Widget Recent Post No.

Ερωτήσεις για πολλές παραφυάδες στα μελίσσια μου


Γράφει ο μελισσοκόμος Γιάννης...
Καλησπέρα! Σε ευχαριστούμε για τα βιντεο και τις γνώσεις που μεταδίδεις μέσα απο αυτά. Επειδή είμαι ένας νέος μελισσοκόμος, θα ήθελα να σε ρωτήσω μερικά πράγματα σχετικά με τις παραφυάδες.

1η ερώτηση
Όταν κόβεις παραφυάδες τους βάζεις κατευθείαν βασίλισσα (π.χ. αγορασμένη) ή περιμένεις να βγάλουν την δική τους? Έχω ακούσει διάφορες και αντικρουόμενες απόψεις. Από τη μια μερικοί λένε ότι αν βάλεις κατευθείαν βασίλισσα κερδίζεις περίπου 1 μήνα, άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να περιμένεις 1 μήνα να βγάλει δική του (και να γονιμοποιηθεί), γιατί η δική του γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή από το μελίσσι και είναι καλύτερη ποιοτικά. Από την άλλη, αν περιμένεις 1 μήνα και μετά την χάσεις (π.χ. πτήση γονιμοποίησης)?
Απάντηση...
Εγώ κόβω παραφυάδες με βασιλοτροφία ή αγοράζοντας βασίλισσες. Πιστεύω ότι αγοράζοντας βασίλισσες κερδίζουμε σημαντικό χρόνο, ειδικά αν θέλουμε αύξηση στο μελισσοκομείο. Αν δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε έξοδα ο πιο αποδοτικός τρόπος είναι να κάνουμε βασιλοτροφία. Δεν είναι τίποτα δύσκολο και η βασιλοτροφία είναι πολύ εύκολη ακόμα και για ένα νέο μελισσοκόμο. Μη σας πω ότι για νέο μελισσοκόμο είναι πιο εύκολο, μιας και μπορεί να διακρίνει στο πλαίσιο τα σκουληκάκια πολύ πιο εύκολα απο ένα μεγαλύτερο σε ηλικία μελισσοκόμο. Βέβαια η εμπειρία είναι σημαντικό πράγμα. Εγώ λοιπόν συνοψίζοντας πιστεύω ότι ο πιο αποδοτικός τρόπος να φτιάχνουμε μελίσσια είναι κάνοντας βασιλοτροφία, ακόμα και αν έχουμε λίγα μελίσσια. Θεωρώ πως κάνοντας βασιλοτροφία παράγουμε πολύ ποιοτικές βασίλισσες.



Φτιάχνοντας μελίσσια μόνοι μας, πράγματι υπάρχουν πιθανότητες να χάσουμε βασίλισσες. Εγώ ξέρω ότι μέχρι και τον Απρίλιο κόβουμε άνετα παραφυάδες χωρίς απώλειες. Τον Μάιο τα χελιδόνια τρώνε πολλά έντομα και τότε έχουμε περισσότερες απώλειες σε βασίλισσες. Γενικά αυτό το ρίσκο υπάρχει πάντα. Ακόμα και στις έτοιμες βασίλισσες τις αγοραστές, μπορεί κάποια να μη γίνει αποδεκτή. Οι πιθανότητες επιτυχίας βέβαια είναι πάνω απο 90% για τις αγοραστές βασίλισσες.

2η ερώτηση
2)Αν κάποιος κόψει παραφυάδες και περιμένει να βγάλουν δική τους βασίλισσα, πόσα βασιλοκέλια είναι καλό να έχει κάθε παραφυάδα? Ένα μόνο ή παραπάνω?
Απάντηση...
Συνήθως αφήνουμε 2-3. ΄Στη βασιλοτροφία να φανταστείς βάζουμε 1 βασιλοκελί ανα παραφυάδα και η επιτυχία είναι πολύ μεγάλη. Απο την εμπειρία μου, βάζοντας μόνο 1 κελί, μετά βλέπω ωραίες βασίλισσες παχουλές. Είναι μύθος ότι απο τα πολλά βασιλοκελιά βγαίνει καλύτερη βασίλισσα. Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι αφήνουμε 2-3 κελιά ανα παραφυάδα και όχι παραπάνω. Δεν υπάρχει λόγος. Διαλέγουμε τα πιο μεγάλα κελιά, και αυτά που λέει το ένστικτο μας ότι έχουν τη καλύτερη βασιλίσσα. Ένα καλό κελί είναι χοντρό μακρουλό, και έχει ανάγλυφο σχήμα.



3η ερώτηση
3)Αν κάποιος κόψει παραφυάδες αυτή την εποχή (είμαι πιο νότια), πιστεύεις ότι μπορεί να πάρει και μέλια π.χ. από θυμάρι (τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου) ή όχι?
Απάντηση...
Κάθε χειρισμός έχει το τίμημα του. Και το τίμημα του να κόψουμε παραφυάδες είναι να θησιάσουμε το μέλι μας. Αν τα μελίσσια καταφέρουν να μεγαλώσουν και να πάρουν πάτωμα θα δώσουν μέλι. Αλλά αν τα έχουμε αποδυναμώσει πολύ, δύσκολα θα μας δώσουν κάτι αξιόλογο. Το θυμάρι είναι και μια πολύ δύσκολη ανθοφορία, και ξέρουμε ότι δεν δίνει μεγάλες ποσότητες όπως ο έλατος πχ. Στον έλατο αν με ρωτούσες θα σου έλεγα ότι αν δουλέψει η νομή, θα πάρεις μέλι.

4η ερώτηση
4)Από τα μελίσσια και τις παραφυάδες που κόβει κάποιος αυτή την εποχή μπορεί να ξαναχωρίσει αργότερα μέσα στον χρόνο (π.χ. μετά τον τρύγο του θυμαριού τον Ιούλιο) ή οχι?
Καλή συνέχεια και καλά μέλια!
Απάντηση...
Φυσικά και μπορείς. Αν είσαι στα Νότια, μπορείς να κόβεις μελίσσια έως και τον Αύγουστο, φροντίζοντας πάντα να μην μικραίνεις πολύ τα μελίσσια ειδικά πρίν το χειμώνα. Πχ τον Αύγουστο εδώ στο Αγρίνιο μπορούμε να κόψουμε 4άρες παραφυάδες με 2 καλούς γόνους. Στη Βόρεια Ελλάδα αυτό δεν γίνεται για ευνόητους λόγους. Όλα φυσικά εξαρτώντα απο τις υπάρχουσες ανθοφορίες, και σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μελίσσια. Οι γόνοι παίζουν τον καθοριστικό ρόλο για το πόσες παραφυάδες θα κόψουμε. Πχ ένα 10άρι μελίσσι τώρα τον Απρίλιο μπορούμε να το κόψουμε σε 3 καλά μελίσσια δίνοντας έτοιμες αγοραστές βασίλισσες. Αργότερα αν γίνουν 10άρια τα μελίσσια μετά τον Ιούνιο, μπορούμε να κόψουμε 5αρες παραφυάδες. Έτσι θα έκανα εγώ αν ήθελα μεγάλη αύξηση στα μελίσσια μου...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια