Widget Recent Post No.

Kαταπολέμηση ξελάφρωμα της βαρρόα τώρα το Καλοκαίρι: Πως καταφέρνουμε μέγιστη αποτελεσματικότητα



Καλησπέρα απο Αγρίνιο!
Είμαι νέος μελισσοκόμος περίπου 2 χρονια τώρα ασχολούμαι εντατικά με την μελισσοκομία.  Ήθελα την εμπειρία σας σχετικά με την καταπολέμηση-ξαλάφρωμα της βαρροα? Οι ταινίες κατά της βαρρόα κάνουν δουλειά; Ή πρέπει να πάω σε οξαλικό ή θυμόλη?
Σε επιθεώρηση του μελισσοκομείου μου προχτές διαπίστωσα αρκετό πλήγμα βαρροα..
Ευχαριστω!

Απάντηση...
Η πιο αποτελεσματική θεραπεία τώρα το Καλοκαίρι για τη βαρρόα γίνεται με ταινίες. Και όταν λέω ταινίες εννοώ με δραστική ουσία το οξαλικό οξύ, εναλλακτικά χρησιμοποιούμε τη φλουμεθρίνη, η την αμιτράζη. Όσον αφορά την χρήση χημικών σκευασμάτων, Πλέον στην Ελλάδα είναι εγκεκριμένες και οι δύο αυτές χημικές ουσίες και υπάρχουν αντίστοιχα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Επειδή τα εγκεκριμένα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ ακριβά, και οι μελισσοκόμοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, οι περισσότεροι επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα να φτιάχνουν μόνοι τους τις ταινίες η να προμηθεύονται άλλες ταινίες μη εγκεκριμένες, οι οποίες να έχουν την ίδια ακριβώς δραστική ουσία. Δύο χαρακρητιστικές περιπτώσεις είναι το βαροστόπ, που έχει ίδια δραστική ουσία με το bayvarol (φλουμεθρίνη), όπως επίσης και το tak tik που έχει ίδια δραστική ουσία με κάποιες ταινίες που εγκρίθηκαν πρόσφατα, αλλά δεν θυμάμαι το όνομα τους.

Άλλοι μελισσοκόμοι στρέφονται σε θεραπείες όπως είναι το οξαλικό οξύ, η θυμόλη, το μυρμικικό κλπ. Απο προσωπική εμπειρία μπορώ να πώ ότι το οξαλικό οξύ και η θυμόλη, κάνουν πολύ λίγη δουλειά και ταυτόχρονα δημιουργούν σημαντικές απώλειες πλυθησμού στα μελίσσια. Δεν θα τα συνιστούσα να τα χρησιμοποιείσει κάποιος το Καλοκαίρι, που χρειαζόμαστε τόσο πολύ τους πλυθησμούς που με κόπο έχει στήσει. Το οξαλικό οξύ έχει καλή αποτελεσματικότητα μόνο το Χειμώνα και για τότε το προτείνω και σε εσάς να το βάλετε.

Το Καλοκαίρι όπως είναι φυσικό δεν κάνουμε θεραπεία αλλά ένα καλό "ξελάφρωμα". Δηλαδή σκοτώνουμε ένα 50-70% απο τον συνολικό πλυθησμό της βαρρόα. Σκοπός μας είναι να σκοτώσουμε τα περισσότερα ακάρια, έτσι ώστε τα μελίσσια μας το Φθινόπωρο να μπορέσουν να γεννήσουν δυνατές μέλισσες, ικανές να ξεχειμωνιάσουν. Γίνεται ξελάφρωμα επειδή ποτέ το Καλοκαίρι δεν μπορούμε να έχουμε ξεγονιασμένα μελίσσια. Ο γόνος που υπάρχει έστω και σε 1-2 πλαίσια είναι αρκετός για να εγκλοβίσει πολλά βαρρόα. Και ξέρετε όσα βαρρόα είναι κρυμμένα μέσα στον γόνο δεν επηρεάζονται καθόλου απο τη θεραπεία που θα εφαρμόσουμε!

Όπως μας γράφει παραπάνω ο μελισσοκόμος "Σε επιθεώρηση του μελισσοκομείου μου προχτές διαπίστωσα αρκετό πλήγμα βαρροα". Θα αναρωτιέστε σίγουρα πως μπορούμε να το καταλάβουμε εύκολα με το μάτι; Ο πρώτος τρόπος είναι κοιτώντας στα πλαίσια να εντοπίσουμε βαρρόα στη πλάτη της μέλισσας. Πρακτικά αν καταφέρουμε και εντοπίσουμε έστω και μια βαρρόα επάνω στις μέλισσες, αυτό σημαίνει ότι το μελίσσι έχει τεράστια προσβολή. Και αυτό γιατί οι περισσότερες βαρρόα είναι κρυμμένες στη κοιλιά των μελισσών και μέσα στον γόνο άρα δεν τις βλέπουμε!

Ο δεύτερος τρόπος να καταλάβουμε ότι έχουμε μεγάλη προσβολή απο βαρρόα, σε σημείο που να χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, είναι οι νεογέννητες μέλισσες με μασημένα φτερά και ο διάσπαρτος γόνος. Όταν βλέπουμε διάσπαρτο γόνο και δεν οφείλετε ούτε σε κακή βασίλισσα ούτε σε κάποια αρρώστια τότε είναι σίγουρα λόγω της βαρρόα. Για να επιβεβαιώσουμε το πρόβλημα σπάμε μερικά κελιά και κοιτάζουμε στον πάτο να δούμε αν υπάρχει βαρρόα. Έτσι και δούμε σημαίνει πολύ βαριά προσβολή και χρειάζεται άμεσα θεραπεία με ταινίες, συγκεκριμένα της φλουμεθρίνης που είναι οι πιο αποτελεσματικές κατά τη γνώμη μου.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Με της παραφυάδες τώρα το καλοκαίρι που της τροφοδοτούμε και έχουν 3~5 γόνους τί Ξαλάφρωσα μπορούμε να κάνουμε!Έχει αποτέλεσμα η θεραπεία?Ασ μας απαντήσει κάποιος τι μπορούμε να κάνουμε.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ταινιες ειναι η μονη λυση για μελισσια με γονους και θεραπεια για 25-28 μερες ωστε να πιασουμε ολη την σφραγισμενη βαρροα ακομα και σε κηφηνοκελια(που σπανιζουν αλλα υπαρχουν αυτη την εποχη). προσωπικη μου αποψη όχι ταινιες οξαλικου, καλυτερα ετοιμες επωνυμες ή σαν εναλλακτικη τακτικ, ειδικα εαν σκοπευουμε να παρουμε μελι το φθινοπωρο(η αμιτραζη αποδομειται ταχιστα σε οξινο περιβαλλον) και οχι αναμεσα στα πλαισια αλλα πανω σε αυτα και στην εισοδο να μην ερθει σε επαφη με το κερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. z pan γιατί όχι ταινίες με οξαλικο? Θεωρείς ότι δεν ισχύει αυτό που λένε ότι σε 10 μέρες μπορείς να τρυγησεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εχω δοκιμασει 3 φορες ταινιες με οξαλικο και δεν εχω μεινει ευχαριστημενος απο την αποτελεσματικοτητα. τις 2 φορες ηταν αγορασμενες ετοιμες απο διαφορετικο κατασκευαστη καθε φορα και την μια φορα τις εφτιαξα εγω. και τις 3 φορες ειχα πολυ βαρροα μετα. βεβαια τις εχω δοκιμασει μονο χειμωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!