Widget Recent Post No.

Σφίξιμο μελισσιών: Ο πρώτος σύμμαχος του φθινοπώρου για δυνατά μελίσσια. Μερικές extra συμβουλές!!!


Σφίξιμο μελισσιών, ο σημαντικότερος χειρισμός για δυνατά μελίσσια και 100% επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα. Με αυτό το τρόπο οι μελισσοκόμοι που έχουν βαθιά γνώση, πετυχαίνουν τους στόχους τους και εκμηδενίζουν τις απώλειες. Θυμάμαι που ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος μου έλεγε, ότι αν σφίξεις μια δυάρα παραφυάδα, τις βάλεις ζυμαράκι, και τοποθετήσεις κηρόπανο, και μόνωση στο πλάι ξεχειμωνιάζει με τεράστια επιτυχία μέσα στο χειμώνα! Αυτό το λέω για να σας δείξω πόσο σημαντικό είναι το σφίξιμο αυτή τη περίοδο!


Μου αρέσει που εδώ στο blog μιλάμε τόσο απλά, που όλοι καταλαβαίνετε αυτά που γράφονται. Ας εξηγήσουμε λοιπόν πως γίνετε το "σφίξιμο" στα μελίσσια. Για παράδειγμα έχουμε μια παραφυάδα με 6 πλαίσια πλυθησμό, και οι μέλισσες καλύπτουν - περπατάνε μόνο τα 4. Δηλαδή τα δύο ακρινά πλαίσια του μελισσιού είναι παρατημένα και δεν έχουν καθόλου μέλισσες επάνω τους. Και που είναι το κακό θα ρωτήσει κάποιος;

Όταν ένα μελίσσι έχει περισσότερες κηρήθρες απο αυτές που μπορεί να πατήσει δεν αναπτύσσεται σωστά, καταναλώνει περισσότερη τροφή, δεν θερμαίνεται σωστά ο γόνος, και γενικότερα ο μελισσοκόμος βλέπει μια πιο άσχημη εικόνα στο μελίσσι. Η διάταξη στη κυψέλη παίζει σημαντικότατο ρόλο. Για παράδειγμα έχουμε 10 μελίσσια τα οποία έχουμε περιποιημένα με φελιζόλ στο πλαί (στο τελευταίο πλαίσιο) να μην παίρνει αέρα το μελίσσι, κηρόπανο επάνω, και σφιγμένο τέρμα, δηλαδή 4 πλαίσια πλυθησμό φούλ χωρίς καμία άδεια κηρήθρα. Και έχουμε και άλλα 10 μελίσσια χωρίς κανένα μέτρο με χύμα πλαίσια μέσα. Η εικόνα των 10 πρώτων μελισσιών θα είναι με διαφορά καλύτερη και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται απο τον Νοέμρβιο Δεκέμβριο, εφόσον όσα μελίσσια δεν ζεσταίνονται καλά, χάνουν γρηγορότερα πλυθησμό, δεν αναπτύσσονται καλά στο τέλος του χειμώνα κλπ.

Παρακάτω βλέπουμε ένα μελίσσι απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Αλέξανδρο Νταλαμπέκα. Το κερόπανο που χρησιμοποιεί είναι από λεπτό και σκληρό ύφασμα, και όπως βλέπετε απο τα χρόνια χρήσης έχει κεφτύσει. Εκτός απο το κηρόπανο άλλο μέτρο για να ωθήσουμε την επιτυχία στα μελίσσια είναι να βάλουμε εκεί που δείχνουν τα κόκκινα βελάκια ένα κομμάτι φελιζόλ για μόνωση.


ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΚΤΙΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΟΝΟ. ΣΦΙΓΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ. 



Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. αυτη την αναρτηση πρεπει να την κανεις τον νοεμβρη οχι τωρα. εαν εχεις οπως λες ενα μελισσι με 6 τελαρα απο τα οποια παταει τα 4 και του αφαιρεσεις τα 2 αδεια πλαισια καταδικαζεις το μελισσι να μεινει 4αρι και να ξεχειμωνιασει σαν 4αρι. σε κεντρικη και νοτια ελλαδα τουλαχιστον, τα μελισσια εχουν φτασει στο ναδιρ αυτη την εποχη και συντομα θα αρχισουν να αναπτυσονται ξανα. υπαρχουν σπουδαιες ανθοφοριες τον φθινοπωρο. ενα 4αρι μελισσι τωρα, τελη νοεμβριου θα παταει 7-8 πλαισια, δεν χρειαζονται υπερβολες στο σφιξιμο τετοια εποχη. τελη νοεμβριου αφαιρουμε τα πλαισια που δεν πατιουνται, το μονο απαραιτητο για την εποχη ειναι ενα καλο κηροπανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον από πάνω.επιπλεον εαν τα σφίξουμε δε θα ξεγονιασουν εύκολα το χειμώνα για να κάνουμε τη θεραπεία για τη βαρροα. Ας κρυώνουν και λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!