Widget Recent Post No.

Πότε κουβαλάνε οι μέλισσες νέκταρ; Πως το ξεχωρίζουμε;



Όταν τα μελίσσια δουλεύουν δεν χρειάζεται καν να τα ανοίξουμε! Κοιτώντας μπροστά στην είσοδο τις συλλέκτριες που έρχονται με γύρη, την βιασύνη τους να ξεφορτώσουν το νέκταρ μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η ανθοφορία δίνει. Ωστόσο πολλοί νέοι μελισσοκόμοι δυσκολεύονται να καταλάβουν με τέτοιους τρόπους την κατάσταση των μελισσιών τους, οπότε θα δώσουμε ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για σίγουρα συμπεράσματα.

Το βασικό πράγμα που βλέπουμε όταν τα μελίσσια δουλεύουν, είναι οι αποθήκες μελιού στα "στεφάνια" του γόνου αλλά και στις άκρες εκεί που αρχίζει η γύρη. Όταν τα μελίσσια δουλεύουν και βρίσκουν φαίνονται οι προμήθειες που μαζεύουν. Για να καταλάβουμε αν αυτό που έρχεται προέρχεται απο λουλούδια η μελίτωμα, δεν είναι δύσκολο. Τα μελιτώματα είναι σκούρα σε χρώμα, και αν ακουμπήσουμε το ξέστρο μας το μέλι κάνει κλωστούλα. Αντιθέτως τα ανθόμελα είναι συνήθως ανοιχτόχρωμα, πιο ρευστά και εννοείτε πιο θρεπτικά για την ανάπτυξη του γόνου. την ανανέωση των πλυθησμών, των γερασμένων εργατριών κλπ.

Γενικά όταν ένα μελίσσι φέρνει νέκταρ το πρώτο σημείο που το αποθηκεύει είναι μέσα στα κέντρικα πλαίσια εκεί που βρίσκεται ο γόνος. Μάλιστα πολλοί μελισσοκόμοι πέρνουν αυτά τα πλαίσια και τα τινάζουν με τη κηρήθρα να κοιτάζει προς τα κάτω, για να δούν πόσο νέκταρ μπαίνει. Αν πέσουν λίγες σταγόνες το μελίσσι δεν δουλεύει πολύ καλά. Αν πέσουν πολλές σταγόνες το μελίσσι δουλεύει αλλα ίσως να μην καλύπτει τις ανάγκες του γόνου. Αν τινάξουμε και γεμίσει ο τόπος φρέσκο νέκταρ το μελίσσι δουλεύει άψογα και αποθηκεύει. Συνήθως ένα μελίσσι που δουλεύει έχει πολύ καλή κίνηση στην εισοδό του και οι μέλισσες πετάνε καθαρά έχοντας στόχο και είναι βιαστικές.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που πέφτει "σήμα" για ύπαρξη μελιού και οι μέλισσες πετάγονται έξω λες και γίνεται λεηλασία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους. Και αν κάποιες βρήκαν μια καλή πηγή τροφής θα το ανακοινώσουν σε όλες τις αδελφές τους. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ένα ενδεχόμενο ταίσμα με σιρόπι τις πρωινές ή μεσημερινές ώρες. Οι μέλισσες αναγνωρίζουν το σιρόπι σαν τροφή που ήρθε απο έξω και ψάχνουν να το βρούν. Αν για παράδειγμα στο σιρόπι βάζαμε μέλι πορτοκαλιάς, οι μέλισσες απο τη μυρωδιά και μόνο θα έψαχναν πορτοκαλιές για να βρούν μέλι. Αναγνωρίζουν με την όσφρηση και τη γεύση κάθε λουλούδι και δέντρο χωριστά!

Μελίσσι δουλεύει. Δείτε ασπρίσματα απο πάνω...
Όπως έχω πει και σε άλλη ανάρτηση αλλο ένα δείγμα που μας δείχνει οτι τα μελίσσια δουλεύουν είναι τα ασπρίσματα στις κηρήθρες. Δηλαδή καθώς κοιτάζουμε απο επάνω τις μέλισσες, ανάμεσα στα κενά που βρίσκονται οι κηρήθρες βλέπουμε άσπρα σημάδια, απο καθαρό φρεσκοκτισμένο κεράκι. Όταν οι μέλισσες χτίζουν νέες κηρήθρες και ασπρίζουν τα μελάκια και κάνουν με οποιαδήποτε τρόπο δικές τους προεκτάσεις σημαίνει ότι έχουμε μια πολύ καλή πηγή νέκταρος!

Και τέλος σας άφησα δύο μυστικά απο παλιούς μελισσοκόμους. Όταν κάθεστε το μεσημεράκι στο μελισσοκομείο τα μελίσσια δουλεύουν και έχει ησυχία ακούγεται ένα έντονο βουητό. Είναι ο ήχος που κάνουν οι μέλισσες όταν δουλεύουν και βιάζονται να προλάβουν να κάνουν γρήγορα τη δουλειά. Ξέρετε όταν υπάρχει πηγή τροφής παρασύρονται πολλές μέλισσες και ακούγεται αυτός ο ωραίος και όμορφος ήχος. Επίσης όταν τα μελίσσια φέρνουν μέλι, το βράδυ αλλά και τη μέρα οι μέλισσες βγαίνουν εξω στην είσοδο και κάνουν ρεύμα αέρα για να στεγνώσει το μέλι και να το συμπυκνώσουν. Αν πλησιάσουμε βράδυ το μελισσοκομείο μοσχοβολά λες και είμαστε σε "ζαχαροπλαστείο". Το ρεύμα αέρα που βγαίνει απο τις θήρες κάθε κυψέλης είναι όλο άρωμα!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια