Widget Recent Post No.

Αυτό το μελισσάκι μπορεί να ξεχειμωνιάσει; Η χρήσιμη ανάρτηση της ημέρας


Η χρήσιμη ανάρτηση της ημέρας!
Αυτό το μελισσάκι είναι ακριβώς σε πλυθησμό τα 2.5 πλαίσια τώρα στις Αρχές Ιανουαρίου. Ο πληθυσμός το χειμώνα ξέρουμε ότι μειώνεται συνεχώς. Και ειδικά το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Γίνετε όμως να ξεχειμωνιάσει ένα τέτοιο μελισσάκι. Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μέσα στο Φεβρουάριο; Οι επαγγελματίες που έχουν τέτοια μελισσάκια τι κάνουν; Πρακτικά μήπως δεν είναι και τόσο μικρό αυτό το μελισσάκι;

Δείτε ένα παράδειγμα...



Αυτό το μελισσάκι για εμάς εδώ στα "Νότια" θεωρείτε ιδανικό σε πλυθησμό, και θα ξεχειμωνιάσει τέλεια. Τωρα μέσα στον Ιανουάριο μικραίνουν πάρα πολύ τα μελίσσια. Όμως αντέχουν, και βγάζουν το κρύο μια χαρά, ειδικά αν υπάρχουν γερές μέλισσες, που έχουν γεννηθεί με πλούσια τροφή το φθινόπωρο. Υπάρχουν μελίσσια που κρατάνε λίγους γόνους και τον Χειμώνα, και ένα τέτοιο υγιές μελισσάκι φαίνεται κατευθείαν απο τη πρώτη επιθεώρηση.

Ο ιδανικός πλυθησμός τώρα αυτή τη περίοδο είναι 4-5 πλαίσια - Αυτά θεωρούνται top μελίσσια. Αλλά και μελίσσια με 2 πλαίσια, αν έχουν καλή ποιότητα μέλισσας, είναι καθαρά απο ασθένειες θα την βγάλουν μια χαρά χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρίν λίγο καιρό μιλούσα με ένα επαγγελματία μελισσοκόμο, ο οποίος τα μικρότερα μελίσσια του τα τοποθετούσε μέσα σε τριπλοκυψελίδια, το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι ώστε να ζεσταίνονται μεταξύ τους και να βγάζουν με ασφάλεια το Χειμώνα. Πολλοί μεγάλοι μελισσοκόμοι, κρατάνε έτσι με πατέντες τα μικρότερα μελίσσια, άλλο που εσείς οι νέοι ακούνε συνεχώς, ότι όλα τα μικρά μελίσσια συνεννώνονται. Συνενώσεις εννοείτε ότι γίνονται, αλλά με μόνο με ορισμένα μελίσσια. Και όχι με όλα τα μικρά μελίσσια.

Πχ ένα μελίσσι χωρίς μέλλον είναι το εξής. Μελίσσι με ζήτημα να έχει 1 πλαίσιο πλυθησμό. Εκτός αυτού να μην έχει καθόλου γόνο. Επίσης μελίσσι με 1-2 πλαίσια πλυθησμό, και ορφανό, πάλι συνεννώνεται αυτή τη περίοδο. Τώρα δεν γονιμοποιούνται σωστά οι βασίλισσες. Γενικά 1 καλό πλαίσιο μελισσάκι, με καλή μόνωση, τροφή επιβιώνει τώρα το χειμώνα μέχρι την Άνοιξη. Αλλά να ξέρετε το μυστικό της επιτυχίας είναι να ασχοληθείτε, και να βοηθήσετε αυτά τα μελισσάκια, διότι δε θα τα καταφέρουν αλλιώς.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Αν μελισσι 2-3 πλαισιων μπηκε στον χειμωνα και είναι τωρα ετσι μπορει και ξεχειμωνιαζει σε χρονιές με ήπιο χειμώνα και πρωιμη ανοιξη. Σε χρονιες με εντονο χειμωνα δεν είναι σιγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ναι μπορεί να σωθεί , αν δεν χαθεί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το προβλημα ειναι γιατι να φτασει ενα μελισσι σε τετοια κατασταση. ενα μελισσι για να καταντησει ετσι δικαιολογειται(ο μελισσοκομος δλδ οχι το μελισσι) μονο εαν ορφανεψε αρχες φθινοπωρου, εαν δηλητηριαστηκε ή αν ειναι μια αργοπορημενη παραφυαδα που τελος παντων κακως κοπηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην εικόνα φαίνονται οι λάθος χειρισμοί που γίναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το μελίσσι στην περιοχή μου, Δυτική-Βορειοδυτική Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα εφόσον έχει νέα βασίλισσα, είναι υγιές και διαθέτει επάρκεια τροφών (ανθόμελο από βοσκή και όχι μέλι από τάισμα με ζάχαρη). Το δύσκολο είναι να γίνει παραγωγικό από νωρίς. Την πορτοκαλιά θα την φάει σίγουρα για την ανάπτυξη του και ίσως να είναι έτοιμο στο έλατο. Αν καθυστερήσει πολύ το κόβεις σε παραφυάδες από τον Απρίλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ολλα εξαρτωντε που ξεχειμωνιζει,αλλοι μιλανε για γωνο αυτην την εποχη και εμεις στο πηλιο δεν εχουμε γωνο απο μεσα νοεμμβριου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμβαίνει σε μικρά και σε μεγάλα μελισσοκομεία να βρίσκουμε, για διάφορους λόγους, αδύνατα μελίσσια. Επιβιώνουν αλλά πολύ δύσκολα αναπτύσονται. Παραμένουν καθυστερημένα. Ένα τέτοιο μελίσσι, είμαστε αρχές Γενάρη, αφού ξεκινήσει γόνο, το μεταφέρω σε απόσταση 4 περίπου χιλιόμετρα. Την ίδια μέρα ή κάποια άλλη παίρνω από ένα δυνατό μελίσσι 2 πλαίσια μέλισσες, χωρίς γόνο, και τις ενώνω με το αδύνατο μελίσσι. Αυτό πολύ γρήγορα παίρνει επάνω του και γίνεται παραγωγικό εφόσον η βασίλισσά του δεν έχει προβλήματα. Για μεγάλα μελισσοκομεία δεν είναι απώλεια αν τέτοια μελίσσια τα ενώνουμε με άλλα για να τελειώνουμε μια και καλή. Ελασσόνα, Λάρισα 12.1.2019

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!