Widget Recent Post No.

Νεκρές μέλισσες έξω απο τη κυψέλη. Και ζαλισμένες στη πόρτα, μετά απο θεραπεία με ταινίες. Τι συμβαίνει;



Καλησπέρα παιδιά είμαι ο Μιχάλης από Κρήτη. Τον Ιανουάριο έκανα καταπολέμηση για τη βαρρόα με ταινίες bayvarol. Πριν λίγες μέρες είδα πολλές μέλισσες έξω από τη κυψέλη, ζωντανές αλλά σαν ήταν ζαλισμένες και δε μπορούσαν να μπούν. Μέσα στη κυψέλη ήταν αρκετές νεκρές στο πάτωμα. Η μέρα που πήγα ήταν καλή χωρίς αέρα και σύννεφα και θερμοκρασία γύρω στους 15. Τι μπορεί να φταίει; Ήτανε ένα μελίσσι δυνατό 8αρι με 5 πλαίσια γόνο και αρκετές προμήθειες και μου φάνηκε ότι έχει πάει πίσω!

Απάντηση απο Ορεινή Μέλισσα
Σαν μελισσοκόμος θα σου δώσω την εξής συμβουλή. Μπορεί το μελίσσι να είναι απολύτως υγιές, και απο την υπερβολική σου αγάπη, να ανησυχείς τσάμπα. Όλοι οι μελισσοκόμοι στην αρχή της "μελισσοκομικής μας καριέρας" γινόμαστε υπερπροστατευτικοί και ανησυχούμε με το παραμικρό. Το γεγονός ότι μερικές μέλισσες είναι νεκρές σε συνδιασμό με τις λίγες μέλισσες που κάθονται απο έξω, δεν είναι σε καμία περίπτωση δείγμα "Ασθένειας", και μπορεί καμιά φορά να συμβεί εντελώς τυχαία. Ειδικά στο τέλος του χειμώνα, αλλάζουν οι μέλισσες, πεθαίνουν οι παλιές αναλαμβάνουν οι καινούργιες και συμβαίνει αυτό.



Επίσης οι λίγες μέλισσες νεκρές, δικαιολογούνται απο το φάρμακο. Όποιο φάρμακο ή ταινίες βάλουμε, έχουμε μερικές μέλισσες νεκρές τις πρώτες 1-2 ημέρες, και μετά σταματάει το πρόβλημα. Αν τις μετρήσουμε μπορεί το ανώτερο να είναι 20 μέλισσες. Γενικά εγώ όπως διάβασα το μήνυμα σου, απο την εμπειρία μου πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς. Το μελίσσι όπως μας γράφεις έχει καλό πλυθησμό, οπότε τίποτα δεν πρέπει να σε ανησυχεί.

Η μόνη ασθένεια που θα πρέπει να σε φοβίζει είναι η νοζεμίαση, και η βαρρόα. Για τη βαρρόα φαντάζομαι πως έχεις κάνει την θεραπεία μέσα στον Δεκέμβριο Ιανουάριο, (και αυτή η θεραπεία που κάνεις τώρα είναι extra) ενώ για τη νοζεμίαση πρέπει να κάνεις 2 ταισματάκια προληπτικά, για να μην έχεις ποτέ κανένα πρόβλημα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις θυμόλη ή nozevit ή χαμομήλι, έχουμε παρουσιάσει πολλούς τρόπους εδώ στην Ορεινή Μέλισσα, και μπορείς να τους δείς κυριολεκτικά τα πάντα στον παρακάτω σύνδεσμο...
http://orinimelissa.blogspot.gr/search/label/Νοζεμίαση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια