Widget Recent Post No.

Αύξηση μελισσιών με πολλά μελίσσια, η καλύτερη περίοδος!



Καθώς πλησιάζουμε προς την Άνοιξη, ήδη οι περισσότεροι μελισσοκόμοι φτιάχνουν το πρόγραμμα τους, αναρωτώμενοι, πότε είναι η ιδανικότερη περίοδος για κόψιμο παραφυάδων. Πότε μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τα μελίσσια μας με μέγιστες αποδόσεις; Σήμερα θέλω μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα να σας δώσω όλες αυτές τις συμβουλές, που θα αυξήσουν τα μελίσσια σας με μέγιστες αποδόσεις. Σκοπός είναι να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις βασίλισσες μας, και οι παραφυάδες μας να είναι πετυχυμένες. Πως όμως θα φτιάξουμε το τέλειο πρόγραμμα διαχείρησης; Ποτε πρέπει να αρχίσουμε να κόβουμε παραφυάδες, και πως θα προετοιμάσουμε τα μελίσσια μας;
Αρχικά η διαίρεση των μελισσιών, η δημιουργία των παραφυάδων μας δεν θα πρέπει να γίνετε πρίν το Μάρτιο. Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη περίοδος είναι τον Απρίλιο - Μάιο και τον Ιούνιο. Επαγγελματίας μελισσοκόμος που έχει στη κατοχή του 1000 μελίσσια γράφει στην Ορεινή Μέλισσα: "Εγώ όταν κόβω παραφυάδες δεν κόβω ποτέ μελίσσι, αφήνοντας κάτω απο 7 πλαίσια και 3 γόνους στη βασίλισσα. Όταν τα μελίσσια είναι πατωμένα με καλούς πλυθησμούς κόβουμε τις καλύτερες παραφυάδες. Όταν αφήσουμε τη βασίλισσα με κάτω απο 5 πλαίσια, σοκάρεται και δεν γεννά. Εμείς θέλουμε τη βασίλισσα να γεννά στο μέγιστο, έτσι ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες απο το πλυθησμό που πήραμε. Έτσι μπορούμε άμα θέλουμε να κάνουμε πάλι παραφυάδες το Καλοκαίρι".

Παράδειγμα: Όταν έχουμε ένα 20άρι μελίσσι, κόβουμε 3 καλές 4άρες παραφυάδες, και το μητρικό μελίσσι μένει με 7 πλαίσια πλυθησμό. Αφήνουμε και 3 γόνους. Ταίζουμε ταυτόχρονα με σιρόπι, και η βασίλισσα συνεχίζει τη γέννα της. Έτσι εκμεταλλευόμαστε στο μέγιστο τη βασίλισσα και δεν την σοκάρουμε. 


Όλοι σχεδόν οι βασιλοτρόφοι στην Ελλάδα αρχίζουν να πουλάνε βασίλισσες απο τον Απρίλιο, ακόμη και τον Μάιο μερικές φορές. Αυτό αποτελεί μια ένδειξη και για όλους τους νέους μελισσοκόμους, πότε περίπου πρέπει να αρχίσουν να κόβουν τις πρώτες τους παραφυάδες. Γενικά το ιδανικό αλλάζει απο περιοχή σε περιοχή. Πχ στη Κρήτη απο αρχές Απρίλίου τα μελίσσια κάνουν θαύματα. Ενώ στη Βόρεια Ελλάδα στις αρχές Μαίου περίπου. Εγώ προσωπικά μέσα στον Μάιο θεωρώ πως ένας νέος μελισσοκόμος μπορεί να φτιάξει τις καλύτερες παραφυάδες, χωρίς κανένα ρίσκο, και με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η προετοιμασία των μελισσιών
Όταν ένας μελισσοκόμος θέλει παραφυάδες πρέπει να ταίσει! Μην ακούτε κανένα μελισσοκόμο που θα σας πεί το αντίθετο. Τα μελίσσια για να κάνουν μεγάλους πλυθησμούς πρέπει να φάνε φαγητό. Έχω δεί μελισσοκόμους να ταίζουν δίκιλες βανίλιες κάθε 10 μέρες την Άνοιξη. Πρέπει να δίνουμε σιρόπι κάθε 3 ημέρες, και όσο μεγαλώνει το μελίσσι να μεγαλώνουμε και τη ποσότητα. Για αυτό το θέμα της τροφοδοσίας όμως, θα κάνουμε αναλυτικές αναρτήσεις. Το μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη των μελισσιών μας είναι οι χειρισμοί! Θα έχετε ακούσει την λεγόμενη αναστροφή των πλαισίων, η το σπάσιμο της σφράγισης, και είναι δύο θέματα που ετοιμάζονται να δημοσιευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Ορεινή Μέλισσα. Αυτά για τι στιγμή, και ελπίζω οι συμβουλές οι δικές μας, να γίνουν μάθημα για όλους!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια