Widget Recent Post No.

Αυξηση γέννας της βασίλισσας δίνοντας χώρο: Αποτελεσματικοί μέθοδοι για «έκρηξη» πλυθησμού



Όλοι οι μελισσοκόμοι επεμβαίνουν στα μελίσσια τους για να επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης. Με τον ερχομό της Άνοιξης και την σταδιακή αύξηση της ημέρας η βασίλισσα παίρνει το ερέθισμα για να αυξήσει τους ρυθμούς της γέννας της, και αν αυτό συνδυαστεί με συλλογή νέκταρ γύρης ή τροφοδοσία σιροπιού τότε παρατηρείται μια έκρηξη πλυθησμού. Όμως πολλές φορές δεν φτάνει μόνο αυτό. Ο έμπειρος μελισσοκόμος προκειμένου να καταφέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη δίνει χώρο στη βασίλισσα για να γεννήσει, και πως γίνεται αυτό; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι!


Ο πρώτος τρόπος να δώσουμε χώρο στη βασίλισσα για πρώιμη ανάπτυξη είναι να δώσουμε ένα κενό μαύρο πλαίσιο στην άκρη του γόνου. Όταν λέμε "στην άκρη" εννοούμε εκεί που βρίσκεται το τελευταίο πλαίσιο με γόνο και αρχίζει η γύρη. Εκεί ανάμεσα βάζοντας ένα άδειο πλαίσιο δίνουμε χώρο να γεννήσει η βασίλισσα και να αποθηκεύσουν οι μέλισσες διάφορες προμήθειες που χρειάζονται για την ανατροφή του. Νωρίς την Άνοιξη προτιμούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα χτισμένα πλαίσια που έχουμε στη διάθεσή μας, διότι με άκτιστα δεν κάνουμε καλή δουλειά. Οι μέλισσες για να χτίσουν κεριά χρειάζονται ζέστη, φρέσκο νέκταρ και το κυριότερο "μπόλικο πλυθησμό". Με λίγα πλαίσια οι μέλισσες καθυστερούν αρκετές ημέρες να χτίσουν και ένα πλαίσιο.

Χρειαζόμαστε να είναι μαύρα τα πλαίσια και όχι άσπρα φρεσκοκτισμένα. Η βασίλισσα όταν κάνει κρύο προτιμά τα μάυρα ή σκούρα πλαίσια που έχει μεγαλώσει γόνος στο παρελθόν. Αυτό πιστεύεται οτι συμβαίνει λόγω ότι το μαύρο απορροφά τη θερμότητα, παράγοντας σημαντικός για την επώαση και την εκκόλαψη του γόνου. Η βασίλισσα το εκμεταλλεύεται στο έπακρο, γι αυτό δίνοντας χώρο με σκούρα πλαίσια την βοηθάμε να επιτελέσει ένα έργο που ενστικτωδώς θέλει να ακολουθήσει.

Αφού ημερολογιακά αυξηθεί η μέρα και κάνει ζέστη έξω (πχ 20+ βαθμούς θερμοκρασία) ο μελισσοκόμος μπορεί να ακολουθήσει άλλον έναν χειρισμό που έχει συγκριτικά πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα. Αυτη η τεχνική εφαρμόζεται μόνο σε μελίσσια που έχουν αρκετό πληθυσμό και είναι "σφιχτός", δηλαδή καλύπτεται όλο το πλαίσιο με μέλισσες. Η μέθοδος αυτή είναι να βάλουμε χτισμένο πλαίσιο μέσα στο κέντρο του γόνου, ανάμεσα απο δύο σφραγισμένα γόνους. Το πλαίσιο πρέπει να είναι χτισμένο για να το γεννήσει κατευθείαν η βασίλισσα και να μην λειτουργήσει σα "διάφραγμα" μεταξύ των δύο πλευρών που διαχωρίζει το μελίσσι. Φυσικά αν το μελίσσι είναι μεγάλο και η άνοιξη έχει έρθει μπορούμε να βάλουμε και άκτιστο. Με λίγη τροφοδοσία μάλιστα είτε απο τη φύση είτε απο εμάς χτίζεται μέσα σε 1-2 μέρες. Και τότε η βασίλισσα γεννά παντού.

ΕΙΚΟΝΑ Πλαίσιο γόνου μέσα στην καρδιά της Άνοιξης



Ένας χειρισμός που εφαρμόζουν οι πεπειραμένοι μελισσοκόμοι είναι η αναστροφή του πλαισίου εκεί που τελειώνει ο γόνος. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα 7άρι μελίσσι και έχει 5 πλαίσια γόνου. Αν στο τελευταίο πλαίσιο έχουμε από τη μια πλευρά γεμάτο γύρη μέλι και απο την άλλη κενό μπορούμε να περιστρέψουμε το πλαίσιο για να ωθήσουμε τη βασίλισσα να γεννήσει στο κενό.

Επίσης ένας εξίσου σημαντικός χειρισμός ανάπτυξης είναι η περιστροφή ενός πλαισίου γόνου. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα μελίσσι που κρατάει μικρή σφαίρα γόνου και εμείς θέλουμε να αυξήσουμε την έκταση "απ άκρη σε άκρη" τότε μπορούμε αν το μελίσσι έχει 3 πλαίσια γόνου να γύρίσουμε αυτό που βρίσκεται στη μέση απο την άλλη πλευρά. Μόλις η βασίλισσα έρθει σε αυτό το πλαίσιο θα βρεί άδεια όλα τα κελιά και θα τα γεννήσει αστραπιαία. Ο χειρισμός αυτός είναι πολύ χρήσιμος και για μικρότερα μελίσσια, όχι όμως για για σμήνη κάτω των 4 πλαισίων.

Εγώ σαν μελισσοκόμος για να μη σας μπερδεύω εφαρμόζω κυρίω τη μέθοδο με την σφήνα απο τον Μάρτιο και μετά αφου δώ τα μελίσσια να έχουν μεγάλη αύξηση στο γόνο και γερούς πλυθησμούς. Όλες οι μέθοδοι που ανέφερα έχουν σημαντικά αποτελέσματα. όμως να ξέρετε οτι για να πετύχουν πρέπει οι μέλισσες να φέρνουν προμήθειες απο έξω. Η άνοιξη είναι η ιδανική περίοδος! Καλή επιτυχία εύχομαι σε όλους και μεγάλη ανάπτυξη στα μελίσσια σας!

Ερώτηση μελισσοκόμου...
καλησπέρα !!μια ερώτηση έχω!! ποια είναι διάταξη των πλαισίων?? μελι,μελι-γύρη,γόνος,γόνος,γόνος,μέλι-γύρη,μέλι....έτσι είναι εμένα οι μέλισσες μου τώρα..και θέλω να σιγουρευτώ είναι σωστή η διάταξη?? και αν θέλω να προσθέσω κάποιο πλαίσιο που το βάζω αν θέλω να βάλουν μέλια και που το βάζω αν θέλω να γέννηση η κυρία μας για να αυξήσω τους γόνους?
Με εκτίμηση,
αγγελος κρητη

Απάντηση....
Η σωστή διάταξη των μελισσών είναι μέλι - γύρη - γόνος - γόνος - γόνος - γύρη - μέλι. Όσο προχωράμε προς την άνοιξη ο γόνος φτάνει να καλύπτει όλες τα πλαίσια εκτός από τα δύο ακρινά. Δηλαδή την άνοιξη φτάνουμε να έχουμε διάταξη (μέλι γύρη - 1 πλαίσιο) - γόνος 8 πλαίσια - (μέλι γύρη - 1 πλαίσιο). Τότε συνεπώς χρειαζόμαστε δεύτερο πάτωμα το οποίο συνεπώς έχει αργήσει και να μπεί. Μόλις δούμε ο πλυθησμός να καλύπτει 9 πλαίσια ολόκληρα βάζουμε δεύτερο πάτωμα παίρνοντας δύο γόνους επάνω. Εκεί στο δεύτερο πάτωμα θα δοθεί ο χώρος να μπει το μέλι. Όσον αφορά την τοποθέτηση των πατωμάτων θα δοθούν ακριβής οδηγίες από το blog μας. Για την περιοχή που είσαι φίλε μου - στην Κρήτη έχετε μεγαλύτερες θερμοκρασίες - τα μελίσσάκια σου πάνε σούπερ.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια