Widget Recent Post No.

Πως καταλαβαίνουμε την ηλικία της βασίλισσας; Σημάδια όταν είναι γέρικη και πρακτικές τεχνικές



Όταν μια βασίλισσα είναι σκουρόχρωμη και αργή στις κινήσεις της σημαίνει ότι είναι παλιά και αρκετών χρονών ενώ όταν είναι ευκίνητη γρήγορη και έχει ανοιχτό χρώμα είναι νέα και κοτσανάτη. Από την ηλικία της βασίλισσας εξαρτώνται τα πάντα και το κυριότερο είναι η ανάπτυξη του μελισσιού. Όταν η βασίλισσα είναι 1-2 χρονών η γέννα είναι πολύ μεγάλη δηλαδή μέγιστη ανάπτυξη ενώ όταν είναι μεγαλύτερη η ανάπτυξη έχει καθοδική πορεία. Φυσικά ο μελισσοκόμος δε το θέλει αυτό και προχωρά σε αντικατάσταση μετά από δύο τρία χρόνια ζωής.

Με ποιους τρόπους όμως μπορούμε να καταλάβουμε την ηλικία της; Αν είναι βαμμένη μπορούμε να τη καταλάβουμε πανεύκολα, εφόσον το μπλέ είναι του 2015 το πράσινο του 2014 το κόκκινο του 2013 κλπ. Αν όμως δεν είναι βαμμένη; Εδώ θα σας αναφέρουμε κάποιες πολύ χρήσιμες τεχνικές για να διαπιστώσετε την ηλικία της. Αρχικά μια νέα βασίλισσα έχει χνουδάκι στο θώρακά της και σε όλο της το σώμα, πράγμα που προσδίδει και το ανοιχτό χρώμα. Καθώς περνάει ο καιρός το χνουδάκι φθείρεται και το σώμα της παίρνει σιγά σιγά πιο σκούρο χρώμα και συγκεκριμένα ο θώρακας.


ΕΙΚΟΝΑ: Βλέπετε το χνουδάκι στο σώμα της. Σημαίνει οτι δεν είναι γέρικη αλλά νεαρή στην ηλικία 1 χρονών.

ΕΙΚΟΝΑ: Βαμμένη βασίλισσα του 2015 - Απο το Βασιλοτρόφο Στέργιο Στεργάτο

Μια καλή τεχνική που χρησιμοποιείτε από πολλούς μελισσοκόμους είναι το "σκούντημα πάνω στο πλαίσιο". Έχει ως εξής. Καθώς κινείτε η βασίλισσα στο πλαίσιο την σκουντάμε λίγο με το χέρι μας. Αν τρέξει και αναστατωθεί έντονα είναι νέα αν όχι είναι παλιά. Ο χειρισμός αυτός πετυχαίνει πολλές φορές όμως είναι πολύ ριψοκίνδυνος διότι μπορεί να χαθεί η βασίλισσα. Σύμφωνα με εμπειρίες παλιών μελισσοκόμων έχουν χαθεί πολλές βασίλισσες με τέτοιο τρόπο γι αυτό αποφεύγεται.

Άλλη τεχνική που ακούγεται απο πολλούς είναι τα "μισοανοιγμένα" φτερά. Σύμφωνα με την εμπειρία τους μια βασίλισσα που έχει πεταμένα φτερά από τις δύο πλευρές είναι παλιά ενώ όταν είναι σουλουπωμένα - μαζεμένα είναι νεαρή. Επίσης όταν μια βασίλισσα έχει ταλαιπωρημένα "φθαρμένα" φτερά είναι παλιά. Θέλω να αναφέρω ότι καμία τέτοια μέθοδος δε μπορεί να μας εγγυηθεί την ηλικία της βασίλισσας εφόσον είναι σα να παίζουμε στοίχημα. Πολλές φορές μόνο τα εργαστήρια θα μπορούσαν να μας προσδιορίσουν την ακριβή ηλικία. Με βασιλοτρόφο που μίλησα σήμερα και έχει βγάλει χιλιάδες βασίλισσες μου είπε οτι οι μέθοδοι αυτοί χρησιμοποιούνται μεν αλλά δε μπορούν να μας δώσουν σίγουρα συμπεράσματα.

Όπως μου είπε χαρακτηριστικά στη πορεία του ως βασιλοτρόφος έχει δεί πολλά με τα μάτια του όπως βασίλισσες φρεσκο-γονιμοποιημένες με ανοιγμένα - φθαρμένα φτερά και σκουρόχρωμες. Σίγουρα όλοι οι έμπειροι μελισσοκόμοι έχουν να μας πουν πολλές τεχνικές όμως καμία δεν μπορεί να είναι τελείως σίγουρη. Εργαστείτε λοιπόν στα μελίσσια σας και αν θέλετε να μάθετε την ηλικία θα σας μιλήσει η ίδια, με τον γόνο, την ανάπτυξη του μελισσιού και την παραγωγή μελιού. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια