Widget Recent Post No.

Φθινοπωρινές Βασίλισσες. Να γιατί είναι καλύτερες!


Χτες λάβαμε ένα πολύ ενδιαφέρον e-mail από κάποιο συνάδελφο αναγνώστη που κρίνουμε σκόπιμο να το δημοσιεύσουμε:

«Αγαπητέ Μανόλη,

Πριν από λίγο διάβασα το άρθρο σου που μιλάς για τα πλεονεκτήματα των φθινοπωρινών βασιλισσών.

Αυτό μπορώ να στο επιβεβαιώσω και εγώ προσωπικά γιατί τα 4 τελευταία χρόνια φτιάχνω βασίλισσες και παραφυάδες μόνο το φθινόπωρο στο κισούρι και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Ξεκίνησα να το κάνω αυτό έπειτα από κάποια εργασία της Γούναρη της Σοφίας που είχα διαβάσει τότε και που μιλούσε για τα πλεονεκτήματα των φθινοπωρινών βασιλισσών. Δε θυμάμαι που την είχα διαβάσει αλλά εσύ που είσαι μέσα στα πράγματα μπορείς να τη βρεις και να τη δημοσιεύσεις γιατί αυτό θα βοηθήσει και άλλους μελισσοκόμους να κάνουν αυτή την επιλογή και να ωφεληθούν.

Σου στέλνω τις καλύτερες ευχές μου και σε συγχαίρω για τα άρθρα σου και τις γνώσεις που μας χαρίζεις.
Φιλικά
Γιώργος Σ. Αθήνα»

Ο συνάδελφος  Γιώργος αναφέρεται προφανώς στην εργασία της κυρίας Γούναρη με τίτλο «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ» στη οποία, μεταξύ των άλλων, γίνεται εκτενής αναφορά στα πλεονεκτήματα  των φθινοπωρινών βασιλισσών. Θεωρούμε πως θα ήταν πράγματι πολύ χρήσιμο να δημοσιεύσουμε κάποια αποσπάσματα από αυτή την εργασία.


 « ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ

Γιατί η παραγωγή βασιλισσών να γίνει το φθινόπωρο:

  • Γιατί δεν πρέπει να διατηρούνται βασίλισσες μεγαλύτερες των 2 ετών.
  • Γιατί η διαδικασία της ανανέωσης των βασιλισσών δεν θα πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της παραγωγής ή της ανάπτυξης των μελισσιών.
  • Γιατί γίνονται εύκολα δεκτές από το μελίσσι, καθώς ο ρυθμός ωοτοκίας τους είναι χαμηλός, κάτι που ταιριάζει με την εποχή.
  • Γιατί δημιουργούν καλύτερη μελισσόσφαιρα, καθώς οι φερομόνες τους είναι έντονες.
  • Γιατί ξεκινούν την ωοτοκία πιο νωρίς την άνοιξη και αυξάνουν γρήγορα τον ρυθμό.
  • Γιατί μειώνουν την πιθανότητα σμηνουργίας. 
Ιδιαίτερα σε περιοχές με πρώιμη άνοιξη και μάλιστα νησιωτικές, όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές ανθοφορίες, είναι απαραίτητο ο μελισσοκόμος να μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ανοιξιάτικη ανθοφορία και όχι να προσπαθεί να περιορίσει τη σμηνουργία. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, που οι ανοιξιάτικες ανθοφορίες είναι πλούσιες  μεν σύντομες δε, αυτή η πρακτική αποκτά ιδιαίτερη σημασία.....

...... Τέλος ας δούμε τη βασίλισσα (σ.σ. εννοείται να δούμε τη βασίλισσα της προηγούμενης άνοιξης). Αυτή στην καλύτερη περίπτωση είναι ενός «γεμάτου» έτους. Γεννά επί 7 μήνες και συντονίζει το μελίσσι. Εάν η χρονιά ήταν δύσκολη, η διατροφή της δεν ήταν ποιοτικά άριστη. Η ποιότητα και η ποσότητα του βασιλικού πολτού που παράγεται από τις παραμάνες μέλισσες, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα και την ποσότητα της διαθέσιμης γύρης. Έτσι λοιπόν «κουρασμένη» και υποσιτισμένη καλείται να οδηγήσει το μελίσσι σε μια καινούργια ανάπτυξη και συνήθως τα καταφέρνει. Καταρρέει όμως λίγο αργότερα, κατά την άνοιξη ή αργότερα κατά το τέλος Απρίλη, τότε που ο μελισσοκόμος θέλει δυνατά μελίσσια για να εκμεταλλευτεί τις ανθοφορίες της εποχής. 

Αντίθετα η  βασίλισσα που γεννήθηκε κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι καλά θρεμμένη, αφού το φθινόπωρο η αναλογία γόνου προς πληθυσμό είναι χαμηλή και έτσι υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος βασιλικός πολτός για την τροφοδοσία του. Δεν έχει ωοτοκήσει παρά λίγο, είναι ξεκούραστη και ξεκινάει την ωοτοκία την νέα χρονιά, λίγο πιο καθυστερημένα από ότι στα δυνατά μελίσσια, αλλά πιο εντατικά.»

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους φίλους αναγνώστες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, πως μπορούν να βρουν ολόκληρη την εργασία της κυράς Σοφίας Γούναρη στο:

Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr --- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Θέλω να ρωτήσω εάν δίνει η Λευκάδα πευκομελο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαι. Η Λευκάδα καθώς και τα παράλια του Ιονίου από Πρέβεζα μέχρι Ηγουμενίτσα δίνουν πευκόμελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει δοκιμάσει κάποιος να αφήσει βασιλικα κελια αντικατάστασης να φτιαχτεί μόνη της βασίλισσα τώρα το φθινόπωρο; τι ποσοστά επιτυχίας έχει η γονιμοποίηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!