Widget Recent Post No.

Τι κάνουμε για να πετύχουμε μεγάλη ανάπτυξη στα μελίσσια για περισσότερο μέλι στις νομές!



Η μεγαλύτερη ανάπτυξη του μελισσιού μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ο μελισσοκόμος "φροντίσει" τα μελίσσια του, και είναι δίπλα τους τουλάχιστον κάθε 5 ημέρες, για φαγητό όποτε χρειάζονται, αλλά και όλους τους υπόλοιπους χειρισμούς. Ένας μελισσοκόμος πιστεύει ότι το μελίσσι είναι σαν "μηχάνημα". Δηλαδή αν το αφήσουμε στη τύχη του αυτό πάλι θα αναπτθχεί. Και είναι το μεγαλύτερο λάθος. Με τα μελίσσια ισχύει ένας βασικός κανόνας. Ότι δώσουμε θα πάρουμε. Και όποιος διαθέσει χρόνο, χρήματα και φροντίδα, είναι σίγουρο ότι θα ανταμηφθεί με το παραπάνω.

Το μελίσσι για να το ετοιμάσουμε για το "τρύγο μελιού" χρειάζεται με πολύ μεγάλη προεργασία. Πρέπει τους προηγούμενους μήνες να έχουμε φροντίσει να το αναπτύξουμε στο μέγιστο. Ο δύο κύριοι χειρισμοί ανάπτυξης, είναι απο τις αρχές Μαρτίου, να δίνουμε συνεχώς κάθε εβδομάδα χώρο στη βασίλισσα, και να ταίζουμε τακτικά με σιρόπι. Όσο μεγαλώνει το μελίσσι δίνουμε χώρο πιο συχνά πχ κάθε 5 ημέρες και πιο πολύ τροφή, με ακόμα πιο αραιό σιρόπι. Το μεγάλο μελίσσι ξέρει καλά να εκμεταλλεύεται τη τροφή του και να ρίχνει γόνους ακατάπαυστα.

Ο βασικότερος χειρισμός όμως για να πάρουμε μέλι είναι, ένα μήνα πρίν τις μεγάλες νομές, δηλαδή τον έλατο, το θυμάρι το βελανίδι, να δώσουμε μια τρομερή ώθηση ανάπτυξης στα μελίσσια μας. Πως δίνουμε όμως μια τέτοια ώθηση σε ένα μελίσσι; Το κόλπο για να πάρουμε μέλι, είναι τα ήδη δυνατά μας μελίσσια να τα κάνουμε ακόμη δυνατότερα. Πρέπει να δώσουμε αύθονο χώρο στη βασίλισσα να γεννήσει τόσους πολλούς γόνους, που αυτοί να σκάσουν πρίν την ανθοφορία, και το μελίσσι να έχει χιλιάδες συλλέκτριες.

Για παράδειγμα. Αν αυτή τη περίοδο έχουμε εξασφαλίσει ένα διώροφο μελίσσι με 10 τέτοιους γόνους, τότε αυτό μέχρι τον επόμενο μήνα θα έχει γίνει ένα σούπερ δυνατό τριόοροφο μελίσσι έτοιμο να παράγει μέλι. Το μυστικό είναι να κρατήσουμε την γέννα της βασίλισσας για πολλές ημέρες τόσο καλά, και αυτό το πετυχαίνουμε δίνοντας κάθε 4-5 ημέρες νέα πλαίσια για χτίσιμο και γέννα. Αν το μελίσσι δεν "τραβάει" ταίζουμε αραιό σιρόπι σε μικρές ποσότητες πχ 1 κιλό με δύο μέρη νερό και 1 ζάχαρη κάθε 4-5 ημέρες όποτε βάζουμε και το πλαίσιο. Προσέχουμε τη νοθεία στο μέλι, να μη ταίζουμε τουλάχιστον 30 μέρες πρίν τη συλλογή του μελιού και την κύρια ανθοφορία μας.

Για να σας δώσω να καταλάβετε λοιπόν,   το μυστικό που δεν σας εκμυστηρεύονται οι παλιοί μελισσοκόμοι, είναι η στιγμή που το μελίσσι φτάνει στο απόγειο της ανάπτυξης του να μην συμπίπτει με τη στιγμή της ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ. Αντιθέτως, θέλουμε τη στιγμή της συλλογής μελιού, το μελίσσι να βρίσκεται ΗΔΗ στο απόγειο της ανάπτυξης του, με το μέγιστο δυνατό πλυθησμό, και καθώς έρχεται το μέλι, να ελλαττώνεται ο γόνος, να πέφτει ο πλυθησμός. Εκεί είναι το μυστικό για να πάρουμε μέλι.

Δύο βασικά λάθοι που οι μελισσοκόμοι δεν παίρνουν μέλι ξέρετε ποιά είναι;
1. Αφήνουν νηστικά τα μελίσσια τους, και μετά πηγαίνουν στην ανθοφορία μελιτοφορία. Ξέρετε ένα μελίσσι έχει ένα "πρόγραμαματισμένο ρολόι", ακολουθεί ενστικτοδώς κάποια βήματα. Ο πρώτος στόχος του μελισσιού είναι η ανάπτυξη και μετά το μέλι. Με αυτή τη σειρά πρέπει να πάμε, και πρέπει πρίν την κύρια ανθοφορία, να εξασφαλίσουμε ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ που έχουν προμήθειες και δεν είναι τελείως στεγνά. Ένας σοφός μελισσοκόμος μου είχε πεί "Τα στεγνά μελίσσια που έμειναν να λιμοκτονούν πρίν την κύρια ανθοφορία δεν παράγουν. Μόνο τα καλοταισμένα και πιο γερά δυνατά μελίσσια".

2. Χάνουμε το μέλι, και το τρώει ο γόνος. Μελισσοκόμοι που πάνε στην κύρια ανθοφορία με "ψώφια" μελίσσια, δηλαδή αδύναμα σε πλυθησμούς, πιο πιθανό είναι να πετύχουν ανάπτυξη παρά συλλογή μελιού. Μελίσσια που έχουν κοπεί παραφυάδες, που έγιναν δυνατά απο προσθήκη γόνων η πλυθησμών, μελίσσια με κακές βασίλισσες συνήθως δεν μπορούν να τα καταφέρουν στο τέλος. Η μόνη περίπτωση να εξασφαλίσουμε μέγιστη παραγωγή, είναι να δώσουμε όλη μας την ΤΕΧΝΗ και τη ΦΡΟΝΤΙΔΑ στα πιο ΔΥΝΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ με τις πιο ΚΑΛΕΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ. Να σας πω και ένα μυστικό. Όσα μελίσσια βλέπετε να καταναλώνουν υπερβολικά γρήγορα το φαγητό που τους βάζουμε, πιο γρήγορα απο κάθε άλλο μελίσσι, αυτά θα βγάλουν και το περισσότερο μέλι. Παίζει τεράστιο ρόλο η βασίλισσα και το "αίμα" που κουβαλά κάθε μελίσσι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια