Widget Recent Post No.

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις! Νέα απο το έλατο, και τις ανθοφορίες του κάμπου ΣΗΜΕΡΑ...



Τώρα ο κάμπος βρίσκετε στη φάση που τα μελίσσια φέρνουν όλο και περισσότερο μέλι. Λόγω των πολλών βροχών η κατάασταση ευνοήθηκε σημαντικά. Επίσης τώρα είναι που αρχίζουν πολλά μελιτώματα να κάνουν την εμφάνιση τους, σιγά σιγά, απο διάφορα εντομάκια πάνω στα φυτά και στα δέςντρα, ενώ αργότερα περιμένουμε και απο τα έλατα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι το βουνό πάει με 1 μήνα καθυστέρηση στην Άνοιξη. Τα μελίσσια τις τελευταίες ημέρες δουλεύουν αρκετά καλά στο κάμπο, και το μέλι που έρχεται συντηρεί την εκτροφή του γόνου, αλλά αποθηκεύεται και μέλι. Χθές που πήγα στα μελίσσια μοσχοβολούσαν οι θήρες στο καπάκι, και έβγαινε ένας "νόστιμος" αέρας, που μοσχοβολούσε μέλι.. Τα μελίσσια πάνε καλά φέτος, καλύτερα απο πέριση.. Ο κύριος σκοπός που έχω αυτή τη στιγμή απο τα μελίσσια μου είναι να κρατηθούν δυνατά και να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο μέχρι να μεταφερθούν στα έλατα...
Να ξέρετε ότι ο κάμπος πάει πιο μπροστά απο το βουνό. Δηλαδή τα μελιτώματα που βγαίνουν τώρα στο κάμπο, στο βουνό θα βγούν ενα μήνα αργότερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ανθοφορίες. Πχ το αγριοτρίφυλλο που άνθισε τώρα στο κάμπο, στο βουνό πάει με ένα μήνα καθυστέρηση. Έτσι δηλαδή το βουνό έχει μια όψιμη ανθοφορία, που εμείς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να κρατήσουμε δυνατά μελίσσια για ακόμα μεγαλύτερη περίοδο. Βέβαια στο βουνό είναι και το κρύο, που είναι ένας πολύ καλός παράγοντας πρίν γίνει οποιαδήποτε μεταφορά.

Τα νέα που έρχονται απο τον έλατο...
Ήδη οι μελισσοκόμοι αρχίζουν να συζητούν έντονα για το πότε σκοπεύουν να μεταφέρουν τα μελίσσια στον έλατο. Όπως αναφέρουν είναι πολύ νωρίς ακόμα, και η όποια κίνηση θα γίνει σίγουρα μετά τις 20 Μάη.. Μια βασική κίνηση που πρέπει να γίνει απο τις 10 Μάη είναι να μεταφερθούν 1-2 μελίσσια δείκτες έτσι ώστε ο μελισσοκόμος να έχει πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι θα μετακινήσουν τα μελίσσια τους μετά τις 20 Μαίου, και στα τέλη του μήνα περίπου, εφόσον τότε ο έλατος θα μπορεί να δίνει καλές ποσότητες μελιού... Γενικά ο έλατος ξεκινάει σταδιακά να δίνει μέλι απο τα μέσα Μαίου, και τελειώνει τον Ιούλιο ακόμη και τον Αύγουστο μερικές χρονιές. Το αποκορύφωμα του είναι τον Ιούνιο! Ωστόσο φέτος το 2019 δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, εφόσον είχαμε πολές βροχές και ταυτόχρονα πολλές αλλαγές θερμοκρασίες. Οι βροχές είναι πολύ καλές, όμως η πτώση της θερμοκρασίας είναι κάτι κακό. Φυσικά όλα θα δείξουν στη συνέχεια. Εγώ είμαι σίγουρος ότι κάτι πάρα πολύ καλό μας περιμένει φέτος...

Μου έρχονται μυνήματα ότι φέτος βουίζουν ακόμα και τα πουρνάρια απο μέλισσες. Τα δείγματα που έχουμε μεχρι στιγμής είναι απίστευτα ελπιδοφόρα.

Φέτος όλοι οι μελισσοκόμοι λένε ότι θα είναι μια εξαιρετική χρονιά. Δεν υπάρχει μελισσοκόμος που να μην το πιστεύει αυτό. Ολες οι συνθήκες ήταν ιδανικές, και οι ζέστες την ώρα που έπρεπε. Περιμένουμε λοιπόν μια καλή χρονιά, και ευχόμαστε ο θεός να δώσει πλουσιοπάροχα μέλι σε όλους τους μελισσοκόμους. Εμείς θα τα λέμε εδώ καθημερινά, και θα εγκαταστήσουμε ειδικές ζυγαριές έτσι ώστε να σας ενημερώνουμε... Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!