Widget Recent Post No.

Μοσχοβόλησε ο τόπος απο κίτρινα λουλούδια: Πρόκειται για μελισσοκομικό φυτό; Δίνει μέλι;



Πολλοί μελισσοκόμοι απορούν κάθε χρόνο αν αυτή η τεράστια ανθοφορία δίνει μέλι. Οι τόποι γίνονται κατά κίτρινοι και ο άνεμος ευωδιάζει από το άρωμα αυτών των λουλουδιών. Πρόκειται για το φυτό σπάρτο (Spartium junceum, Σπάρτιον το βουρλοειδές) που κατακλύζει τις πλαγιές των πεδινών ημιοορεινών αλλά και ορεινών περιοχών. Φύεται κυρίως δίπλα σε δρόμους και τα λουλούδια είναι χιλιάδες.

Δυστυχώς αυτό το φυτό δεν είναι μελισσοκομικό και δεν έχει απολύτως καμία σημασία για τις μέλισσες. Μερικοί μελισσοκόμοι προβληματίζονται τι θα γινόταν αν έδινε μέλι ένα τέτοιο φυτό; Σκεφτείτε μια τόσο μεγάλη ανθοφορία να έδινε και αυτή μέλι, πόσο μπροστά θα πήγαιναν τα μελίσσια. Δυστυχώς όμως για τις μέλισσες είναι ένας νεκρός τόπος, και δεν έχουν τίποτα να πάρουν από αυτό.

Μερικοί λένε οτι το νέκταρ του είναι τοξικό, άλλοι ότι δεν φτάνει η προβοσκίδα τις μέλισσας. Δεν ξέρω αν ισχύει κάτι απο τα δύο, πάντως οι βομβίνοι και άλλα έντομα με μακριά προβοσκίδα το επισκέπτονται αρκετά συχνά πράγμα που μας δίνει να καταλάβουμε οτι δεν είναι τοξικό, αλλά η μέλισσα δεν είναι σχεδιασμένη για να το συλλέξει. Δείτε φωτογραφίες, που αν και στα μάτια τα δικά μας φαίνονται ωραίες στις μέλισσες δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα...







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια