Widget Recent Post No.

Έφαγαν όλη τη τροφή: Πότε χρειάζεται να βάλω καινούργια, πως να κάνω επιθεώρηση τώρα που κάνει κρύο;



Ο Τόλης ρωτάει στην Ορεινή Μέλισσα...
Καλησπέρα!!έχω μια ερώτηση
Έχω κάνει την τελευταία μου επιθεώρηση πριν 7 μερες. ολα τα μελισσακια ειχαν γονο και μαλιστα καποια εξαρακια ειχαν ριξει γονο σε 4 τελαρα το μελισσοκομείο μου βρίσκετε κεντρικα στην ελλαδα και σε υψόμετρο 600 μ και αυτον τον καιρό εχει συνεχεία βροχοπτώσεις η οποίες θα συνεχιστούν για 1 εβδομάδα.
Στην τελευταία επιθεώρηση ειχα δει οτι κάποια απο τα μελισσια είχαν φάει όλη την τροφή, και δεν προλαβα να τους βαλω καινούργια .... λετε να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα; μπορώ κάπως να το βοηθήσω?? Στο μελισοκομειο η  εξωτερική θερμοκρασία είναι 8 με 11 αυτες τις μερες μπορω να το ανοιξω???ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας

Η Ορεινή Μέλισσα απαντάει...
Φυσικά και μπορείς να τους βάλεις τροφή. Όσα μελίσσια κατανάλωσαν την τροφή τους, πρέπει να πάς και να τους βάλεις καινούργια. Θα πας μια ζεστή ώρα μιας ηλιόλουστης ημέρας, και χωρίς επιθεώρηση. απλώς θα τοποθετήσεις νέες τροφές και θα φύγεις. Με το καπνηστήρι σου, απλώς ρίχνεις λίγο καπνό, με ήρεμες κινήσεις βγάζεις τη σακούλα την άδεια, τοποθετείς τη νέα τροφή στα γρήγορα, κλείνεις το καπάκι, και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Γενικά με 13 βαθμούς και κάτω, δεν επιθεωρούμε, αλλά εσύ δεν θα κάνεις επιθεώρηση απλώς θα βάλεις τροφή που τη χρειάζονται.

Γενικά να ξέρεις ότι τα μελίσσια που τρώνε μανιωδώς τη τροφή που βάζουμε, συνήθως έχουν και το περισσότερο γόνο. Πχ 2 πλαίσια γόνος χρειάζονται 4 κιλά τροφή. Για να καταλάβεις τι σου λέω, έχει τύχη να ταίσω με 2 κιλά τροφή και μέσα στο μελίσσι να υπάρχει πολύ λίγο μέλι και πολύς γόνος. Ένα καλό μελίσσι όση τροφή του βάζουμε την μετατρέπει σε γόνο, οπότε σε συμβουλεύω να έχεις απαραιτήτως σε όλα τροφή. Αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για να αναπτυχθούν τα μελίσσια σωστά.

Το γεγονός ότι είσαι σε υψόμετρο 600 σημαίνει ότι τα μελίσσια είναι πιο όψιμα σε σχέση με τα πεδινά. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι επειδή εκεί κάνει κρύο, δεν μπορείς να κάνεις τους βασικούς σου χειρισμούς που είναι το ταίσμα. Φρόντισε να έχεις τροφή σε όλα τα μελίσσια, ένα κηρόπανο στο πάνω μέρος, φελιζόλ στις άκρες που πατάει ο πλυθησμός, και θα είσαι καλυμμένος για να έχεις τη καλύτερη δυνατή ανάπτυξη.

Ο τόλης ρωτάει: Αν ψιχαλιζει δεν θα υπαρχει θεμα για την υγρασια??
Η τροφή που βάζουμε στα μελίσσια έχει λιγότερη απο 10% υγρασία. Συνεπώς για να τη καταναλώσει το μελίσσι βάζει νερό, σε αντίθεση με το σιρόπι που πρέπει να το συμπυκνώσει για να γίνει μέλι. Για μέρη σα το δικό σου, με τέτοιες καιρικές συνθήκες ειναι απαγορευτικό το ταίσμα με σιρόπι. Η μελισσοτροφή όμως δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα, και ειδικά με την υγρασία. Ίσα ίσα που οι μέλισσες θα χρειαστούν νερό, και μάλιστα πολύ, ειδικά αν πρέπει να ταίσουν τον γόνο. Τώρα η καταναλωτικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, κάθε μελίσσι πρέπει να έχει και τη τροφή του επάνω.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Tεσσερα κιλα τροφή σε ζυμαρι δίνω όλη τη χρονια σε ενα μελίσσι, όχι τη φορά. Αλλιως θα πουλουσαμε τα μελισσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα μελίσσια όσο έχουν τροφή μεσαθα θα σου το ανταμείψει με μέλισσες και αργότερα μέλι μην τα δίνετε με το σταγονόμετρο νόμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!