Widget Recent Post No.

Όχι άλλος χώρος στα μελίσσια: Τώρα περιμένουμε τα μέλια, μια συμβουλή παλιού μελισσοκόμου...



Αυτή τη περίοδο δεν προσθέτουμε ορόφους και πατώματα στα μελίσσια, κρατάμε σφιχτά τα μελίσσια έτσι ώστε να πάρουμε μελάκι. Ας είναι και λίγο. Δεν υπάρχει περιοχή που δεν δίνει καθόλου μέλι. Αρκεί ο μελισσοκόμος να κάνει τους σωστούς χειρισμούς, τη κατάλληλη στιγμή και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μελισσάκια του. Ακόμη και τα νησιά που φαινομενικά δείχνουν "ξερότοποι" βγάζουν ένα απο τα πιο αρωματικά και θεραπευτηκά μέλια στην Ελλάδα, το θυμαρίσιο. Ο μελισσοκόμος δεν ξέρει ποτέ απο που θα πάρει μέλι. Έχω δεί χρονιές να δίνουν ακόμη και οι καλαμιές, τα λιγουστρια μέσα στις πόλειες, ακόμη και οι βελανιδιές. Μελίτωμα το οποίο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα μελίσσια μας να αποθηκεύσουν.
Απο τον Μαίο λοιπόν οι μελισσοκόμοι σταματούν να πιέζουν τα μελίσσια να αναπτυχθούν, δεν δίνουμε επιπλέον χώρο, αλλά προσπαθούμε να τα σφίξουμε προκειμένου να πάμε καλά σε παραγωγή. Μια καλή τεχνική για να δυναμώσουμε τα μελίσσια είναι να εφαρμόσουμε συνεννώσεις. Μερικοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι προκειμένου να μετατρέψουν τα "τέλεια" σφιχτα παραγωγικά μελίσσια συνεννώνουν δύο διόροφα μελίσσια και κάνουν ένα turbo τριόροφο. Οπότε μην αναρωτιέστε γιατί μερικοί επαγγελματίες φτιάχνουν τριόροφα και τετραόροφα μελίσσια ακόμα και σε φτωχές χρονιές. Ξέρουν ότι απο αυτά τα μελίσσια θα εξασφαλήσουν μια καλή παραγωγή, αν φυσικά έχουν και το κατάλληλο ερέθισμα απο την φύση.

Μια φορά είχα ρωτήσει ένα παλιό μελισσοκόμο πως μπορεί και φτιάχνει τετραόροφα μελίσσια. Απο τα λεγόμενα του μου έδινε να καταλάβω ότι γίνονται μοναχά τους, όμως αυτό θα ήταν εξαιρετικό σπάνιο εφόσον η βασίλισσα δύσκολα μπορεί να υποστηρήξει τόσο μεγάλο χώρο. Όταν τον ρώτησα λοιπόν δεν μου απάντησε. Μου το έκρυψε. Λίγα χρόνια μετά όμως διαπίστωσα οτι το μυστικό του ήταν οι συνεννώσεις! Συνέννωνε τα διόροφα μελίσσια! Και έτσι μπορούσε να ξεχωρήσει απο τους υπόλοιπους μελισσοκόμους και να εξασφαλήσει παραγωγή ακόμα και σε μια πολύ μέτρια νομή!

Όσο πιο πολύς ο στρατός που έχει ένα μελίσσι, τόσο πιο πολύ νέκταρ έρχεται τόσο πιο εύκολα αποθηκεύεται και τόσο πιο εύκολο είναι η ποσότητα που καταναλώνει ο γόνος να ξεπεραστεί απο τα εισερχόμενα μέλια, το οποίο σημαίνει οτι θα μείνει για να το τρυγήσουμε εμείς!

Το νόημα της σημερινής ανάρτησης λοιπόν είναι να προσπαθούμε να κρατάμε γερά μελίσσια, και να μην βάζουμε πατώματα τότε που δεν πρέπει. Για παράδειγμα αν βάλετε πάτωμα στον έλατο και η χρονιά είναι μέτρια μόνο κακό θα γίνει στο μελίσσι. Ανοίγουμε χώρο που το μελίσσι δεν πρόκειται να πιάσει ποτέ. Οπότε πολλές φορές πρέπει να αφήνουμε τα μελίσσια στην ησυχία τους και να μη ρισκάρουμε με χειρισμούς που μόνο δυσκολία θα μας επιφέρουν...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. θα διαφωνησω μερικως, στα ανθομελα τα μελισσια δεν πρεπει να ειναι πολυ σφικτα γιατι μπλοκαρουν ευκολα και θα αναγκαστεις να τρυγισεις 2 και 3 φορες εαν η νομη δωσει μελι, στα μελιτωματα(πευκο, ελατο) που η μανα κοβει την γεννα μαχαιρι και οι θερμοκρασιες ειναι παντα πιο χαμηλες, ναι δεν θελουν πολυ χωρο. περυσι επαθα ζημια στην αποθηκη απο πυρκαγια και εχασα πολλα χτισμενα πλαισια, αποτελεσμα στο θυμαρι να αναγκαστω να τρυγισω 3 φορες, πραγμα κουραστικο και για τον μελισσοκομο αλλα και για τα μελισσια που πανω στην ανθοφορια τους χαλας την φωλια καθε 10 μερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!