Widget Recent Post No.

Τι κάνουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι που έχουν πολλά μελίσσια;



Τι κάνουν οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που έχουν πολλά μελίσσια; Δεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως προλαβαίνουν και κουμαντάρουν τόσες δεκάδες μελίσσια; Αλήθεια πως τα καταφέρνουν με τη σμηνουργία, και τι γίνεται με την αντικατάσταση βασιλισσών; Είναι πάρα πολλοί οι χειρισμοί, που όσο αυξάνεται ο αριθμός των μελισσιών τόσο δυσκολεύει ο έλεγχος και η σωστή εργασία. Όμως για να λέμε την αλήθεια υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι με 800 - 1000 κυψέλες που τα καταφέρνουν με τεράστια επιτυχία. Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτούς τους μελισσοκόμους; Ποιό είναι το μυστικό τους; Τι τεχνικές ακολουθούν και έχουν τον "πλήρη έλεγχο";

Για να μάθετε το μυστικό τους θα πρέπει να τους δείτε την ώρα της δουλειάς. Αν παρατηρήσετε έναν επαγγελματία μελισσοκόμο με μεγάλη εμπειρία 20 και 30 χρόνων, θα διαπιστώσετε ότι βλέπει το μελίσσι τι συμβαίνει από "μέτρα" μακριά. Ο έμπειρος μελισσοκόμος αισθάνεται το τι θα δεί μέσα στις κηρήθρες όταν ανοίγει το καπάκι. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψω με λόγια όμως θα κάνω μια προσπάθεια. Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος καθώς ανοίγει το καπάκι έχει ένα προαίσθημα για το τι θα δεί στην συνέχεια. Συνεπώς δεν χρειάζεται να δεί όλα τα πλαίσια παρα μόνο λίγα πλαίσια απο τον γόνο, για να δεί την κατάσταση του μελισσιού, αν έχει τροφές κλπ.

Πρόσφατα μιλώντας με ένα επαγγελματία μελισσοκόμο κάτοχο 1000κυψελών τον ρώτησα πως βρίσκει τη βασίλισσα γρήγορα, και αν υπάρχει κάποιο μυστικό για να την εντοπίζουμε πιο γρήγορα; Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος ξέρετε τι μου απάντησε; Ότι δεν ξέρω πως να το περιγράψω, αλλά τη βασίλισσα την βρίσκω απο τις κινήσεις των μελισσών γύρω της. Οι μέλισσες όταν έχουν δίπλα τους τη βασίλισσα συμπεριφέρονται διαφορετικά, είναι πιο κινητικές, πιο ζωηρές και ελαφρά πιο επιθετικές - προστατευτικές θα έλεγα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μέλισσες δίπλα απο τη βασίλισσα έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Όταν κάνεις την ίδια δουλειά για χρόνια, κάποια στιγμή οι κινήσεις γίνονται αυτοματοποιημένα, μηχανικά, γρήγορα.

Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι σπαταλάνε ακόμα και ώρες για να εντοπίσουν μια βασίλισσα. Αυτό είναι όμως απολύτως φυσιολογικό. Όποιος δεν έχει δουλέψει χρόνια πάνω στη μέλισσα δεν μπορεί να πηδήξει σκαλοπάτια. Όλα έρχονται απο μόνα τους, με τη εντατική δουλειά.

Άλλη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό είναι η σμηνουργία. Τι κάνει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος με τη σμηνουργία; Εδώ θέλω να καταθέσω το εξής ερώτημα. Έχετε ρωτήσει ποτέ έναν επαγγελματία σε πόσα μελίσσια έχει τάση κάθε χρόνο; Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι έχοντας 10-20 μελισσάκια βλέπουν τα μελίσσια να τρελαίνονται στα βασιλικά κελιά, και υποθέτουν ότι το ίδιο συμβαίνει και σε έναν επαγγελματία. Όχι παιδιά. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος έχοντας κάνει σκληρή προεργασία στην επιλογή μελισσιών έχει πολύ χαμηλή τάση στα μελίσσια του. Αλλά δεν είναι μόνο η επιλογή, είναι και οι χειρισμοί όπως τοποθέτηση πατώματος την κατάλληλη περίοδο, νεαρές βασίλισσες κλπ.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η επιλογή μελισσιών θα σας το εξηγήσω. Έχουμε έναν μελισσοκόμο που έχει 50 μελίσσια. Ένα απο αυτά τα μελίσσια γίνεται 30άρι μέσα στον Απρίλιο, πιο γρήγορα απο κάθε άλλο μελίσσι, και έχει μηδενική τάση για σμηνουργία. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος ένα τέτοιο μελίσσι θα το επέλεγε για να φτιάξει βασίλισσες και παραφυάδες. Αυτό το πράγμα ονομάζεται επιλογή, ουσιαστικά δεν είναι κάτι δύσκολο. Όλοι πρέπει να το κάνετε.

Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος λοιπον δεν σπαταλά πολύ χρόνο για να επιθεωρήσει τις κυψέλες του. Αρκούν λίγα λεπτά για κάθε κυψέλη και το μόνο που κοιτά είναι ο γόνος. Όχι σπατάλες χρόνου. Κάποιος θα ρωτήσει τώρα τι γίνετε αν σε μια καλή χρονιά τα μελίσσια παρουσιάσουν τάση για σμηνουργία; Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος σιγουρα δεν μπορει να έχει τον "πλήρη έλεγχο". Σίγουρα κάποια μελίσσια θα του σμηνουργήσουν. Όμως όταν θα περάσει το χέρι του απο τη κυψέλη θα έχει φροντίσει να κάνει ότι ήταν δυνατό για να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά την αντικατάσταση βασιλισσών οι παλιοί μελισσοκόμοι φροντίζουν να να σημαδεύουν τις βασίλισσες όχι μόνο για να γνωρίζουν την ηλικία της αλλά και πότε το μελίσσι προχωρά σε αντικατάσταση μοναχό του. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος πάντα κάνει βασιλοτροφία μόνος του προκειμένου να φτιάχνει ποιοτικές βασίλισσες και πολλές παραφυάδες προκειμένου στην συνέχεια να κάνει αντικαταστάσεις στα μελίσσια. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας για παράδειγμα αν έχει 500 μελίσσια φτιάχνει άλλες 500 παραφυάδες προκειμένου να έχει διαθέσιμες βασίλισσες για να προχωράει σε αντικατάσταση.

Αυτά τα ολίγα για σήμερα!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια