Widget Recent Post No.

Παγίδες για αφεσμούς


Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Μυγδανάλευρος...
Οι παγίδες των αφεσμών είναι μια παλιά ιστορία, ξεκίνησε από την ανάγκη των μελισσοκόμων να συλλάβουν τα μελίσσια όταν αυτά σμηνουργούσαν, δεν μπορούσαν λόγω κατασκευής των τότε κυψελών (κοφίνια, κουβέλια, κλπ) να τα επιθεωρούν τακτικά για να προλαμβάνουν τους αφεσμούς και ήταν αναγκασμένοι να θεραπεύουν αυτές τις καταστάσεις όταν αυτές συνέβαιναν. Η πρόληψη και η καταστολή σμηνουργίας ήταν λέξεις άγνωστες στο μελισσοκομικό λεξικό της πλειονότητας των μελισσοκόμων, μέχρι την δεκαετία του 1960 στην Ελλάδα.

Με την ευρεία διάδοση των κυψελών κινητών πλαισίων το 1970 (τότε τις ονόμαζαν Ευρωπαϊκές) άλλαξαν τα δεδομένα. Μπορούμε εύκολα πλέον να γνωρίζουμε ακόμα και την ώρα που θα σμηνουργήσει ένα μελίσσι και να προλάβουμε ή να καταστείλουμε αυτή την κίνηση του.



Τεχνητή, λίθινη υποδοχή αφεσμού στο έδαφος δίπλα σε μελισσοκομείο.Η ανάγκη λοιπόν έκανε τους μελισσοκόμους να ψάξουν βότανα και ουσίες από την φύση, όπως έκαναν αιώνες τώρα, για να προσελκύουν τα σμηνουργημένα μελίσσια. Για παράδειγμα το κηρόζωμο (βλέπε στο τέλος), που από μέρος σε μέρος της χώρας μας έχει και μερικές αλλαγές ως προς την κατασκευαστική του συνταγή. Στα νησιά μας, πιο σύνθετο, για πιο δυνατή μυρωδιά λόγω των αέρηδων που την παρασύρουν μακριά, στην ενδοχώρα πιο "λάιτ", για να χρησιμοποιήσω έκφραση επίκαιρα νεοελληνική.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε γύρω από το μελισσοκομείο μας και σε ύψος περίπου 2 μέτρων από το έδαφος, μικρά κυψελίδια, 5αράκια, ακόμη και ξύλινες δικές μας κατασκευές, χωρητικότητας δυο τριών πλαισίων και να τα αλείψουμε εσωτερικά με το κηρόζωμο. Τα αφήνουμε κατά την περίοδο της σμηνουργίας, σαν παγίδες προσέλκυσης μελλοντικών αφεσμών. Οι είσοδοι να έχουν νοτιανατολικό προσανατολισμό και να είναι καλά στερεωμένες, για να μην πέσουν π.χ. από κάποιο ξαφνικό αεράκι.

Σε μέρη που δεν υπάρχουν θάμνοι και δέντρα, μπορούμε να κατασκευάσουμε στο έδαφος, γύρω από το μελισσοκομείο μας, με μεγάλες πέτρες και πλάκες, κάποιους τεχνητούς υποδοχείς αφεσμών.

Για να προσελκύσουμε και να εγκατασταθούν σε αυτές τις πρόχειρες θέσεις τους αφεσμούς, πρέπει να κάνουμε χρήση κηρόζωμου ή μείγματα σύγχρονων συσκευασιών που είναι ειδικά κατασκευασμένα για τον σκοπό αυτό, δηλαδή την προσέλκυση αφεσμών.

Μίγματα, εκχυλίσματα και άλλα αιθέρια έλαια
Η σύγχρονη μελισσοκομία επιτάσσει κάποιες φορές και άλλα κόλπα, πιο μοντέρνα και δοκιμασμένα σ'όλον τον κόσμο, μερικά από αυτά παραθέτω δια πάσα χρήση:

Το εκχύλισμα του μελισσόχορτου ανάμεικτο με κερί αλείφεται στις κυψέλες-παγίδες των αφεσμών. Περιέχει τις ουσίες γερανιόλη, και κιτράλη.

Το εκχύλισμα αλλά και το αιθέριο έλαιο από τον ευκάλυπτο επίσης προσελκύει αφεσμούς. Περιέχει την ουσία κιτράλη.

Το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο από τα φλούδα του λεμονιού, άριστο στην προσέλκυση αφεσμών, γίνεται χρήση μέσα στην παγίδα επίσης με κερί. Περιέχει την ουσία κιτράλη.

Μείγμα γερανιόλης και κιτράλης (1 προς 1)

Η ουσία κιτράλη ευρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στα λεμόνια και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Οι ουσίες γερανιόλη, νερόλη και κιτράλη είναι από τα κύρια συστατικά τηςφερομόνης που απελευθερώνεται από τον οσμητικό αδέναNassanoff των μελισσών.
Στο κερί της παλαιάς μαύρης κηρήθρας παραμένει για καιρό η μυρωδιά τηςφερομόνης από τις εκδερματώσεις του γόνου, αν δεν υποστεί θερμική ή χημική κατεργασία.

Καλό και θεμιτό είναι να μην ταλαιπωρούμαστε και παθαίνουμε και κάποια μικροατυχήματα την πιο κρίσιμη μελισσοκομική περίοδο (κατάγματα, βγαλσίματα ραγίσματα σε χέρια και πόδια), να έχουμε τον νου μας κατά τις ανοιξιάτικες επιθεωρήσεις, στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, χειρότερα δε στην σύλληψη των σμηνουργημένων αφεσμών. Εφόσον όμως μας προκύψουν, σίγουρα θα το παλέψουμε όπως ξέρουμε να κάνουμε τόσα και τόσα χρόνια, τραγουδώντας το δίστιχο του αφεσμού, "από κλαδί σε κορυφή και από δεντρί σε βράχο...".

Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Κονταξής...
Κηρόζωμο  

Υλικά
100 γρ. κερί από παλαιά μαύρη κηρήθρα
150 γρ. μαύρο γλυκό κρασί
30 γρ. μέλι
Άνθη από τριανταφυλλιά και μελισσόχορτο (Melissa officinalis)

Παρασκευή συνταγής
Τα ζεσταίνουμε στους 60 ως 80 βαθμούς περίπου ανακατεύοντας τα συνεχώς. Το προϊόν που θα πάρουμε από το στράγγισμα με σουρωτήρι, το τοποθετούμε σε βάζο με ανοικτό στόμιο, κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε χρήση, παίρνουμε με ένα πινέλο και αλείφουμε την κυψέλη εσωτερικά και την πάμε κοντά στο σημείο του αφεσμού, με μερικές κηρήθρες μέσα. Έχει καλά αποτελέσματα.
Στα νησιά μας προσθέτουν επιπλέον άνθη λεμονιάς, λεβάντας, δενδρολίβανου και φύλλα από γεράνι (Pelargonium) μέσα στον κηρόζωμο ή τα τρίβουν με τα δάκτυλα τους στα εσωτερικά τοιχώματα και τον πάτο της κυψέλης που χρησιμοποιούσαν για την σύλληψη του αφεσμού.

Στην Κρήτη κάνουν και χρήση του γλυκάνισου (Pimpinella anisum) επίσης έχει καλά αποτελέσματα.
Η ποσότητα της συνταγής είναι αρκετή, για πολλές χρήσεις και για πολύ καιρό δεν αλλοιώνεται αν την διατηρείται καλά κλεισμένη σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Καλό είναι πριν κάνετε χρήση να την ζεσταίνετε λίγο.

Πηγή: melissomania.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια