη θερμοκρασια ποσο ζαχαρη εχει κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!