Widget Recent Post No.

5 εγγυημένοι τρόποι για να μη μας κλέψουν τα μελίσσια

Φωτό: Μελισσοκομία Μαραθώνα


Οι κλοπές τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Όλοι οι μελισσοκόμοι ζουν με το φόβο ότι μια μέρα θα βρουν τις κυψέλες τους κλεμμένες, και δεν είναι λίγοι αυτοί που το έπαθαν στη πραγματικότητα. Δηλαδή έχασαν όλη τη περιουσία τους μέσα σε μια νύχτα. Το θράσσος με τους κλέφτες το τελευταίο διάστημα είναι οτι χτυπάνε ακόμη και σε περιφραγμένα κτήματα, σε μικρούς αλλά και μεγάλους μελισσοκόμους, δεν διστάζουν ακόμα να τρυγήσουν επι τόπου τα μέλια, η να κλέψουν μόνο τη βασίλισσα, ακόμα και να διαλέξουν τις πιο βαριές κυψέλες που είναι οι πιο παραγωγικές. Έχουν αναφερθεί περιστατικά που δεν θα πιστεύατε άμα ακούγατε. Η αστυνομία δεν κάνει απολύτως τίποτα για όλα αυτά, τα δικαστήρια μόλις πιάνονται τους αθωόνουν, οπότε δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ αυτή η κατάσταση.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, κάμερες, gps και άλλα μέσα, έχουν πιαστεί αρκετοί κλέφτες, ακόμα και επαυτοφόρο την στιγμή της δράσης τους. Σε όλες μα όλες τις περιπτώσεις οι κλέφτες αποδείχτηκαν ότι ήταν μελισσοκόμοι, με λίγα η πολλά μελίσσια. Δηλαδή όσο και αν φαίνεται απίστευτο εμείς οι ίδιοι βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας. Οι άλλοι άνθρωποι δεν βάζουν ποτέ χέρι στα μελίσσια, μόνο στη σκέψη των τσιμπημάτων δεν πλησιάζουν καν. Όπως μου έχουν πεί συνάδελφοι μελισσοκόμοι, οι "γύφτοι" που θερίζουν τις περιοχές και κλέβουν τα πάντα, δεν έχουν βάλει ποτέ το χέρι τους σε μελίσσια. Ψάχνουν πιο έτοιμο χρήμα!

Εφόσον τα περισσότερα περιστατικά γίνονται από μελισσοκόμους, τότε αμέσως αμέσως θέτουμε υπο μεγάλο περιορισμό τους εγκληματίες, οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμα και γνωστοί μας. Βάση λοιπόν αυτής της πικρής αλήθειας θα δώσουμε κάποιους τρόπους, προκειμένου να γλιτώσουμε την περιουσία μας απο την κλοπή.

1η συμβουλή
Επιλέξτε η θέση του μελισσοκομείου σας να μην φαίνεται απο το δρόμο, και γενικά να μην την βλέπουν πολλοί άνθρωποι. Όσοι περισσότεροι εντοπίζουν την θέση των μελισσιών σας, σε τόσο περισσότερους μπαίνει η ιδέα να τα κλέψουν. Όσες φορές προχωράω στο δρόμο με φίλους, με ρωτάνε, ρε φίλε όλα αυτά τα μελίσσια που υπάρχουν στους δρόμους πως και δεν τα κλέβουν; Η απάντηση είναι "γίνεται χαμός απο κλοπές, και φυσικά τα κλέβουν". Οπότε συνάδελφοι προσέξτε ιδιαίτερα που στήνετε το μελισσοκομείο σας. Πρεπει να μην φαίνεται απο το δρόμο.

2η συμβουλή
Προτιμήστε το μελισσοκομείο σας να είναι σε περιφραγμένο χώρο και αν υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει σκυλί ακόμα καλύτερα. Σύμφωνα με τους νόμους αν κλαπούν μελίσσια μέσα και παραβοιαστεί η περίφραξη ο νόμος έχει διπλάσια ποινή αλλά δεν είναι μονο αυτό. Πολλοί κλέφτες θα δίστασαν να κλέψουν μέσα απο περιφραγμένο χώρο πόσο μάλλον αν υπήρχε και σκύλος μέσα.

3η συμβουλή
Πυροσφραγίστε όλες τις κυψέλες σας, και όλα τα πλαίσια το καθένα χωριστά. Μην βαριέστε να κάνετε αυτή τη δουλειά. Μην αφήνετε κυψέλες απυροσφράγιστες, με το που τις πάρετε περάστε και τον κωδικό σας επάνω. Οι κλέφτες παρατηρούν αν οι κυψέλες είναι πυροσφραγισμένες, και αν δεν έχουν κωδικό είναι πιο άνετοι και τις πέρνουν πιο εύκολα. Θυμάμαι μια μελισσοκόμο που είχε μια κυψέλη απυροσφράγιστη στο μελισσοκομείο της, και την επόμενη ημέρα που πήγαμε της την είχαν πάρει. Οι απυροσφράγιστες κυψέλες είναι ο πιο εύκολος στόχος. Ακόμη και αν δεν έχετε κωδικό και μελισσοκομικό βιβλιάριο, αγοράστε πυροσφραγίδα και τυπώστε το όνομα σας επάνω. Σώνει μελίσσια!

4η συμβουλή
Μην φέρνετε στο μελισσοκομείο σας ξένους ανθρώπους χωρίς να τους γνωρίζετε καλά. Όσος περισσότερος κόσμος γνωρίζει το μελισσοκομείο σας και όλα τα μυστικά σας, τόσο πιο εύκολο είναι να πέσετε θύμα κλοπής. Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με τις διαστάσεις που έχει πάρει χρειάζεται μυστικοπάθεια. Μην αποκαλύπτεται ποτέ τη θέση της κάμερας, η την κυψέλη που έχει το gps. Σε κανέναν!

5η συμβουλή
Βάλτε πινακίδα προειδοποίησης! Ότι τα μελίσσια ελέγχονται δορυφορικά, οτι παρακολουθούνται. Έχει πολύ καλό αποτέλεσμα. Δεν κοστίζει πολύ, και αποτρέπει πολλούς.

6η συμβουλή
Βάλτε μια τέτοια σανίδα, και όποιος κάνει το λάθος και πάρει το δρόμο για το μελισσοκομείο σας, δεν θα προλάβει να πάει μακριά...



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια