Widget Recent Post No.

Η αγορά μελιού στη Γερμανία και η κατακόρυφη πτώση στις εισαγωγές από Ελλάδα



Επιμέλεια: Σπήλιος Καταφυγιώτης, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MSc
Στην Γερμανία όλο και περισσότεροι στρέφονται στον τομέα της μελισσοκομίας με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να καταγράφονται πάνω από 110.000 μελισσοκόμοι.

Η γερμανική παραγωγή μελιού κυμαίνεται μεταξύ 15.000-25.000 τόνους ετησίως, ποσότητα πολύ χαμηλή για να καλύψει την υψηλή εγχώρια ζήτηση που ανέρχεται σε περίπου 80.000-90.000 τόνους. Ως αποτέλεσμα της αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης από γερμανικό μέλι – καλύπτει μόνο το 20% της εγχώριας ζήτησης – η Γερμανία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος (80%) από τις εισαγωγές.




Παρά την αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων, η κατανάλωση μελιού στη Γερμανία διατηρήθηκε σταθερή.

Σύμφωνα με στοιχεία, στο Ανατολικό τμήμα της χώρας, το μέλι είναι πιο δημοφιλές απ’ ότι στο Δυτικό τμήμα, ενώ τα 2/3 των καταναλωτών στη Γερμανία καταναλώνουν σε τακτική βάση μέλι.

Οι περισσότεροι Γερμανοί (ποσοστό 78%) δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προέλευση του μελιού από χώρες της Ε.Ε, ενώ προτίμηση για το γερμανικό μέλι δείχνει ποσοστό 67% των καταναλωτών. (Έρευνα του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας, έτος 2013).

Στην απαιτητική Γερμανική αγορά η ολοένα και αυξανόμενη τάση προς την υγιεινή διατροφή έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση άλλων γλυκαντικών ουσιών με εξαίρεση το μέλι και κάποιες άλλες ουσίες που θεωρούνται προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Εισαγωγές μελιού 2010-2014

Το 2014 σημειώθηκε μείωση τόσο σε όρους αξίας – 4% (234,9 εκ €), όσο και σε όρους ποσότητας -8,5%, του εισαγόμενου μελιού σε σχέση με το 2013.


Η Γερμανία το 2014 εισήγαγε μέλι από περίπου 50 χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σημαντικότερη χώρα εισαγωγής είναι το Μεξικό (18,5% των συνολικών εξαγωγών) και ακολουθεί η Ουκρανία (9,1%).

Το 1/3 των συνολικών εισαγωγών μελιού προέρχεται από χώρες μέλη της Ε.Ε. Η Ε.Ε. αποτελεί άλλωστε τον κυριότερο προμηθευτή μελιού στη Γερμανία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό ποσοστό της ποσότητας μελιού που εισάγεται στη Γερμανία επανεξάγεται.






Γερμανικές εισαγωγές ελληνικού μελιού 2010 – 2014

Η πορεία των εξαγωγών μας την πενταετία 2010 – 2014 βαίνει φθίνουσα μετά την απότομη αύξηση που σημειώθηκε το 2012, με το 2014 να επανέρχεται σχεδόν στα χαμηλά επίπεδα του 2011 και να παρουσιάζει ισχυρή πτώση – 55,6%, τόσο σε όρους αξίας (11 εκατ. €) όσο και σε όρους ποσότητας – 64,7%.

Ελληνικό μέλι στην Γερμανία μπορεί να βρει κανείς ως επί το πλείστον σε καταστήματα εισαγωγέων ελληνικών τροφίμων/ποτών, είτε ως delicatessen προϊόν σε εξειδικευμένα καταστήματα διάθεσης gourmet προϊόντων και λιγότερο σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ( οι ποσότητες είναι πού μικρές για να καλύψουν τα εν λόγω καταστήματα). Θα πρέπει να σημειωθεί και η επιτυχής τάση πώλησης μέσω διαδικτύου (internet sales).

Δυστυχώς οι ελληνικές εξαγωγές μελιού έχουν διαρκώς φθίνουσα τάση. Βασικό πρόβλημα παραμένει για την Ελλάδα η έλλειψη προγραμμάτων προώθησης στις αγορές του εξωτερικού. Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι και η υψηλή τιμή του προϊόντος.

Παρόλα αυτά οι προοπτικές για το ελληνικό μέλι στην γερμανική αγορά είναι πολλές. Καινοτομίες παραγωγής, όπως πχ. μέλι με βρώσιμο χρυσό, κρόκο Κοζάνης, μαστίχα Χίου κ.α. δείχνουν να τυγχάνουν καλής υποδοχής στις αγορές, αφορούν όμως το ανώτατο τμήμα της αγοράς.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. πρωτον η ελλαδα ειναι επισης ελλειματικη στο μελι, δλδ καταναλωνουμε περισσοτερο απο οσο παραγουμε, δευτερον στις ηπα σε αναλυση που εγινε, εαν δεν απατωμαι το 2011, σε διαφορα εισαγωμενα μελια τα ''ελληνικα'' μελια που ελεχθηκαν ηταν ολα τοσο επεξεργασμενα που δεν υπηρχε ιχνος γυρεοκοκκου σε σημειο που δεν εβγαλαν συμπερασμα οι ανθρωποι εαν ηταν τελικα κινεζικα μελια με ελληνικη ετικετα ή απλα high-tech σιροπια φτιαγμενα σε εργοστασιο. και σε αυτο φυσικα δεν εχουν καμια σχεση οι μελισσοκομοι αλλα οι απατεωνες οι εμποροι που θελουν ξυλο αλυπητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!