Widget Recent Post No.

Εσύ το γνώριζες αυτό; Ένα μυστικό που λίγοι μελισσοκόμοι γνωρίζουν!



Ο νέος μελισσοκόμος Νίκος από το Βόλο, μας ρωτάει σε τι χρησιμεύουν οι τρύπες-είσοδοι που κάποιοι συνάδελφοι ανοίγουν στο μπροστινό μέρος της κυψέλης τους.


Μεταξύ πολλών άλλων ο Νίκος μας γράφει:

Έχω παρατηρήσει πως κάποιες κυψέλες έχουν στο μπροστινό τους μέρος μια μικρή τρύπα που οι μέλισσες χρησιμοποιούν και σαν δεύτερη είσοδο. Θα ήθελα να με πληροφορήσετε που εξυπηρετούν αυτές οι τρύπες και ποιοι κατασκευαστές τις κάνουν. Ακόμα θα ήθελα να μου πείτε αν εσείς τις κάνετε στις δικές σας ενεργειακές κυψέλες.

Αγαπητέ Νίκο,
Αν και το θέμα αυτό το έχουμε καλύψει πλήρως σε παλαιότερα άρθρα μας, σήμερα θα προσπαθήσουμε να σου δώσουμε μια απάντηση με πιο απλό τρόπο – αφού όπως μας λες είσαι ένας νέος μελισσοκόμος.

Κάποιοι παλιοί μελισσοκόμοι, παρατήρησαν πως το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη που ο καιρός ακόμα είναι κρύος, οι μέλισσες έψαχναν να βρουν «εναλλακτικές» διόδους για να βγουν να αφοδεύσουν.


Αυτό το πετύχαιναν κυρίως στις παλιές και ταλαιπωρημένες κυψέλες που είχαν διάφορες σχισμές και μικροανοίγματα.  Στη συνέχεια κάποιοι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Δηλαδή γιατί οι μέλισσες να προτιμούν να μπαινοβγαίνουν μέσα στην κυψέλη από αυτά τα στενά ανοίγματα και δεν χρησιμοποιούσαν την άνετη κυρία είσοδο – ιδιαίτερα τον χειμώνα.
Την εξήγηση την έδωσε και πάλι η παρατήρηση και η λογική – όπως γίνεται τις περισσότερες φορές στις διάφορες έρευνες.

Όπως γνωρίζουμε, όταν ο καιρός είναι κρύος το μελίσσι υπολειτουργεί και οι μέλισσες που βρίσκονται σε ένα είδος χειμερίας νάρκης, κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Ένα από αυτά είναι και να πάνε να αφοδεύσουν – όποτε ο καιρός γίνεται κάπως πιο ήπιος και οι συνθήκες τους το επιτρέπουν.

Για τη μικρή όμως τη μελισσούλα, σε αυτές τις συνθήκες, η απόσταση που έχει να διανύσει από την γονοφωλιά, που βρίσκεται συνήθως στα υψηλότερα σημεία της κυψέλης, μέχρι την είσοδο που βρίσκεται στο κάτω μέρος της, είναι σωστός Γολγοθάς.

Έτσι, οι μέλισσες ψάχνουν να βρουν πιο σύντομες και εύκολες διαδρομές για να «πεταχτούν» για λίγο έξω από την κυψέλη.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που κάποιοι συνάδελφοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μικρό άνοιγμα στο εμπρός-πάνω μέρος των κυψελών τους, το οποίο μπορεί να παίξει και άλλους ρόλους, όπως το ρόλο της εναλλακτικής εισόδου για τους κηφήνες, όποτε κάποιο πάτωμα απομονώνεται με βασιλικό διάφραγμα όταν κάνουμε διάφορους χειρισμούς.

Θα πρέπει ακόμα να σε ενημερώσουμε πως οι κατασκευαστές κυψελών δεν παραδίδουν κυψέλες με τέτοια ανοίγματα – ούτε και εμείς φυσικά -  αφού αυτό αποτελεί απόφαση του κάθε μελισσοκόμου που αποφασίζει αν και σε πιο σημείο της κυψέλης θα κάνει τέτοια ανοίγματα.

Η δημιουργία μιας τέτοιας εναλλακτικής εισόδου, είναι μια εύκολη υπόθεση και μπορεί να την κάνει εύκολα ο καθένας μας, ακολουθώντας όμως  τρεις «κατασκευαστικές» λεπτομέρειες.

Η μια, έχει να κάνει με την ακριβή διάμετρο της τρύπας της δεύτερης εισόδου. Καλό είναι πριν κάνουμε τις τρύπες με κάποιο τρυπάνι, να βρούμε φελλούς μπουκαλιών και να κάνουμε τις τρύπες στην διάμετρο που αυτοί έχουν. Με το τρόπο αυτό θα μπορούμε να τις σφραγίζουμε, όποτε εμείς το κρίνουμε σκόπιμο – π.χ. όταν μεταφέρουμε τα μελίσσια μας.

Η δεύτερη, έχει να κάνει με την κλήση που πρέπει να έχουν οι τρύπες. Για να μη περνάνε νερά της βροχής από αυτή τη τρύπα, στο εσωτερικό της κυψέλης, πρέπει να την κάνουμε λοξά προς τα πάνω, με μια γωνιά 30ο τουλάχιστον!
Και η τρίτη, έχει να κάνει με την θέση που θα κάνουμε αυτή την τρύπα.
Σε αυτό δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και κανένας κανόνας  – αρκεί η τρύπα να γίνει στο εμπρός και πάνω μέρος του σώματος – σε οποιοδήποτε σημείο!

Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να κάνουμε την δεύτερη είσοδο-τρύπα στο ίδιο ακριβώς σημείο σε όλες μας τις κυψέλες, με βάση ένα πατρόν!

Με τον τρόπο  αυτό οι κυψέλες μας θα αποκτήσουν ένα μοναδικό «αποτύπωμα» που κανένας επίδοξος κλέφτης δεν θα μπορέσει ποτέ να εξαφανίσει αποτελεσματικά. Αν έχουμε στα χέρια μας το πατρόν-αποτύπωμα, θα μπορούμε να αποδείξουμε, ότι οι κυψέλες αυτές είναι δικές μας, αν ποτέ πέσουμε θύματα κλοπής.
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής. www.promelis.gr --- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια