Widget Recent Post No.

Έρχεται η μεγάλη ανάπτυξη των μελισσιών: Νέες προβλέψεις 2019!!!



Οι μέρες που διανύουμε είναι αρκετές ζεστές, και ονομάζονται αλκυονίδες, που με τόση αγωνία περιμέναμε για τα μελισσάκια μας! Θα μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση αναλυτικά για αυτές τις μέρες!

Ένας αρκετά κρύος χειμώνας το 2019, με πολλούς να αναρωτιούνται αν τελείωσε, η έχει και συνέχεια. Ένας αρκετά ελαφρύς χειμώνας (όπως θυμόμαστε) έπληξε την Ελλάδα πέριση, ωστόσο και φέτος και πέρυσι υπήρξαν αρκετές απώλειες παρόλη τη διαφορά στις θερμοκρασίες. Όπως λένε οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, τα μελίσσια φέτος αν και έκανε αρκετό κρύο, είναι καλά. Μάλιστα ένας μελισσοκόμος απο τη κεντρική Ελλάδα, μόλις ξέθαφτηκαν τα μελίσσια του μέσα απο το χιόνι, διαπίστωσε ότι όλα ηταν μια χαρά και δεν υπήρχαν απώλειες. Εφόσον η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει το μύνημα για τη βασίλισσα και την εκτροφή του γόνου, αρχίζει. Ο βαρύς χειμώνας και το κρύο, προμυνύει σίγουρα μια πολύ δυνατή μελισσοκομική Άνοιξη, με μεγάλη ανάπτυξη στα μελίσσια.


Ήδη πλησίαζουν οι χειμωνιάτικες ηλιόλουστες μέρες που οι μελισσοκόμοι θα μπορέσουν να μετρήσουν τις συνολικές απώλειες σε μελίσσια τους, να επιθεωρήσουν να ταίσουν και να εφαρμόσουν χειρισμούς της εποχής, όπως είναι η συνέννωση ορισμένων μελισσιών, η αντικατάσταση παλιών κυψελών κλπ . Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις υπήρξαν και μελισσοκόμοι με αρκετές απώλειες, και πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι θα καταφύγουν για αποζημειώσεις μέσω ΕΛΓΑ. Ο Ελγα αποζειμειώνει απώλειες τόσο απο παγετό, όσο και απο ασθένειες νοζεμίαση κλπ.
Ωστόσο καθώς τελειώνει ο Ιανουάριος όπως καταλαβαίνετε πλησιάζουμε στο τέλος του "χειμώνα" για τα μελισσάκια μας, και την απαρχή μιας μεγάλης ανάπτυξης, η οποία θα ξεκινήσει τώρα και θα φτάσει στο αποκορύφωμα της τον Απρίλιο. Οι μέλισσες με την πρώτη ευκαιρία καλοκαιρίας του Χειμώνα, και την σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, κατευθείαν ρίχνουν γόνους για να ανανεώσουν όλο το γέρικο πλυθησμό με καινούργιο. Για να συμβεί αυτό πιο γρήγορα δίνουμε γυρεόπιτα. Αυτό κάθε χρόνο συμβαίνει τις αλκυονίδες μέρες, μια όαση ζέστης στη καρδιά του χειμώνα. Οι μέρες αυτές σημάινουν την αρχή μιας μεγάλης ανάπτυξης, και μιας καλής μελισσοκομικής χρονιάς. Κανείς δε ξέρει σίγουρα πότε θα πέσουν αυτές οι ημέρες, όμως φέτος ήρθαν λίγο νωρίτερα, και είναι οι τελευταίες ημέρες που διανύουμε, με κύμα ζέστης και άπνοιας. Ήδη τα μελίσσια αρχίζουν να κάνουν το μπάμ, απο ανάπτυξη γόνους, γύρη, και εργασίες που λόγω του κρύου δε γινόταν τη προηγούμενη περίοδο.

Μην ξεχνάμε ότι απο 10 Φλεβάρη, οι μελισσοκόμοι της Νότιας Ελλάδας ξεκινούν τις πρώτες διεγερτικές τροφοδοτήσεις.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια