Widget Recent Post No.

Νέα πατέντα για μόνωση στα μελίσσια. 20 μέρες πιο πρώιμη ανάπτυξη και δυνατά μελίσσια! Διευκρινήσεις!!


Νέες διευκρινήσεις απο τον μελισσοκόμο Κώστα Παναγιωτίδη, και τη πατέντα θερμομόνωσης του μελισσιού. Η πατέντα αυτή είναι ότι πρέπει για ανάπτυξη και επιτρέπει στο μελίσσι να μεγαλώνει ακόμα και 20 μέρες πιο πρώιμα απο τα άλλα μελίσσια που είναι χωρίς μόνωση.


Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Παναγιωρίδης μερικές χρήσιμες διευκρινήσεις...
Συνάδελφοι πρέπει να εξηγήσω συνολικά τις απορίες που δημιουργήθηκαν. Όταν μπούμε σε ένα παγωμένο αμάξι αμέσως θα δούμε ότι στα τζάμια δημιουργούνται ατμοί. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τη θερμοκρασία 16-36 βαθμούς κελσίου που υπάρχει κάτω από τα διάφορα μονωτικά κερόπανα που βάζουμε, συν τον ψυχρό παγωμένο αέρα που υπάρχει στον κενό χώρο του αυστραλέζικου καπακιού και από τα χιόνια που στοιβάζονται πάνω στο καπάκι και αναγκάζουν το μελίσσι να λύνει και να σχηματίζει  μελισσόσφαιρα και να διαταράσσεται η ομοιόσταση του μελισσιού.
Το φελιζολ αυτό δεν επιτρέπει κενό παγωμένο αέρα μέσα στο καπάκι, αποτρέπει τις απώλειες και τις υγρασίες, μονώνει και διατηρεί την υγρή τροφή σε επαφή με το μελίσσι και έτσι αν δημιουργήσουμε νωρίτερα γόνο θα είμαστε π.χ. 20 μέρες μπροστά δίχως να θέσουμε σε κίνδυνο το μελίσσι. Το νάιλον που υπάρχει πάνω στα πλαίσια είναι εργαλείο, δημιουργεί πύκνωση, άρα θερμοκρασία, άρα γόνος νωρίτερα με μόνωση, και με τα πλαϊνά φελιζόλ εξασφαλίζουμε τη διαχείμαση των μικρών και ίσως καταπονημένων μελισσιών στο πεύκο, αρκεί να φροντίσουμε ανανέωση πληθυσμού, πυκνότατα, ζέστη και καλή τροφή. Ας κάνει και αυτός κάτι, όλα εμείς θα τα κάνουμε? Το παλτό των μελισσιών κάνει ένα ευρώ και κόβεται πολύ γρήγορα στη κορδέλα ενώ το κεντρικό τμήμα αφαιρείται με σέγα.

Πως μπορούμε να θερμομονόσουμε τα μελίσσια και να μη χάνουμε κανένα το Xειμώνα (νέο video)





Του Κώστα Παναγιωτίδη...
Εδώ βλέπουμε πως μπορούμε να θερμομονόσουμε τα μελίσσια μας για να μη χάνουμε κανένα μελίσσι το χειμώνα - εκτός αν βρούμε κάποιο που δεν έχει μάνα και πρέπει να το συνενώσουμε. Ένα μελίσσι το χειμώνα χρειάζεται δύο πράγματα, ζέστη και τροφή. Πως μπορούμε όμως να εγκλωβίσουμε όλη τη θερμοκρασία σφίγγοντας το μελίσσι, και διοχετευοντας όλη τη θερμοκρασία μέσα στη μελισσόσφαιρα, και απο τη μελισσόσφαιρα στο ζαχαροζύμαρο για να μπορεί να υπάρχει μια συνεχής τροφοδοσία με τροφή για να ρίξει γόνους το μελίσσι.
Φίλοι μου έφτιαξα το βίντεο που ζητήσατε για την θερμομόνωση της μέλισσας και της τροφής της. Όταν ήρθε το αυστραλέζικο καπάκι έλυσε αρκετά προβλήματα, όμως για το ξεχειμώνιασμα εμείς οι βόρειοι είχαμε μεγάλες απώλειες μελισσιών. Εκείνη την εποχή που μελετούσα τον θαυμάσιο καθηγητή Α.Π.Θ. Υφαντίδη, ο οποίος ερευνούσε το ξεχειμώνιασμα των μελισσών.

Έτσι επινόησα τη δική μου μέθοδο, πρώτα το νάιλον που αγκαλιάζει το μελίσσι και το φενιζόλ που βλέπετε, το οποίο δεν έρχεται σε επαφή με τα πλαίσια, ακουμπά μόνο στο νάιλον πλάγια και οριζόντια και δεν επιτρέπει όλη τη θερμοκρασία που συγκεντρώνεται στο άνω μέρος της κυψέλης να φύγει από τις θυρίδες, ούτε τα χιόνια που κάθονται πάνω στο καπάκι να επηρεάζουν τη θερμομόνωση της τροφής που μπορεί να είναι ένα ζαχαροζύμαρο, μια γυρεόπιτα ή μια νάιλον σακούλα με σιρόπι.

Υπόψιν η τοποθέτηση των φενιζόλ έξω από τη κυψέλη δεν ωφελεί. Το τρυπημένο λάστιχο αυτοκινήτου κάτω από τη κυψέλη βοηθά. Τα φενιζόλ αφαιρούνται όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες από της εσωτερικές ή όταν αρχίζουν οι τακτικές επεμβάσεις μέσα στο μελίσσι, γύρω στους 5-6 γόνους περίπου. Ίσως υπάρχουν περιοχές που τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν με ‘κοντομάνικο’ ή με ‘ζακέτα’ εδώ μιλάμε για 15 ώς 20 μείων άρα για ‘παλτό’.

Η σταθερή θερμοκρασία σε κατάσταση χαλαρής μελισσόσφαιρας δίνει μακροζωϊα στο μελίσσι διότι καταναλώνει την λιγότερη τροφή. Δε γεμίζει το έντερο της μέλισσας, δε χρειάζεται να βγει με το κριο να αδειάσει το έντερο της και να μην επιστρέψει, γι’αυτό χρειάζεται καλή τροφή τον χειμώνα.




*Ένα μεγάλο μπράβο στο Μελισσοκόμο Κώστα Παναγιωτίδη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας μετέφερε και το αναλυτικό βιντεάκι του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε μπαίνοντας στο site του στη διεύθυνση: melissokomiakozanis.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια