Widget Recent Post No.

Θερμοκρασίες για θεραπεία βαρρόα, και οι τεράστιες αλλάγες όταν κάνει πολύ κρύο...





Επαναερχόμαστε δυναμικά στο θέμα "βαρρόα" και σήμερα θα ξεκαθαρίσουμε μερικές σημαντικές λεπτομέρειες, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη καταπολέμηση της βαρρόα. Θα μιλήσουμε για τις θερμοκρασίες! Έχουμε μιλήσει τόσες και τόσες φορές για τα φάρμακα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά ποτέ δεν αναφέραμε τις κατάλληλες θερμοκρασίες. Πόσο μεγάλες διαφορές μπορούμε να δούμε, ανάλογα με τις θερμοκρασίες που θα εφαρμόσουμε τη θεραπεία. Επίσης ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να εφαρμοστεί το καθέ φάρμο πχ κατασταση γονου , πλυθησμός κτλ. στα διαφορα BLOGS που ψαχνουμε πληροφοριες συνήθως βρίσκουμε μόνο τη δοσολογία. Πάμε λοιπόν σήμερα να αποκαλύψουμε μερικά ακόμα μυστικά, εδώ στην Ορεινή Μέλισσα...

Η συμβουλή του παλιού μελισσοκόμου
Οι παλιοί μελισσοκόμοι, δεν κάνουν ποτέ τη καταπολέμηση βαρρόα τυχαία. Επιλέγουν ένα καλό άνοιγμα του καιρού, όταν τα μελίσσια είναι πλήρως ξεγονιασμένα και εφαρμόζουν μια θεραπεία, με ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν εφαρμόζει ποτέ μόνο μια καταπολέμηση. Σίγουρα έχει προηγηθεί άλλη μια θεραπεία τον Οκτώμβριο Νοέμβριο. Και τον Δεκέμβριο - Ιανουάριο δίνεται το τελειωτικό χτύπημα. Η συμβουλή των περισσότερων παλιών μελισσοκόμων, είναι να κάνουμε θεραπείες όταν τα μελίσσια είναι απλωμένα και ΠΟΤΕ σφαιρωμένα. Πχ την ημέρα η θερμοκρασία να είναι πάνω απο 13 βαθμούς, γιατί το βράδυ εννοείτε ότι πέφτει περισσότερο και τα μελίσσια σφαιρώνουν.


Τις όμορφες ηλιόλουστες ημέρες που οι μέλισσες πετάνε, είναι η καλύτερη περίοδος να κάνουμε τη καταπολέμηση. Για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, χρειαζόμαστε περίπου 5 ημέρες ζεστών χειμωνιάτικων ημερών. Εννοούμε να είναι μαλακός ο καιρός, και να μην έχει έντονο τσουχτερό κρύο.
Απλωμένα μελίσσια, Μέγιστη αποτελεσματικότητα θεραπείας...
Όταν η μελισσόσφαιρα είναι χαλαρή,το οξαλικό κάνει θαύματα! Αλλά όχι μόνο το οξαλικό. Όλες οι βιογογικές και μη θεραπείες. Γιατί όμως; Θα σας εξηγήσω αμέσως με ένα απλό παράδειγμα. Βρέχουμε τις μέλισσες με οξαλικό οξύ, 5ml ανα πλαίσιο. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 10 βαθμοί, άρα οι μέλισσες είναι σφαιρωμένες, σφιχτά στο κέντρο. Ρίχνοντας το υγρό, θα βραχούν μόνο οι πάνω πάνω μέλισσες, το σιρόπι δε θα πασαλλείψει "καλά" όλο το πλυθησμό. Και είναι απολύτως λογικό αυτό. Το οξαλικό δρά με την επαφή. Άρα αποτέλεσμα μικρό. Γι αυτό με καλές θερμοκρασίες το οξαλικό οξύ κάνει θαύματα. Αν όμως η θερμοκρασία είναι 16 βαθμούς (μέγιστη θερμοκρασία στις 2 το μεσημέρι), οι μέλισσες είναι σκορπισμένες, κινούνται συνεχώς, άρα όποια θεραπεία κάνουμε διαμοιράζεται σωστά στις μέλισσες.

Οι μέλισσες θέλουμε να είναι απλωμένες όπως στη φωτογραφία, για καλή καταπολέμηση

Πχ σκεφτείτε να βάλουμε ταινίες με 10 βαθμούς. Οι μέλισσες κάθονται σφαιρωμένες στο κέντρο. Αν η ταινία είναι μέσα στη σφαίρα, και πάλι οι μέλισσες δεν είναι πολύ δραστήριες. Αν όμως έχουμε 14 βαθμούς οι μέλισσες κινούνται γρήγορα, διαμοιράζουν το φάρμακο, και η ουσία πηγαίνει παντού, έτσι πέφτουν όλα σχεδόν τα βαρρόα. Ξέρουμε ότι όσο πιο καλά μοιραστεί το φάρμακο, τόσο καλύτερη η καταπολέμηση.

Μια σοφή συμβουλή: Η Δρ. Φανή Χατζήνα σε σεμινάριο έχει τονίσει πόσο σημαντικό είναι, όταν κάνουμε θεραπεία με οξαλικό οξύ με τη μέθοδο της ενστάλλαξης, να έχει καλές θερμοκρασίες και οι μέλισσες να είναι απλωμένες, έτσι ώστε να μοιραστεί ισόποσα σε όλες τις μέλισσες το σιρόπι.

Η σφαίρα του μελισσιού, γίνεται όλο και πιο πυκνή όσο πέφτει η θερμοκρασία. Ενώ όσο αυξάνει η θερμοκρασία οι μέλισσες απλώνονται. Πχ μια ζεστή χειμωνιάτικη μέρα η θερμοκρασία την ημέρα είναι 17 το βράδυ πέφτει στους 7. Οι μέλισσες την ημέρα είναι πολύ δραστήριες, πετάνε, συλλέγουν, καθαρίζουν, και αν ταυτόχρονα υπάρχουν ταινίες μέσα στη κυψέλη γίνεται σωστός διαμοιρασμός της ουσίας για μέγιστη αποτελεσματικότητα. Το βράδυ οι μέλισσες μαζεύονται, όμως την άλλη μέρα πάλι θα ανέβει η θερμοκρασία και ούτο καθ εξής.

Όταν έχει μαλακό καιρό, όταν κάνουμε επιθεώρηση τα πλαίσια ξεκολλάνε εύκολα μεταξύ τους. Αν ο καιρός είναι τσουχτερός, τα πλαίσια δεν ξεκολλάνε με τίποτα, λόγω πρόπολης. Συνεπώς αυτός είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε ότι οι συνθήκες δεν ειναι και τόσο καλές για καταπολέμηση (όταν τα πλαίσια ξεκολλάνε δύσκολα)
Συμπέρασμα: Η βέλτιστη θεραπεία για τη βαρρόα, γίνεται όταν οι προβλέψεις καιρού δείχνουν καλές θερμοκρασίες την ημέρα πάνω απο 12-13 βαθμούς και όχι χαμηλότερες. Δεν μας νοιάζει τι συμβαίνει το βράδυ, εφόσον το χειμώνα πάντα τα μελίσσια είναι σφαιρωμένα. Για τη κατάσταση του γόνου επιλέγουμε μελίσσια που ΔΕΝ εχουν καθόλου γόνου, ή έχουν απειροελάχιστο όσο το μικρό μας δαχτυλάκι.
Αν ένα μελίσσι έχει έναν τέτοιο γόνο τη στιγμή που εφαρμόζουμε τη θεραπεία, θα χρειαστεί επανάληψη της θεραπείας μετά απο 7-10 ημέρες για να είμαστε καλλυμένοι ότι έχουμε καθαρά τα μελίσσια. Αν ο γόνος είναι λιγότερος απο αυτόν, τότε δε παρουσιάζεται ίδιαίτερο πρόβλημά. Καλό όμως είναι να κάνουμε άλλη μια επανάληψη για σιγουριά


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια