Widget Recent Post No.

Παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών: Πως φτιάχνουμε το τέλειο μελίσσι; Μυστικά που θα αφήσουν εποχή



Όλα ξεκινούν από τη βασίλισσα! Αυτή είναι που θα καθορίσει τα πάντα μέσα στη κυψέλη από το πιο μικρό και ασήμαντο πραγματάκι μέχρι την ανάπτυξη και την επιβίωση ολόκληρης της κοινωνίας. Σήμερα έχουμε να πούμε κάποια πολύ σημαντικά μυστικά, από τo στήσιμο του μελισσιού έναρξης, τον εμβολιασμό, μέχρι την γενικότερη επιτυχία πάνω στο κομμάτι της βασιλοτροφίας. Αυτά τα μυστικά μπορούν να μας οδηγήσουν να αναπτύξουμε την μελισσοκομική μας επιχείρηση, και να την φτάσουμε πολλά επίπεδα μπροστά. Με ποιοτικές βασίλισσες!

Το πρώτο και σημαντικότερο στη βασιλοτροφία είναι το στήσιμο του μελισσιού έναρξης! Όταν λέμε "έναρξης" εννοούμε το ορφανό μελίσσι που θα βάλουμε αρχικά τα "εμβολιασμένα" βασιλικά κελιά για να τα πιάσουν και να τα προεκτείνουν. Υπάρχουν αρκετοί μελισσοκόμοι που χρησιμοποιούν το μελίσσι έναρξης την πρώτη μέρα, να πιάσει τα κελιά, και στη συνέχεια σε μελίσσι αποπεράτωσης το οποίο μπορεί να έχει βασίλισσα, και να βάλουμε τα κελιά με βασιλικό διάφραγμα.

Επειδή δεν θέλω να περιπλέκω τα πράγματα θα σας εξηγήσω πως γίνεται χρησιμοποιώντας μόνο ένα ορφανό μελίσσι. Πολλοί μελισσοκόμοι λέμε ότι το μελίσσι βασιλοτροφίας πρέπει να είναι πολύ σφιχτό σε πληθυσμό. Όμως το μυστικό δεν είναι μόνο στον πολύ πληθυσμό, αλλά στην ηλικία που έχει αυτός ο πληθυσμός. Το μελίσσι βασιλοτροφίας πρέπει να έχει όλες τις νεαρές ηλικίες μελισσών που έχουν λιπόσωμα, και παράγουν πολύ βασιλικό πολτό. Είναι οι λεγόμενες παραμάνες μέλισσες, που μόλις τοποθετήσουμε τη βέργα με τα βασιλικά κελιά θα προσηλωθούν στις προνύμφες να τις ταΐσουν καλά και σωστά με αύθονο βασιλικό πολτό. Χρειαζόμαστε πολλές παραμανες, έτσι ώστε να επικεντρωθούν κατευθείαν στα κελιά, και να μην περάσει κρίσιμος χρόνος και ξεραθούν τα σκουληκάκια που εμβολιάσαμε εκείνη τη στιγμή.
Για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να "ντοπάρουμε" το μελίσσι μας με νεαρό πληθυσμό πρέπει να δώσουμε σφραγισμένους γόνους και να περιμένουμε να εκκολαφθούν. Το μεγάλο μυστικό όμως είναι στην ύπαρξη ανοιχτού γόνου. Το μελίσσι που θέλουμε να θρέψει καλές ποιοτικές βασίλισσες πρέπει να μην έχει καθόλου ανοιχτό γόνο. Γιατί να μην έχει ανοιχτό γόνο όμως; Κάθε πλαίσιο ανοιχτού γόνου απασχολεί χιλιάδες εργάτριες οι οποίες παράγουν βασιλικό πολτό και ταίζουν ασταμάτητα. Σκεφτείτε οτι κάθε εργατικό κελί χρειάζεται πάνω περίπου 150 επισκέψεις εργατριών, και αν το πολλαπλασιάσουμε επι χιλιάδες κελιά (που έχει το πλαίσιο) ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος. Αντιθέτως ένα βασιλικό κελί σμηνουργίας χρειάζεται 10.000 επισκέψεις εκ των οποίων 1600 φορές είναι τάισμα με βασιλικό πολτό.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν οι ανάγκες των βασιλικών κελιών είναι τεράστιες και οι μέλισσες πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου επικεντρωμένες στην ανατροφή τους. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε μελετώντας τις ίδιες τις μέλισσες. Τα μελίσσια που ετοιμάζονται για σμηνουργία ελαχιστοποιούν υπερβολικά τον ανοιχτό γόνο, και το κάνουν επίτηδες για έναν και μόνο έναν σκοπό. Την προσήλωση και την φροντίδα των βασιλικών κελιών. Οι μέλισσες χρειάζονται να παράξουν μεγάλη ποσότητα βασιλικού πολτού με πολύ υψηλή πρωτεινική αξία, χωρίς να απασχολούνται απο ταίσματα στον γόνο. Έτσι έμαθαν στην πάροδο εκατομμυρίων χρόνων να ζούν και να αναπαράγονται.

Συνεπώς το ορφανό μελίσσι βασιλοτροφίας, πρέπει να το τροφοδοτήσουμε με ψημένους γόνους, να περιμένουμε να εκκολαυθούν λίγες ημέρες, και αφού το μελίσσι νιώσει καλά την ορφάνια του να δώσουμε τις βέργες με τα βασιλοκελιά. Ταυτόχρονα τροφοδοτούμε με τεράστια ποσότητα σιροπιού 1 προς 1 και δίνουμε ακόμη και 2 ή 4 λίτρα ανα μελίσσι.

Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτούν τι πλυθησμό πρέπει να έχει το μελίσσι βασιλοτροφίας. Εγώ όμως θα ρωτήσω πόσα βασιλοκελιά θέλετε να φτιάξετε; Για ένα σφιχτό 10άρι μελίσσι με 7-8 γόνους μπορούμε να έχουμε 20 βασιλοκελιά τη φορά απο τα οποία θα προκύψουν οι καλύτερες βασίλισσες. Αν για οποιαδήποτε λόγω δεν έχουμε τέτοιο μελίσσι μπορούμε και με πολύ σφιχτό 5άρι μελίσσι αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν πάνω απο 10 βασιλοκελιά. Γενικά ακόμη και το 5άρι μελίσσι αν έχει αύθονο νεαρό πλυθησμό μπορεί άνετα να πιάσει 10 βασιλοκελιά και απο αυτά να προκύψουν σούπερ βασίλισσες. Αλλά όποιος θέλει να κάνει σωστή δουλειά και να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα πρέπει να φτιάξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μελίσσι. Πολλοί μελισσοκόμοι δουλεύουν 20άρια μελίσσια με πολλούς ψημένους γόνους, και βάζουν 40 βασιλοκελιά τη φορά. Φυσικά το πόσες βασίλισσες θέλουμε να βγάλουμε εξαρτάται απο την αύξηση που θέλουμε να κάνουμε στο μελισσοκομείο μας.

Κατα τον εμβολιασμό το μυστικό δεν είναι τόσο στον τρόπο που θα κάνουμε το μπόλιασμα. Μερικοί νομίζουν οτι αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι, όμως σκέφτονται λάθος. Αν κερώσουμε τα βασιλικά κελιά στο στόμιο, και τα αφήσουμε 24 ώρες μέσα στο μελίσσι είναι πολύ πιθανό να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά επιτυχία. Αν έχουμε στη κατοχή μας χρησιμοποιημένα κελιά που έχουν εκκολαφθεί βασίλισσες στο παρελθόν, τότε η επιτυχία αγγίζει το 100%. Ποτέ μα ποτέ δε καθαρίζουμε το κερί απο τα βασιλικά κελιά. Το κερί αυξάνει την επιτυχία.

Για τον εμβολιασμό πάμε στο καλύτερο μας μελίσσι, και στην επιθεώρηση διαλέγουμε ένα πλαίσιο που έχει μικρά σκουληκάκια και αυγά. Να ξέρετε οτι εκεί που βρίσκονται αυγά και σκουληκάκια, υπάρχουν και οι προνύμφες μιας ημέρας που μόλις έχουν βγεί. Αυτές χρειαζόμαστε για το μπόλιασμα. Ίσα που φαίνονται στο μάτι γι αυτό πάμε προσεκτικά και τις μεταφέρουμε.

Στο πάνω μέρος βλέπουμε μια κατάλληλη προνύμφη
Στο μπόλιασμα μπορούμε για να έχουμε επιτυχία αλλά και περισσότερη ευκολία στην εναπόθεση της προνύμφης χρησιμοποιούμε βασιλικό πολτό που έχουμε αραιώσει με λίγο νεράκι. 1 μέρος β.π 1 μέρος νερό. Βασιλικό πολτό βγάζουμε χαλώντας μερικά βασιλοκελιά είτε απο το ίδιο μελίσσι, επειδή είναι ορφανό, είτε απο καποιο κελί σμηνουργίας του μελισσοκομείου μας αν έχουμε Άνοιξη. Με τη βάση απο το βελονάκι ακουμπάμε το κάθε κελί χωριστά και εναποθέτουμε μια μικρή σταγονίτσα ίσα ισα για να κρατήσει υγρή τη προνύμφη και αν τη δεχτούν καλύτερα οι μέλισσες.

Όταν τοποθετούμε τη βέργα μέσα στο μελίσσι τη βάζουμε στον πυρήνα του μελισσιού εκεί που βρίσκονται οι περισσότερες μέλισσες. Αν έχουμε κάνει καλή προεργασία και το μελίσσι έναρξης έχει πολλές χιλιάδες παραμάνες τότε αμέσως θα πιάσουν τα κελιά και θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Οι βασίλισσες απο τη στιγμή του εμβολιασμού εκκολάπτονται μετά απο 11 ημέρες. Συνεπώς εμείς πρέπει να κόψουμε παραφυάδες απο την 9η-10η ημέρα. Τοποθετούμε ένα βασιλοκελί σε κάθε παραφυάδα και είμαστε έτοιμοι!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια