Widget Recent Post No.

Ταΐζμα με σκέτη γύρη σε μικρά μελίσσια για ανάπτυξη



Πολλοί μελισσοκόμοι για να αναπτυχθούν τα μελίσσια τους ταίζουν σκέτη νωπή γύρη. Πρόκειται για ένα χειρισμό που όντως είναι απαραίτητος, μόνο όμως σε μελίσσια που το έχουν πραγματική ανάγκη και η γύρη βρίσκεται σε έλλειψη. Υπάρχουν πολλές περιοχές της Ελλάδας που το φθινόπωρο υπάρχει φτώχεια σε γύρη, και αυτό για τα μελίσσια δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλό. Ο μελισσοκόμος πρέπει να ενισχύσει τα μελισσάκια του, τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα, με σκέτη γύρη η με γυρεόπιτα - υποκατάστατο γύρης προκειμένου τα μελίσσια να ρίξουν γόνους.


Για την γυρεόπιτα γνωρίζετε, ότι πωλείται έτοιμη στα μελισσοκομικό καταστήματα και βάζουμε μισή για μικρά μελισσάκια και ολόκληρη για μεγαλύτερα. Για τη σκέτη γύρη όμως τη τρόπος υπάρχει; Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι η γύρη για να καταλωθεί πολύ εύκολα απο τις μέλισσες πρέπει να έχει γίνει σκόνη. Σε μπίλλιες έχω παρατηρήσει ότι δεν την δουλεύουν καλά. Μπορούμε λοιπόν όση γύρη θέλουμε να ταίσουμε να τη βάλουμε στο μπλέντερ να τριφτεί. Όταν είναι κατεψυγμένη τρίβεται καλύτερα. Στα καταστήματα που πουλάνε γύρη για μελίσσια θα έχετε παρατηρήσει ότι είναι τριμμένη και όχι ολόκληρη. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι τα μελίσσια έτσι την τρώνε καλύτερα.

Παίρνουμε λοιπόν την τριμμένη γύρη και με ένα χαρτάκι όπως στη φωτογραφία, βάζουμε 4-5 κουταλιές, ανά 5άρι μελίσσι. Ταυτόχρονα τοποθετούμε και το ζυμαράκι με τη τροφή δίπλα, και οι μέλισσες έχουν και πρωτείνες και υδατάνθρακες για να ταίσουν τον γόνο. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα!!! Αν έχουμε πιατάκι στην κυψέλη μπορούμε να τη βάλουμε και εκεί μέσα. Η γύρη είναι πολύ καλή ειδικά για τα μικρά μελίσσια, θα με θυμηθείτε μόλις ταίσετε. Όσα μελίσσια πήγαν πεύκο και είναι ταλαιπορημένα το χρειάζονται, αν δεν έχουν ξεκινήσει ήδη να δουλεύουν ανθοφορία...





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια